СЛЪНЦЕТО – инструкции за употреба

Бронзовият загар – закъде сме без него?!

Кой ще ни повярва, че сме ходили на море ако не покажем разликата от банския?! Какви ли не усилия полагаме, за да ни видят потъмнели…

Добре е да знаете обаче, че така грижливо “отглежданият” тен, всъщност е защитна реакция на организма срещу неблагоприятното въздействие на слънцето. Тази хиперпигментация на кожата е резултат от усиленото отделяне на меланин – специален пигмент, намиращ се в епидермиса, който се отделя и насочва към повърхността на кожата, за да абсорбира вредните ултравиолетови лъчи и да предотврати навлизането им навътре в тъканите.

Защо изгаряме?

Когато кожата на човек е изложена на повече ултравиолетова светлина, отколкото меланинът може да абсорбира, тя изгаря. За съжаление, установяваме че сме изгорели твърде късно — чак когато кожата започне да се зачервява и усетим болка. А причината да се получи зачервяване е, че след като ултравиолетовите лъчи са увредили някои от клетките ни, организмът, за да компенсира вредата, изпраща голямо количество кръв към засегнатото място. Което означава какво — ние научаваме, че има проблем, едва след като тялото ни вече е започнало да ни лекува.

Многобройни са пораженията, които прекомерното излагане на слънце може да ни нанесе, но може би най-опасното е ракът на кожата. Ултравиолетовите лъчи увреждат ДНК молекулите в клетките, които, ако не загинат или не бъдат изхвърлени от организма, могат да се превърнат в ракови клетки.

Трябват ли ни наистина слънцезащитни средства?

Зависи кого ще попитате…

От една страна са привържениците на мнението „Баба ти все 50-ти UV фактор е ползвала!”. И няма как да отречем, че предците ни спокойно са си оцелявали и без фактор 50 – факт!

Все пак трябва да отчетем и друг факт – едва ли голяма част от бабите ни са прекарвали деня си в офиса пред компютъра. Всъщност – май дори са си работели повечето време на полето или в дворовете на къщите /все пак да не забравяме, че първите панелки се появяват чак 70-те години/. А на открито слънцето си грее ли грее. И така, ден след ден, най-вероятно предците ни са си изградили естествен имунитет срещу влиянието на вредните слънчеви лъчи.

С какво се предпазваме обикновено?

Козметичният пазар изобилства със слънцезащитни средства и някои от тях са с внушително висок фактор на защита. Притеснителното е, че “химията” в тях създава някои доста неприятни „странични ефекти” върху организма и кожните алергии са едни от най-безобидните.

Парабени, пропилен гликол, оксибензон – направете си труда да видите дали някое от тези вещества се съдържа в козметиката ви. Съществуват силно обезпокояващи изследвания, свързани с влиянието и предизвикването на редица заболявания от тези вещества. Но ако нямате достатъчно време – обърнете внимание поне на парабените. Прочетете малко повече за тях, за хормоналния дисбаланс, който предизвикват, за това, че синтетично придобитите парабени са производни на нефта. После избройте продуктите, които ползвате и в които парабените присъстват.

Хубавото все пак е, че обикновено тези вещества са написани с много ситни букви, направо не се четат, че и на латински – спокойно може да обърнете глава и да се направите, че не съществуват.

Има ли алтернатива?

  1. Най-добрата алтернатива е да не прекаляваме с излагането на слънце – или поне да да ограничаваме слънчевите бани в промеждутъка между 11.00 и 16.00ч. За повечето хора обаче,  това е абсолютно неизпълняем съвет. Обикновено събираме тен през отпуските, а е добре известно, че по време на почивка се спи поне до 10.00 ч. сутринта, а часовете след 16.00 ч. често са посветени на малкото следобедно питие, прелюдия към подготовката за вечеря. Да сте виждали някога претъпкан плаж след 19.00 ч.?
  2. Чадър, шапка и дрехи, покриващи тялото биха могли да бъдат второто спасение от вредното слънчево влияние ако все пак държите да общувате с морето точно в 14.00 ч. Тук недостатъкът е, че няма да може да покажете новия си бански, а и плуването с гореизброеното оборудване е малко неудобно.
  3. Кокосово масло – богато е на наситени мастни киселини и много бързо попива в кожата. Може да го видите в състава на някои слънцезащитни продукти. Създава защитен слой на кожата. При температура под 25°С кокосовото масло е в твърдо състояние, но нанесено върху кожата – то веднага се разтопява. Безспорното предимство на това масло е, че наред със защитата, която ще получи кожата ви, няма да се сдобиете и с някои нежелани и направо вредни от съвременната синтетична козметика вещества. Недостатъкът му е, че все пак няма да получите защита фактор 30 да речем.
  4. Масло от жожоба – то е уникално сред всички видове масла, използвани в козметиката и ароматерапията. Наричат го „течен восък”. Неговият състав е главно от висши мастни киселини, свързани с висши алкохоли. Има специфична молекулна структура и благодарение на това практически на гранясва. Създава специфичен защитен „филм” върху кожата и по този начин я предпазва от слънцето.
  5. Натурална козметика с екстракти от червени водорасли – едва напоследък започна да се обръща внимание на определени вещества в някои от водораслите като възможност за слънчева защита. Защитният фактор е 10, но все пак е естествен, което означава – по-добре усвоим и безвреден.
  6. Бета-каротин /провитамин А/ и ликопен /каротиноиден пигмент/ – ще ги намерите в морковите и доматите или в добавките, които ги съдържат. Това не означава, че с кошница моркови спокойно може да прекарате незащитени цял ден на плажа. За тях има наблюдения, че действат благоприятно в превенцията спрямо раковите образувания и като цяло повишават защитните сили на организма и в частност – на кожата.

Изборът — изцяло ваш…

Специфичното за естествените слънцезащитни средства е, че те нямат силата на създадените по химичен път. Защото нямат тяхната агресивност. Всеки сам преценява и избира какво е най-подходящо за него.

На едната везна е възможността да стоите цял ден на слънце без да се притеснявате, че през нощта ще „спите на закачалката”. Редом с това удоволствие получавате и коктейл от химически вещества, смело проникващи през кожата в кръвта и оттам във всичките ви органи.

На другата везна е използването на натуралните природни продукти и избора като цяло на натурална козметика, която не е така агресивна, но не е панацея срещу вредните UV лъчи. Ефект би имало ако се опитате да комбинирате изброените дотук съвети. И най-вече ако си създадете навика да четете етикетите. По този начин ще ограничите използването на продукти, които ви помагат в едно, а ви увреждат в десет други отношения.

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!

Споделете тук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.