Зеолитът -“чистач” на организма

Зеолитът /zeolit/ е силикатен минерал с микропореста структура. Цветът му варира от бяло до бледо зелено или розово — в зависимост от съдържанието на останалите минерални примеси в него. Чистият зеолит е с алуминиево-калциева силикатна структура. Среща се в три морфологични форми, от които кристалната е най-качествена.

В света изкуствено са синтезирани над 1500 вида зеолит. Русия и САЩ са най-големите му консуматори. Но най-интересното е, в България се намират едни от най-богатите находища на естествен зеолит – клиноптилолит /klinoptololit/. Става дума за Източните Родопи и най — вече района на гр. Кърджали.

Може би мнозина от вас са запознати с природния феномен Каменните гъби /известен още като Скални гъби/, разположен на около 1 км северно от село Бели пласт, до самия път между Хасково и Кърджали. Розовият цвят на „скалните гъби” се дължи именно на клиноптилолита. В скалната тракийска гробница край село Пчелари /отново в Източните Родопи/ също може да се забележи пласт на клиноптилолит.

Какво знаем за зеолита?

Изследователите на зеолита споменават за следните негови свойства:

- има много висок катионообменен капацитет към калций, магнезий, натрий и калий;

- има високи сорбционни свойства към амония и някои органични съединения;

- адсорбира радиоактивни елементи като цезий 134, цезий 137, стронций 90;

- адсорбира тежки метали — олово, цинк, хром и др.;

- има способност да разделя газовете по принципа на молекулните сита;

- има способност да изсушава газовете.

Поради тези му свойства, зеолитът има изключително широко приложение:

- добавя се в храната на птици и животни за подобряване на здравословното им състояние;

- използва се за пречистване на водата от амонячен азот и фосфати;

- присъства в праховете за пране като заместител на фосфатите и омекотител;

- в пастите за зъби също ще го забележите;

- служи за пречистване на сокове, вина, захарни разтвори и зехтини от разнообразни примеси;

- използва се за премахване на миризми от различни субстанции;

- изчиства замърсени с радиация течности;

- с него обезвреждат дори радиоактивни отпадъци — неслучайно след катастрофата в Чернобил тонове зеолит са били разпръснати за почистване на замърсената територия около централата.

Зеолитът намира приложение в редица нови технологии в химическата, хранително-вкусовата, фармацевтичната и военната промишленост.

И какво от това?

Чудесно е, че зеолитът се справя геройски с толкова много задачи, но какво общо има това с вас?

Приеман с храната или водата и навлизайки по този начин в човешкия организъм, зеолитът:

  1. Улавя тежките метали /като живак, олово и кадмий/ от организма. Как? Като образува с тях клетъчно — циклични връзки. След това ги извежда от организма. Как? От стомаха до дебелото черво и смело навън.
  2. Действа като антиоксидант — свързва се със свободните радикали и ги извежда от организма.
  3. Улавя и извежда нитрозамините /канцерогенните вещества, които се образуват при консервиране на храни, пържене, опушване или при използване на нитратна сол/. Нитрозамините са отговорни за рязкото ускоряване и появата на рак на стомаха и панкреаса.
  4. Нормализира киселинно — алкалния баланс. Това е изключително важно за общото укрепване, защото повечето хора живеят в състояние на излишна киселинност, предизвикана най-вече от лошо или неправилно хранене. По този начин зеолитът помага на организма да регулира своя естествен биохимичен баланс.
  5. Помага на организма да усвои по-добре полезните хранителни вещества.

У нас екип от Националния онкологичен център в София, начело с професор Пенка Благоева, е изследвал приложението на зеолита във връзка с повлияването му върху онкологичните заболявания.

Мълвата…

Някои възрастни родопчани споделят, че ако се вземе зеолитов камък и вечерта се потопи в съд с вода, на сутринта той ще е „подмладил” водата. Тя става лечебна. Прецеждат я и я пият като лек.

Водата, влязла в досег със зеолит, всъщност по естествен начин се йонизира. Ето защо за нея може да чуете, че прави чудеса – нормализира кръвното налягане, премахва безсънието, облекчава проблеми на храносмилателната, сърдечно — съдовата и нервната система.

Как да обясним чудото…

Представете си структурата на зеолита горе-долу като пчелна пита или сито. Освен това, алуминиево-силикатната му матрица е с отрицателен заряд. Това е основателна причина отрицателните йони на минерала много добре за се свързват с положително заредените йони на други вещества. При попадането на зеолита в чужда среда, най-вече в течности, между зеолитните йони и тези на средата „домакин”, започва активен йонообмен.

Именно благодарение на това фино зеолитно „сито” и на неговата отрицателно заредена структура, попадайки в храносмилателния тракт, зеолитът успява да улови някои вредни за организма вещества, да се свърже с тях и да ги изведе от тялото чрез червата по естествен начин. По този начин организмът се изчиства от отровите и успява по-лесно, бързо и качествено да усвои полезните вещества, които навлизат в него. А за нас това означава едно – по-добро качество на живота.

И вместо заключение…

Не си мислете, че ви съветваме да ядете камъни, за да сте здрави. Може да “зареждате” водата си със зеолит, може да използвате зеолитни филтри или добавки активиран зеолит, в които да присъстват фино смлени зеолитни частици.

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!
Споделете тук:

14 коментара

Вземи RSS
  1. Pingback: МАРГАРИН – какво се крие под капачката? – част 2 « Без Лекарства

  2. Pingback: АЛКОХОЛ ПО ПРАЗНИЦИТЕ – как да сведем пораженията до минимум? « Без Лекарства

  3. Pingback: Как да спрем цигарите – стратегията–част 1 « Без Лекарства

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.