ГУАРАНАТА – естествен природен стимулант

Гуараната — изключителен природен стимулант — ще я срещнете още като Paullinia cupana.

Как да я познаете

Гуарана е вечно зелено пълзящо растение, което може да откриете по дърветата в амазонската джунгла в Южна Америка. Отличава се с огромните си листа и красивите си цветни букети. Расте най-вече на териториите на Бразилия.

За получаване на екстракта се използват семената на червените му плодове, които са тъмно кафяви на цвят и учудващо напомнят на око преди да се обелят. Вероятно на тази им прилика се дължи и легендата за гуараната.

Легендата

Съществува мит от културата на племената Тупи и Гуарани, обитаващи джунглата на Амазонка, свързан с гуараната. Той гласи, че едно от местните божества убило много обичано от племето си дете. Друго, по-добре настроено към отдавна изчезналото племе божество, посадило очите на мъртвото дете, като разположило едното в селото, а другото в джунглата. Така се появила дивата и култивираната форма на гуараната.

Приложение

Векове наред гуараната се е използвала от бразилските индианци като общостимулиращо и лечебно средство.

От около петдесет години насам гуараната бива открита и от „цивилизацията”.  Тя се превръща в изключително популярен продукт, вместван широко в състава на различни енергийни и тонизиращи напитки и хранителни добавки.

Какво съдържа и защо е толкова ценна

Гуараната е лек стимулант, който действа върху централната нервна система. Причината за това действие са съдържащите се в гуараната ксантини, включващи главно:

1. Гуаранин — натурална разновидност на кофеина – ролята на кофеина в растенията е на т.нар. „природен пестицид” – да убива различните насекоми, които биха навредили на растението.

2. Теофилин и теобромин /изомер на теофилина/ — ще ги откриете още в листата на чая – основните им действия са:

- отпускат гладките мускули на бронхите;

- повишават еластичността и ефективността на сърдечния мускул;

- повишават сърдечния ритъм;

- повишава кръвното налягане;

- повишават притока на кръв в бъбреците;

- противовъзпалителни ефекти

- стимулират централната нервна система.

Като цяло ксантините оказват благоприятен стимулиращ ефект върху кръвоносната система.

Важно е да се знае…

В гуараната естествиният кофеин е със значително по-високо ниво от този в кафето и чая. Оттам и изключително мощният стимулиращ ефект на гуараната — от 2 до 5 пъти по-висок в сравнение с кафето — в зависимост от вида му.

Полезните ефекти на гуараната

- подтиска усещането за умора;

- повишава общия тонус на организма;

- повишава концентрацията на ума;

- разгражда млечната киселина, образуваща се в резултат на мускулния стрес – отпуска мускулите — поради тази причина е много предпочитана от спортисти и хора, занимаващи се активно със спорт;

- има благоприятно въздействие при депресивни състояния;

- намалява чувството за глад;

- ускорява метаболизма — повишава разграждането на мазнините в организма /стимулира липолизата/ – оттам и лекият й отслабващ ефект;

- подобрява бъбречната циркулация – леко диуретично действие;

- има лек болкоуспокояващ ефект – поради тази причина се използва при различен тип главоболия, мигрена, включително при махмурлук, както и при менструални болки;

- препоръчва се при хипотония /ниско кръвно налягане/ — тъй като леко повишава кръвното налягане;

- има противовъзпалителен ефект.

Има ли странични ефекти и портивопоказания

Екстрактът от гуарана е признат за безопасен продукт, но в рамките на препоръчваната оптимална доза за дневен и еднократен прием на кофеин от 300 мг/24 часа. При предозиране може да се повявят всички странични ефекти, познати ни при прекомерната употреба на кофеин.

Гуараната не се препоръчва  при бременни или кърмещи жени, също така при хора с  хипертония, както и при едновременен прием с антидепресанти и упойки.

В заключение…

Гуараната е изключително полезно растение — приемането й може да ви бъде от изключителна полза!  Но, както с почти всичко, истината е в златната среда.

Не забравяйте, че всяка билка —  в зависимост от количеството —  може да ви помогне или да ви навреди!

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!
Споделете тук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.