Медотерапията – с какво да започнем

Има три изключително важни правила, които трябва да спазите, за да проведете успешна и ефективна медотерапия:

Първо: Уверете се, че продуктът, който ще използвате – независимо дали като храна, за масаж или като козметично средство – наистина е натурален пчелен мед.

Второ: Изберете подходящият за вас или специфичното ви състояние или заболяване мед.

Трето: Изберете подходящото лечение и го проведете правилно.

Само ако се съобразите с тези правила може да очаквате задоволителни резултати. По този начин резултатът от пет процедури може да бъде по-впечатляващ дори от петдесет повтаряния на процедурата. Помнете, че за здравето ви не е важно колко килограма мед сте изяли през живота си, а какъв е бил, как сте го приемали и дори в какъв момент.

Що е то пчелен мед?

Формулата: пчела + цвете + кошер = пчелен мед

Или поне така би трябвало да изглежда уравнението. Днес обаче в това уравнение влизат все повече участници. И на всички им се иска – независимо какво има вътре — след знака за равно да стои винаги „мед”, ако може – натурален.

Натуралният пчелен мед се извлича посредством медоносните пчели от нектара на растенията или от специфични секрети на определени части на растенията. Тези изходни вещества пчелите трансформират като свързват с определени вещества от организма си и ги складират в килийките на кошера до съзряването на меда. Най-общо казано – пчелният мед представлява смес от различни захари /предимно глюкоза и фруктоза/ и други вещества — ензими, органични киселини и различни твърди частици, попадащи в меда при събирането му. Ето защо натуралният мед съдържа естествени антибиотици.

Как да различим ментето

Човекът, неуспешно имитирайки пчелите и в стремежа си той самият да произведе мед, добавя какви ли не съставки – като се започне от тръстикова захар, нишесте, брашно, царевична или картофена каша, та чак до тебешир. Списъкът е дълъг и е свидетелство за изключителна находчивост и изобретателност.

Полученият от преработката на голямо количиство захарен сироп продукт не е натурален пчелен мед – дори да изглежда досущ като него. Нито пък смесването му с каквито и да било хранителни и „чудотворни” добавки. Когато на пчелите постоянно се дава захарен сироп – те произвеждат т.нар.захарен мед, но в този продукт не се съдържат аминокиселините и множеството минерални вещества, с които натуралният мед е незаменим.

Професор Христо Мермерски предлага интересен и сравнително лесен метод за различаване на качествения натурален мед от онзи, към който е прибавяна захар. Трябва ви не много добре подострен черен химически молив и лист груба хартия /в никакъв случай гланцирана — хартията трябва лесно да попива вода/. Целта е моливът да може да остави дебела черта по хартията. Потопете за около 15–20 секунди молива в капка мед и после прокарайте по листа дебела черта. В продължение на 5–10 секунди наблюдавайте каква следа ще остане. Ако сте избрали истински качествен продукт – линията ще остане ясна, чиста и черна – каквато би останала само от молива. Ако има добавена захар – ще забележите как линията първо придобива виолетово-мастилен цвят, а после се разлива в по-широка лента. На какво се дължи тази реакция? На водата, която изобретателните търговци добавят към захарта, за да я разтворят и добавят към меда.

Интересен е методът за разпознаването наличието на тебешир в меда – към разтворения с дестилирана вода мед прибавете няколко капки лимонов сок или оцет. Ако забележите кипене – има примеси на тебешир, а кипенето е вследствие на отделянето на въглероден диоксид.

Брашно или нишесте може да се открие като примес ако в разредения с дестилирана вода мед прибавите няколко капки йодна тинктура. Получите ли син разтвор – значи сте си напазарували „обогатен” с брашно или нишесте мед.

Пчела, растение и кошер – това са трите задължителни и напълно достатъчни условия, за да имаме натурален пчелен мед. Ако едно от условията липсва или е деликатно „заместено” с нещо друго, или пък е „обогатено” с някакъва съставка – вероятността да сте попаднали на съмнителен продукт е доста голяма.

И накрая – ако не разполагате с време или физическа възможност да направите всички тези експерименти, за да се убедите, че купувате натурален мед – обърнете се към сетивата си. Всякакъв вид ферментация, запенване, странен вкус или мирис би трябвало да ви усъмни в качеството на меда.

Със затворени очи…

Доверете се на обонянието си – за разлика от ментето истинският мед винаги ухае – силно и прекрасно. Ароматните вещества са летливи /изпаряват се лесно/ и колкото по-престоял е медът, толкова по-слаб е неговият аромат.

Съхранение на меда

На тъмно и при температура между 5 и 10°С е най-подходящият начин за съхранение. В херметически затворен съд. Срокът на годност може да бъде неограничен – стига да се съхранява при подходящи условия.

Как най-лесно да унищожим натуралния мед

Направете си много горещ чай с мед и може да бъдете сигурни, че от полезните съставки на меда почти нищо няма да остане. Може да изпиете десет чаши горещ чай с мед и те няма да ви дадат и половината полезни съставки от само една единствена чаша леко топъл чай с мед.

Затова е важно да знаете, че при температура над 40°С медът губи голяма част от полезните си свойства, а при 100°С напрактика от него почти нищо не е останало. И ако прочетете за някой сладкиш да речем, че е здравословен, защото вместо захар съдържа мед – замислете се колко точно полезни съставки може да са оцелели при температура на изпичане 250°С.

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!

Споделете тук:

9 коментара

Вземи RSS
  1. Pingback: Рекламите на козметика – лъжа в целофан « Без Лекарства

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.