Какво представляват генетично модифицираните организми и вредни ли са? – интервю на БНТ с проф.Иво Кременски

Интервю на БНТ с директора на Националната генетична лаборатория проф. Иво Кременски.

Bezlekarstva може да допълни само: Сами си направете изводите!

“Знаем ли какво точно представляват генно модифицираните организми? Защо дебатираме, протестираме срещу промените в закона, които предстои да бъдат гласувани днес? Страхуваме се за здравето си и като че ли все не става ясно каква точно е опасността за природата и за човека и защо от Европа толкова настояват да я поемем. Ще се опитаме да повдигнем завесата с помощта на директора на Националната генетична лаборатория проф. Иво Кременски, който е в студиото.

Пълен текст на разговора:

Иво Кременски: Добро утро.

Водещ: Какво можем да кажем много точно и ясно какво представляват генно модифицираните организми, така че всички да разберем за какво става дума?

Иво Кременски: Аз първо бих казал, че всички сме генно модифицирани, въпросът е на време, модифицирани сме с векове вследствие на естествения подбор и това, което се извършва сега за едно скъсено време, не е ясно докъде ще ни доведе. Това, което твърдо трябва да разграничаваме, е, че науката няма да спре, че генно модифицирани растения ще има, че генно модифицирани организми ще има, но нека засега да останат в лабораториите, нека на полето…

Водещ: Да ги няма?

Иво Кременски:… да ги няма тези генно модифицирани. Има данни за това, че вече се повишиха алергиите и се причиняват от…

Водещ: Аз ще ви питам за ефекта от тях, но наистина какво е това, къде се намира, как изглежда този генно модифициран организъм?

Иво Кременски: Това се намира да вкараш ген в някакво растение и да промениш някакво качество, то съответно се променя. Белтък се вкарва в гена, защото той е картата за белтъка. Съответно се появява нов белтък, примерно прави растението резистентно към някакъв вредител. Но същият този белтък може да се окаже и се оказва, че е причинител, това, което казах, е условието да се развие астма, да кажем, което е едно много често заболяване.

Водещ: Затова ли се увеличиха толкова много алергиите напоследък?

Иво Кременски: Не съм сигурен дали е точно само затова, защото има още други много неща, които на пътя влияят и във въздуха, които също са алергени. На организма поднася нов белтък. Друг е въпросът, че веднага ще има възражения, че всичко, което влиза през устата, то не остава на белтъци в кръвта, е на аминокиселини, на прости захари, но се оказва, че не е точно така, че преминават и белтъци, т.е. поднасяш му нещо, което е необичайно за него и срещу което той започва да изгражда примерно антитела.

Водещ: Да речем, отивам на пазара и виждам едни ягоди, които са гигантски, много са големи, продават ги през зимата, удивително е, че те не замръзват, въпреки че плодовете на такива температури обикновено не могат да устоят – да подозирам ли, че вътре има хормон от някакво животно, което ги прави големи и устойчиви на студ и затова изглеждат по този необичаен начин?

Иво Кременски: Спокойно можете да подозирате. И следващото нещо, което е, аз не съм законотворец, но ако се допусне внос на такова нещо, на генно модифицирано, то трябва ясно да бъде обозначено – откъде му е произходът, какво е извършено с него и че е генно модифицирано, така че човекът да направи сам избор, ще вземе от това, което е естествено или ще вземе от генно модифицирано, защото тук е вече финансов въпрос. Веднага конкуренцията ще каже – да, но човечеството трябва да бъде изхранено, гладуват милиарди хора по света и няма друг начин и щом няма друг начин, тогава ще се прави с генно модифицирани. Но нека да се спрем в България и да оставим едно чисто кътче, въпреки че отдавна не е чиста, отдавна има на полето генно модифицирани растения.

Водещ: И за това ще ви питам, но важното е, вие казвате, че ние трябва да сме наясно и навсякъде да бъде отбелязано кои храни са генно модифицирани и кои не?

Иво Кременски: Абсолютно. Да не говорим, че и производителят трябва да се знае и мястото, откъдето идва това.

Водещ: И суровината вероятно, която влиза по този начин в нашите продукти.

Иво Кременски: Естествено. Очевидно една лаборатория няма да се справи с цялата страна и другото, което искам да кажа, че тези лаборатории трябва да бъдат абсолютно независими. Не бива да се спират в лабораториите научните изследвания в България. България е била и се надявам, че ще продължи да бъде водеща в генно модифицираните организми и най-вече растения, но всичко това да се съсредоточи в лабораторията. Тези лаборатории обаче трябва да бъдат самостоятелни, да нямат нищо общо с тези, които се занимават с генно модифицираните растения.

Водещ: При всички тези дебати, които изслушах през последните дни, едно не ми стана ясно – не може ли да има една точна научна оценка, с която да се съобразяваме всички и от която да става ясно вредно ли е или не е вредно? Как е възможно да пускаме на пазара нещо, което не знаем какъв ефект ще има? Това реално ли е според вас и след като става разговор за това, няма ли всъщност нещо съмнително, хората се притесняват именно от тази неяснота?

Иво Кременски: Вижте, аз лично не знам, освен за това, което ви казах, за астма, че може да се предизвика. Това, което четем по вестниците, че предизвиквало рак, пък някакви тайни в САЩ, пък руснаците правели, това не му вярвам. Това не е реалистично, демонизиращо е такова нещо. Вие сте абсолютно права, че трябва да излязат, не са от пет, от десет години, те са от отдавна. Трябва да се излезе от хората, които се занимават, проучване епидемиологично за определени райони наистина ли се е повишила астмата, наистина ли се е повишила заболеваемостта. Но това изисква и твърде много време. Има и нещо друго, ние и емоционално, психически не сме подготвени, дори и да не е вредно, не сме подготвени на днешния ден да започнем да ядем, винаги ще бъдем със страх и с напрежение, защото това е нещо ново, да започнем веднага да ядем генно модифицирани растения. Просто мисля, че е рано в момента. Трябва да се дебатира, да се говори по този въпрос, да се дадат наистина научни данни „за” или „против” и тогава да се вземат някакви решения.

Водещ: Добре, от чисто генетична гледна точка, ако едни животни се хранят примерно с храни, които са модифицирани, това минава ли в месото и после по веригата по човека, който консумира това месо?

Иво Кременски: Това минава по веригата, това месо се консумира, но пак ви казвам, то няма да бъде вече месо от клетки, а то ще бъде разградено до съставките аминокиселини, въглехидрати, мазнини – същите, които ги имаме и в обикновената храна, от която е изграден организмът. За съжаление обаче, понякога могат да премине и белтък, а белтък, който е чужд, който не е белтък, свойствен за организма, изненадваме го с нещо ново и той започва противодействие. Оттук идват алергичните реакции, оттук могат да дойдат и други усложнения. Но наистина няма ясни данни, светът е залят, САЩ са залети с генно модифицирани растения, съдят се в момента. Аз мисля, че звучи емоционално, ненаучно, но България трябва да остане по възможност, колкото е възможно, с чисти полета.

Водещ: Добре, а това реално ли е? Да речем, че абсолютно се забраняват генно модифицираните организми и тук в природата, и опитите на полето, обаче пуснати веднъж в околната среда, ГМО могат ли да бъдат контролирани? Ако в съседните ни държави има едно поле, с което граничим?

Иво Кременски: Вече не могат да бъдат контролирани, започват хибриди, променя се и екоразнообразието, най-общо казано, и то насилствено се променя. Отпусне ли един път на Пандора, вече връщане няма, не е ясно кога и какви организми ще се появят.

Водещ: Последни думи, г‑н Кременски?

Иво Кременски: Лабораториите са малко, да си останат генно модифицираните организми в лабораториите, в науката, в експериментите, не на българското поле.

Водещ: Проф.Кременски за генно модифицираните организми, „за” и „против” тяхната консумация.”

На страницата на БНТ може да изгледате цялото интервю с проф.Иво Кременски —  http://bnt.bg/bg/news/view/22275

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!
Споделете тук:

1 коментар

Вземи RSS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.