ГЕНЕТИЧНО ЗАМЪРСЯВАНЕ — или — КОЛКО ВРЕМЕ ЩЕ ОЦЕЛЕЕМ, след като изтребим и пчелите?

„Генетично замърсяване никога не е водило към добро” — казва на пресконференция на откриването на Международното изложение „Пчеларство – Плевен 2010” доц. Пламен Петров от Аграрния университет в гр. Пловдив. Доц. Пламен Петров е председател на Националната развъдна асоциация по пчеларство.

Обърнете внимание – той не казва „генетична модификация”, не казва „усъвършенстване” или ”обогатяване”… Той, както и повечето пчелари, използва думите „генетично замърсяване”… Кратко и ясно!

Какво причиняват генно модифицираните организми на пчелите?

Защо пчеларите са толкова притеснени? Чуйте тук: ГМО — пчеларство — пресконференция

Ето, преразказани от Bezlekarst­va, притесненията на доц. Пламен Петров:

- Някои от растенията, третирани с ГМО, отделят токсини. Това влияе пагубно върху пчелите и върху нервната система на пчелите.

- Пчелите губят ориентация…

- Ние сме на път да унищожим единственото насекомо на Земята, което възпроизвежда средата, в която живее самото то. Среда, в която живее и човекът. Няма друго такова насекомо!

- Не бива да се внасят от българските пчелари пчелни майки от други страни — не защото чуждите пчели са по-добри или по-лоши от нашите, а защото не се знае какви болести се вкарват с тях. Също и защото не се знае какъв генетичен материал се вкарва с чуждата пчела. Генетичен материал, който веднъж вкаран у нас, няма как да се отстрани оттук нататък.

Доц.Пламен Петров ни напомня и за едно твърдение на Айнщайн, че ако изчезнат пчелите от лицето на Земята – само след 4 години ще изчезне и животът от нея.

Познайте защо? Защото…

Пчелите са основните опрашвачи на Земята.

А от всички висши цветни растения около 80% се нуждаят от агент опрашвач…обикновено насекомо — и то главно от медоносната пчела.

Познайте сега защо пък е нужно това?

За да може да има възпроизводство на растителните видове.

Да обясняваме ли защо трябва да има възпроизводство на растителните видове? Ще си кажете — не е нужно, но след като на някой му се струва добра идея да се гласува закона за ГМО… явно по-добре да обясним…

Защото човекът е гений що се отнася до унищожението на флората, но е в същото време тотален лаик…или още по-зле, тотално безхаберен – що се отнася до запазването им, а да не говорим за засаждането на нови растителни видове.

Генетично замърсяване – не модифициране!

Генетично замърсени организми – ГЗО!

Това е точното и правилно словосъчетание!

Или с други думи казано: Не на псевдонимите в Закона за ГЗО!

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!

Споделете тук:

1 коментар

Вземи RSS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.