КОНСЕРВАНТИ – списък

Списък на консервантите в хранителните и козметичните продукти и възможните ефекти от тяхната употреба:

Консерванти /E200-E290/

E200 — Sor­bic acid —  получена от безкостилкови или синтезирана от кестен, възможно е дразнене на кожата;

E201 — Sodi­um sor­bate   —  не са известни вредни ефекти;

E202 —  Potas­si­um sor­bate  — не са известни вредни ефекти;

E203 — Cal­ci­um sor­bate — не са известни вредни ефекти;

E210 — Ben­zoic acid  —  фенилкарбоксилова киселина; прибавя се към алкохолните продукти, сирена, подправки, замразени храни, в козметиката и фармацията, и много други; може да причини астма, особено при зависими от стероидни лекарства, може да взаимодейства със серен бисулфит(222), което може да доведе до хиперактивност при децата;

E211 —  Sodi­um ben­zoate — използва се като антисептик, за хранителен консервант и маскиращ вкуса; портокаловите сокове съдържат високо количество, до 25mg на 250ml; също в млечните и месни продукти, подправките, както и в някои лекарства; може да предизвика обриви и да усили астмата;

E212 —  Potas­si­um ben­zoate  — при хора с алергични реакции. в.ж 210;

E213 — Cal­ci­um ben­zoate —  виж 212;

E214 — Eth­yl p‑hydroxybenzoate —  да се избягва, забранен в някои страни;

E215 — Sodi­um eth­yl p‑hydroxybenzoate —  да се избягва, забранен в някои страни;

E216 — Propyl p‑hydroxybenzoate  — възможен алерген;

E217 —  Sodi­um propyl p‑hydroxybenzoate —  да се избягва, забранен в някои страни;

E218 —  Methyl p‑hydroxybenzoate — възможни алергични реакции, главно върху кожата;

E219 — Sodi­um methyl p‑hydroxybenzoate —  да се избягва, забранен в някои страни;

E220 —  Sul­phur diox­ide  — серен диоксид; може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vit­a­min B1; типично приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вино, оцет, картофени продукти;

E221 — Sodi­um sul­phite —  почистващ агент при производството на джусове, възможни чревни разстройства; виж 220;

E222 —  Sodi­um hydro­gen sul­phite —  виж 220;

E223 — Sodi­um metabisul­phite —  третиращ агент, виж 220;

E224 — Potas­si­um metabisul­phite —  виж 220;

E225 — Potas­si­um sul­phite  — виж 220;

E226 — Cal­ci­um sul­phite —  да се избягва, забранен в някои страни;

E227 — Cal­ci­um hydro­gen sul­phite —  да се избягва, забранен в някои страни;

E228 —  Potas­si­um hydro­gen sul­phite —  виж 220;

E230 —  Biphenyl, Diphenyl  — може да се използва за земеделски цели — цитрусови плодове;

E231 — Orthophenyl phe­nol —  може да предизвика кожни проблеми; може да се използва за земеделски цели;

E232 —  Sodi­um orthophenyl phe­nol  — виж 231;

E233 — Thi­aben­da­zole —  виж 231;

E234 —  Nisin —  антибиотик, добит от бактерия; прилага се при производството на бира, продукти на сиренето, доматени пюрета;

E235 — Natamycin —  плесенен инхибитор, произведен чрез бактерии; може да причини гадене, повръщане, диария и кожно дразнене; типично приложение — месо сирене;

E236 —  Formic acid  — да се избягва, забранен в някои страни;

E237 — Sodi­um for­mate —  да се избягва, забранен в някои страни;

E238 — Cal­ci­um for­mate  — да се избягва, забранен в някои страни;

E239 — Hexa­m­eth­yl­ene tetramine  — да се избягва, забранен в някои страни;

E249 — Potas­si­um nitrite  —  фиксира цвета и е консервант при месото; може да окаже ефект върху пренасянето на кислород в тялото, резултиращо в учестено дишане, замайване и главоболие, потенциален канцероген, не е разрешен при храни за бебета и деца;

E250 — Sodi­um nitrite -  може да предизвика хиперстезия, потенциално канцерогенен, забранен в много страни, може да взаимодейства в стомаха до образуване на нитрозамин. Препоръчва се избягването му;

E251 —  Sodi­um nitrate  — виж 250;

E252 —  Potas­si­um nitrate —  виж 249 и 250;

E260 — Acetic acid  — основен компонент на оцета;

E261 — Potas­si­um acetate —  в сосове и маринати — да се избягва от хора с увредени бъбречни функции;

E262 — Sodi­um acetate, Sodi­um diac­etate —  виж 260;

E263 — Cal­ci­um acetate —  виж 260;

E264 — Ammo­ni­um acetate —  като 263, но може да предизвика гадене и повръщане;

E270 — Lac­tic acid  — млечна киселина, киселинен регулатор;

E280 — Pro­pi­onic acid  — използва се в хлебопроизводството и колбасарството;

E281 —  Sodi­um pro­pi­onate  — виж 281;

E282 — Cal­ci­um pro­pi­onate —  виж 281;

E283 —  Potas­si­um pro­pi­onate  — виж 281;

E290 — Car­bon diox­ide —  въглероден диоксид;

E296 — Mal­ic acid  — ябълчна киселина;

E297 — Fumar­ic acid  — фумарова киселина, получава се от растението Fumaria esp. F.officianalis или при ферментацията на глюкозата с плесени, може да служи като овкусител, за подкиселяване, антиоксидант при безалкохолни.

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!

 

Споделете тук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.