За лъжата „здраве и красота“ в козметиката – какво не знаем или не искаме да знаем

Pri­mum non nocere“ – в превод от латински „Преди всичко не вреди!”. Основен принцип в медицината. Или поне би трябвало да е основен принцип.

А има ли някакви принципи в козметичната индустрия?

Знаете ли какво точно съдържа любимият ви шампоан за коса?

Знаете ли благодарение на какво получавате така търсения блясък на косата ви?

Знаете ли какво получавате в комплект с блясъка?

А чистотата на вашето бебе? Знаете ли цената й?

Sodi­um Lau­reth Sul­fate, Tetra­sodi­um EDTA /Tetrasodium Eth­yl­ene Diamine Tetra Аcetate/, Methylisoth­ia­zoli­none, Propy­lene Gli­col, Phtha­lates, Parabens, Thimeros­al…

Говорят ли ви нещо тези латински наименования?

А тези наименования?

Рак, астма, импотентност, стерилитет…

Тези са по-познати, нали?

Какво общо има едното с другото?

Нека видим…

Важно ли е за вас качеството на храната, която слагате на масата си?

Най-вероятно не е без значение.

Но защо? Сигурно защото е ясно, че всичко, с което се храним, преминава вътре в телата ни.

А каква е разликата между това, с което се храним и онова,  с което храним кожата си?

Малко отклонение…

Бихте ли изяли спокойно крема си за лице — без да се притеснявате, че ще ви навреди?

Ако идеята ви се струва налудничава — отворете един учебник по биология или атлас по анатомия и си припомнете че:

 • Кожата е най-големият човешки орган.
 • За около 6 минути всичко, което човек си поставя върху кожата, преминава в кръвта.
 • За около 20 минути кръвта прави пълен оборот в организма , т.е. достигнала е до всеки орган.

Дали всичко това не означава, че…

Чрез кръвта, само за 20 минути, до всеки наш орган достигат всички тези симпатични латински наименования, за които нищо не знаем.

Някои дори се натрупват в органите ни!

Идея!

Ако някоя любезна продавачка на козметика ви убеждава, че продуктите й са качествени, „с мигновен ефект” и „напълно безвредни”, а вие имате някакви съмнения —  попитайте я би ли хапнала от крема, който ви предлага.

Малко статистика

Американска, а не българска за съжаление, но може би някой ден ще имаме и българска.

1. Средностатистическата жена използва 12 различни продукти за лична хигиена всеки ден. Средностатистическият мъж – 6 продукта.

2. По-малко от 20 % от химикалите, съдържащи се в козметичните продукти, са оценени като напълно безопасни.

3. От 1938 г. насам комисията, оценяваща безопасността на храните и лекарствата в САЩ — от общо 12 000 използвани химически вещества и субстанции в козметичната индустрия – е забранила …8 /осем!!!/.

Билков”, „натурален”, „органик”… Доколко можем да вярваме на тези етикети?

И ако в един крем за лице има екстракт от 1 билка и още 20 изкуствено добити химически субстанции – прави ли го тази 1 билка „билков”?!

Да, разбира се!

Защо?!

Отговорът е: Защо не?! След като никой не го забранява – значи е позволено!

Канцерогени, невротоксини, репродуктивни токсини – всичко това може да откриете в банята си!

Защото не е забранено!

Може да не е логично, може да не е морално дори …но „се харчи” много добре. „Натурален билков” крем с „мигновен ефект” само за 2.70лв. и ако купите два ви подаряват още един! Не е ли това привлекателна оферта?!

Имаме ли избор наистина?

Ако имаме 20 различни  марки червило и 120 различни цвята – дали това означава, че имаме избор или изборът е само привиден?

Красиви или здрави? Това избор ли е?

Да! Въпросът е в цената, но не в цената на продукта, който купуваме.

Имаме ли избор наистина?

Да! Имаме!

1. Като начало – приемете истината, че всяко козметично средство, което използвате, има значение и се отразява на вашето здраве!

2. После – започнете да четете етикетите – отнема време и понякога е досадно, но е важно!

3. Дори да изберете 2 вместо 20 продукта, нека те да са безопасни! Нека избраната от вас козметика първо да не ви разболява, а после да ви разкрасява!

Pri­mum non nocere“

Източник на видеоматериала: www.ecovege.org

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!
Споделете тук:

19 коментара

Вземи RSS
 1. viki

  драги ми БЕЗЛЕКАРСТВА, защо ли ми се струва, че вече започвате да изпадате в крайности…следващата статия вероятно ще бъде за вредата от боята по дрехите и “носете само чували от естествен коноп, наторен с конски изпръжнения, но не забравяйте, че в тях се съдържа вреден за озона газ”. без да се опитвам да обезсмислям труда на пишещите в сайта, искам да обобщя, че животът на Земята е вреден във всеки един аспект, но все пак не ни се иска да умрем:)

 2. мариана

  Мила Вики,
  Смятам, че това не е крайност, а живата действителност. Най-вероятно много хора не знаят къде са били открити парабени, а трябва.Открити са дори в майчината кърма,така че колкото повече хора знаят толкова по-предпазливи ще бъдат!

 3. bili :)

  Здрасти Вики, ще ме извиниш, но никак не си права. За всеки влак си има пътници. Който иска нека си купува химия, който иска да си мие главата с отвара от коприва. Обаче основно човешко право е да си запознат, да знаеш какво ползваш и какви са последствията. Това никой няма право да ти го отнеме. Твърдо за съм, че трябва да има такива статии и даже нещо повече — настоявам в статиите да има поне кратко описание на споменатите “химии” и препратка към подробно такова, пък било то и на английски. След това всеки сам да си преценява. Аз за себе си си знам — обожавам косата на жена си, за това няма да спра да и купувам шампоан за 12лв. и балсам за 15лв.(по 250мл всяко), но със 75% съдържание на плодове/билки и останалите 25% естествени съставки подпомагащи измиването. И всичко това със европейски произход от държава, която знам че държат на тези неща — Англия. Да скъпо ми е, трябва да се лиша от нещо, но алтернативата е сутрин да се ужася от количеството окапала коса по завивките (след поредното измиване със Пантен шампоан и балсам), коса която обожавам!

 4. Bezlekarstva

  |Author

  Следващата статия на Bezlekarst­va ще е именно с описание на вредните съставки в козметиката — очаквайте я на 30.07.2010г. Благодаря за позицията на всички ви!

 5. viki

  съгласих се с всички ви:) но все пак очаквам статия за конопените чували и конските фушкии! наистина животинския тор е много вреден, особено изпаренията от него!!!относно косата, който си има хубава такава, нека я поддържа както намери за добре. ако си с два пършиви косъма, и един ТИР коприва да изсипеш връз тях — повече от два няма да станат!

 6. Bezlekarstva

  |Author

  За конските и кравешките екскременти обещавам специална статия — само че тя ще е в графа ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ:) Съвсем сериозно! Метанът, който се отделя от кравешките изпражнения, се оказва голяв проблем — но за това по-нататък.

 7. bili :)

  Вики, а не си ли се чудила защо тези с двата косъма са го докарали до там? Да то си е и до ген, но може ли винаги с гена да се оправдава всичко? А от друга страна защо този ген се е повредил първоначално? Пещерните хора дали са имали плешивци?

 8. viki

  причините могат да бъдат много, но най-вече се коренят в кръвосмешението, което в древни времена се е смятало за нещо нормално. не мисли, че говоря за перхидролките с по два косъма, става дума за момичета с тънки и рехави косици по рождение. колкото до плешивостта, би трябвало да си наясно за XY хромозомите и какво я поражда…

 9. viki

  ако си открил шампоан, от който се оплешивява — давай го веднага, че ми писна всеки месец да давам по 15 лева за кола триъгълник…да не ти казвам за крака, ръце, вежди…още колко 🙂

 10. мариана

  и въпреки всичко с два косъма добре ‚а без тях-много зле

 11. bili :)

  Да а можеш ли да си на 100% сигурна, че всичко е причинено от това което го пишат по вестници и учебници? Общо взето единствентото нещо което можеш да твърдиш със сигурност е “причините могат да бъдат много”. От там нататък е каквото ти се подаде, ако въобще ти се подаде като информация. Но пък от друга страна можеш да си сигурна, че един тон коприва ако не ти помогне, то няма да ти навреди.

 12. viki

  напротив — всичко прекалено е врено, дори и билките! нали така БЕЗЛЕКАРСТВА?

 13. Bezlekarstva

  |Author

  Прекомерно голямо количестово и от най-полезното вещество може да навреди, както и липсата му…Както и и липсата на информация между другото — или криене на главата в пясъка.

 14. мариана

  хора ‚навлизаме в безкраен спор а истината е ‚че когато копуваме нещо просто трябва да четен малките букви които казват всичко.

 15. bili :)

  Мариана, съгласен съм, сигурно от 2003-та насам чета всичко по етикетите, но 2005-та разбрах ‚че не пишат всичко и някъде тази година се плеснах по челото с гениалната мисъл — “то хубаво пише, ама няма количество или процентно съдържание”. А доколкото “Прекомерно голямо количестово и от най-полезното вещество може да навреди…” пак си е според зависи и отново за да не оставам голословен — ти си пълни ваната с прясно мляко и зехтин вместо вода, пъй пак си мисли “всичко прекалено е вредно”. Разбира се това е в рамките на шегата, но ако можех да си го позволя, бих го правил.

 16. Emo

  Дискусиятя е невероятна и явно Безлекарства хвърли бомба с тази статия.Поздрави, защото наистина темата е много актуална.Аз съм твърдо “за” това, че трябва да сме информирани и трябва да заставаме директо срещу проблемите, а не да се крием от тях.Понякога по-трудно приемаме Истината, защото не ни харесва,не искаме да е така.Но когато си говорим откровенно т.е отстояваме Истината това няма значение, ама никакво. ПРОБЛЕМЪТ с токсините и всички вредни неща, които приемаме директно или индиректно в нашият организъм е фундаментален за 21 век.И трябва колкото е възможно все повече да се информираме.И не само това ‚но колкото е възможно все повече да говорим на хората окло нас.Да, вярно е ще срещнем ехидни усмивки ‚ще ни мислят за изтрещели ‚та дори и за екстравагантни,но ние хората разбиращи всички тези проблеми не бива да мълчим и да пазим Истината само за нас.Напротив.Трябва да говорим за тези неща и да ги отстояваме.Хайде да си представим как би се развило човечеството, ако великиличности като Галилей,Джордано Бруно или Коперник си бяха мълчали и не отстояваха Истината,която бяха прозряли? За това ще очаквам продължение и развитие на темата.Дори имам следното предложение ‑нека всеки от нас напише по една статия на тази тема и ако Безлекарства прецени да я публикува.
  Поздрави на всички
  Емо

 17. Bezlekarstva

  |Author

  Чудесна идея Емо! Изпращайте на мейла, обявен в рубриката КОНТАКТИ, какво може да добавите по темата.

 18. А какво ви е мнението за естествените парабени ‚добити от природни продукти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.