Списък на консервантите в хранителните и козметичните продукти и възможните ефекти от тяхната употреба:
Консерванти /E200-E290/
E200 — Sorbic acid — получена от безкостилкови или синтезирана от кестен, възможно е дразнене на кожата;
E201 — Sodium sorbate — не са известни вредни ефекти;
E202 — Potassium sorbate — не са известни вредни ефекти;
E203 — Calcium sorbate — не са известни вредни ефекти;
E210 — Benzoic acid — фенилкарбоксилова киселина; прибавя се към алкохолните продукти, сирена, подправки, замразени храни, в козметиката и фармацията, и много други; може да причини астма, особено при зависими от стероидни лекарства, може да взаимодейства със серен бисулфит(222), което може да доведе до хиперактивност при децата;
E211 — Sodium benzoate — използва се като антисептик, за хранителен консервант и маскиращ вкуса; портокаловите сокове съдържат високо количество, до 25mg на 250ml; също в млечните и месни продукти, подправките, както и в някои лекарства; може да предизвика обриви и да усили астмата;
E212 — Potassium benzoate — при хора с алергични реакции. в.ж 210;
E213 — Calcium benzoate — виж 212;
E214 — Ethyl p‑hydroxybenzoate — да се избягва, забранен в някои страни;
E215 — Sodium ethyl p‑hydroxybenzoate — да се избягва, забранен в някои страни;
E216 — Propyl p‑hydroxybenzoate — възможен алерген;
E217 — Sodium propyl p‑hydroxybenzoate — да се избягва, забранен в някои страни;
E218 — Methyl p‑hydroxybenzoate — възможни алергични реакции, главно върху кожата;
E219 — Sodium methyl p‑hydroxybenzoate — да се избягва, забранен в някои страни;
E220 — Sulphur dioxide — серен диоксид; може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1; типично приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вино, оцет, картофени продукти;
E221 — Sodium sulphite — почистващ агент при производството на джусове, възможни чревни разстройства; виж 220;
E222 — Sodium hydrogen sulphite — виж 220;
E223 — Sodium metabisulphite — третиращ агент, виж 220;
E224 — Potassium metabisulphite — виж 220;
E225 — Potassium sulphite — виж 220;
E226 — Calcium sulphite — да се избягва, забранен в някои страни;
E227 — Calcium hydrogen sulphite — да се избягва, забранен в някои страни;
E228 — Potassium hydrogen sulphite — виж 220;
E230 — Biphenyl, Diphenyl — може да се използва за земеделски цели — цитрусови плодове;
E231 — Orthophenyl phenol — може да предизвика кожни проблеми; може да се използва за земеделски цели;
E232 — Sodium orthophenyl phenol — виж 231;
E233 — Thiabendazole — виж 231;
E234 — Nisin — антибиотик, добит от бактерия; прилага се при производството на бира, продукти на сиренето, доматени пюрета;
E235 — Natamycin — плесенен инхибитор, произведен чрез бактерии; може да причини гадене, повръщане, диария и кожно дразнене; типично приложение — месо сирене;
E236 — Formic acid — да се избягва, забранен в някои страни;
E237 — Sodium formate — да се избягва, забранен в някои страни;
E238 — Calcium formate — да се избягва, забранен в някои страни;
E239 — Hexamethylene tetramine — да се избягва, забранен в някои страни;
E249 — Potassium nitrite — фиксира цвета и е консервант при месото; може да окаже ефект върху пренасянето на кислород в тялото, резултиращо в учестено дишане, замайване и главоболие, потенциален канцероген, не е разрешен при храни за бебета и деца;
E250 — Sodium nitrite - може да предизвика хиперстезия, потенциално канцерогенен, забранен в много страни, може да взаимодейства в стомаха до образуване на нитрозамин. Препоръчва се избягването му;
E251 — Sodium nitrate — виж 250;
E252 — Potassium nitrate — виж 249 и 250;
E260 — Acetic acid — основен компонент на оцета;
E261 — Potassium acetate — в сосове и маринати — да се избягва от хора с увредени бъбречни функции;
E262 — Sodium acetate, Sodium diacetate — виж 260;
E263 — Calcium acetate — виж 260;
E264 — Ammonium acetate — като 263, но може да предизвика гадене и повръщане;
E270 — Lactic acid — млечна киселина, киселинен регулатор;
E280 — Propionic acid — използва се в хлебопроизводството и колбасарството;
E281 — Sodium propionate — виж 281;
E282 — Calcium propionate — виж 281;
E283 — Potassium propionate — виж 281;
E290 — Carbon dioxide — въглероден диоксид;
E296 — Malic acid — ябълчна киселина;
E297 — Fumaric acid — фумарова киселина, получава се от растението Fumaria esp. F.officianalis или при ферментацията на глюкозата с плесени, може да служи като овкусител, за подкиселяване, антиоксидант при безалкохолни.
Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!