Медотерапията – с какво да започнем

Има три изключително важни правила, които трябва да спазите, за да проведете успешна и ефективна медотерапия:

Първо: Уверете се, че продуктът, който ще използвате – независимо дали като храна, за масаж или като козметично средство – наистина е натурален пчелен мед.

Второ: Изберете подходящият за вас или специфичното ви състояние или заболяване мед.

Трето: Изберете подходящото лечение и го проведете правилно.

Само ако се съобразите с тези правила може да очаквате задоволителни резултати. По този начин резултатът от пет процедури може да бъде по-впечатляващ дори от петдесет повтаряния на процедурата. Помнете, че за здравето ви не е важно колко килограма мед сте изяли през живота си, а какъв е бил, как сте го приемали и дори в какъв момент.

Що е то пчелен мед?

Формулата: пчела + цвете + кошер = пчелен мед

Или поне така би трябвало да изглежда уравнението. Днес обаче в това уравнение влизат все повече участници. И на всички им се иска – независимо какво има вътре — след знака за равно да стои винаги „мед”, ако може – натурален.

Натуралният пчелен мед се извлича посредством медоносните пчели от нектара на растенията или от специфични секрети на определени части на растенията. Тези изходни вещества пчелите трансформират като свързват с определени вещества от организма си и ги складират в килийките на кошера до съзряването на меда. Най-общо казано – пчелният мед представлява смес от различни захари /предимно глюкоза и фруктоза/ и други вещества — ензими, органични киселини и различни твърди частици, попадащи в меда при събирането му. Ето защо натуралният мед съдържа естествени антибиотици.

Как да различим ментето

Човекът, неуспешно имитирайки пчелите и в стремежа си той самият да произведе мед, добавя какви ли не съставки – като се започне от тръстикова захар, нишесте, брашно, царевична или картофена каша, та чак до тебешир. Списъкът е дълъг и е свидетелство за изключителна находчивост и изобретателност.

Полученият от преработката на голямо количиство захарен сироп продукт не е натурален пчелен мед – дори да изглежда досущ като него. Нито пък смесването му с каквито и да било хранителни и „чудотворни” добавки. Когато на пчелите постоянно се дава захарен сироп – те произвеждат т.нар.захарен мед, но в този продукт не се съдържат аминокиселините и множеството минерални вещества, с които натуралният мед е незаменим.

Професор Христо Мермерски предлага интересен и сравнително лесен метод за различаване на качествения натурален мед от онзи, към който е прибавяна захар. Трябва ви не много добре подострен черен химически молив и лист груба хартия /в никакъв случай гланцирана — хартията трябва лесно да попива вода/. Целта е моливът да може да остави дебела черта по хартията. Потопете за около 15–20 секунди молива в капка мед и после прокарайте по листа дебела черта. В продължение на 5–10 секунди наблюдавайте каква следа ще остане. Ако сте избрали истински качествен продукт – линията ще остане ясна, чиста и черна – каквато би останала само от молива. Ако има добавена захар – ще забележите как линията първо придобива виолетово-мастилен цвят, а после се разлива в по-широка лента. На какво се дължи тази реакция? На водата, която изобретателните търговци добавят към захарта, за да я разтворят и добавят към меда.

Интересен е методът за разпознаването наличието на тебешир в меда – към разтворения с дестилирана вода мед прибавете няколко капки лимонов сок или оцет. Ако забележите кипене – има примеси на тебешир, а кипенето е вследствие на отделянето на въглероден диоксид.

Брашно или нишесте може да се открие като примес ако в разредения с дестилирана вода мед прибавите няколко капки йодна тинктура. Получите ли син разтвор – значи сте си напазарували „обогатен” с брашно или нишесте мед.

Пчела, растение и кошер – това са трите задължителни и напълно достатъчни условия, за да имаме натурален пчелен мед. Ако едно от условията липсва или е деликатно „заместено” с нещо друго, или пък е „обогатено” с някакъва съставка – вероятността да сте попаднали на съмнителен продукт е доста голяма.

И накрая – ако не разполагате с време или физическа възможност да направите всички тези експерименти, за да се убедите, че купувате натурален мед – обърнете се към сетивата си. Всякакъв вид ферментация, запенване, странен вкус или мирис би трябвало да ви усъмни в качеството на меда.

Със затворени очи…

Доверете се на обонянието си – за разлика от ментето истинският мед винаги ухае – силно и прекрасно. Ароматните вещества са летливи /изпаряват се лесно/ и колкото по-престоял е медът, толкова по-слаб е неговият аромат.

Съхранение на меда

На тъмно и при температура между 5 и 10°С е най-подходящият начин за съхранение. В херметически затворен съд. Срокът на годност може да бъде неограничен – стига да се съхранява при подходящи условия.

Как най-лесно да унищожим натуралния мед

Направете си много горещ чай с мед и може да бъдете сигурни, че от полезните съставки на меда почти нищо няма да остане. Може да изпиете десет чаши горещ чай с мед и те няма да ви дадат и половината полезни съставки от само една единствена чаша леко топъл чай с мед.

Затова е важно да знаете, че при температура над 40°С медът губи голяма част от полезните си свойства, а при 100°С напрактика от него почти нищо не е останало. И ако прочетете за някой сладкиш да речем, че е здравословен, защото вместо захар съдържа мед – замислете се колко точно полезни съставки може да са оцелели при температура на изпичане 250°С.

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!

Споделете тук:

9 коментара

Вземи RSS
 1. Груйо Стойнев

  Здравейте ‚статията ви за меда е очарователна като моминасълза след дъжд.Благодаря за невероятните съвети ‚които така поучително струят от нея.Перото, с кото сте писали тази статия се стеле като планински полъх по листа.
  Моля препоръчайте ми производители на мед ‚които познават
  формулата ‑пчела,растение,кошер.
  Ваш Груйо Стойнов
  P.s Очаквам с нетърпение следващите статии

 2. Api

  |Author

  Привет и от мен Апостол или Апи, много добра статия. И двамата ми дядовци се занимаваха с отглеждането на пчели и си мислех, че поназнайвам туй онуй. Към тестовете за това дали меда е натурален може да се добави и още един. Хубавият мед след време се втвърдява, докато “ненатуралния, правен с вода, захар и каквото има подръка” стои все така течен и прозрачен. Има и едно изключение при меда натуралния акациев мед също запазва прозрачния си цвят на старо злато и сравнително течния си характер дълго време. Няма да е лошо наистина някои да напише от къде да си купуваме качествен натурален мед.

 3. Bezlekarstva

  |Author

  Bezlekarst­va благодари за интереса Ви към статията за меда. Най-добре се справят с формулата “пчела-растение-кошер” дивите пчели — защото никой “не им се намесва” в технологията на производство, а и защото вместо захар, използват собствения си мед. Колкото до производители, които да познават тази формула — познават я всички. Просто не им е рентабилно да я прилагат. Ще публикуваме наблюденията си за такива производители все пак и дано да сме полезни на всички, които се интересуват от темата.

 4. Des

  Поздравления за сайта!
  Намирам много и добре подредена информация по темите, които ме вълнуват!

  Наистина е важно да си намерим истински НАТУРАЛЕН пчелен мед. Аз лично трудно се доверявам на непознати производители. Попаднах на една много добра статия за видовете мед, които се предлагат на Панаира на меда и пчелните продукти в Пловдив. Организаторите твърдят, че мерките за контрол на предлаганата продукция са изключително високи и надеждни.

  МОДЕРИРАНО

  Така че наесен в Пловдив на шопинг за мед 🙂

 5. Bezlekarstva

  |Author

  Bezlekarst­va ще публикува информация къде може да намерите всички продукти, които са тема на сайта и от които читателите се интересуват.

 6. Pingback: Рекламите на козметика – лъжа в целофан « Без Лекарства

 7. Мъжът ми за щастие се занимава с отглеждане на пчели и винаги сме заредени с прекрасен мед.
  А статията определено ми беше полезна.

 8. ниола

  п4елар сьм от години,вси4ко което е полезно е полезно,та и това което про4етох на един дьх ми се услади като моя балкански мед. Благодаря вси4ко е толкова подробно.

 9. Bezlekarstva

  |Author

  Извинете за неудобството, но няма как да публикуваме реклами в рубриките за коментари към статиите. Ако желаете да рекламирате в http://www.bezlekarstva.bg — в рубриката Контакти ще откриете имейл адрес, на който може да пишете. Всичко добро и успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.