За ЛЪЖАТА, че ХОЛЕСТЕРОЛЪТ е БОЛЕСТ и се лекува с лекарства…

 

Нали­чието на твърде много холестерол показва едно — обезвод­няване на организма!”

В това вярва д‑р Батманджелидж и ако и ние повярваме в това …

1. Ще трябва да се откажем да лекуваме „болести” като повишен холестерол, нарушен липиден профил като цяло и затлъстяването… с лекарства.

2. Ще си обясним, защо има слаби хора с висок холестерол.

3. Ще си обясним, как е възможно, дори когато рязко ограничим приема на мазнини — холестеролът ни да се повиши.

Защото, може би, холестеролът  се влияе много повече от водата, отколкото  — от мазнините.

Кога и защо се повишават нивата на холестерола?

Повишеното съдържание на холестерол в кръвта е знак, че телесните клетки са изработили защитен механи­зъм, за да се противопоставят на осмотичната сила на кръвта, чрез която се отнема още вода през клетъчната мембрана.

Осмозата представлява преминаването на водни молекули от страна с по-висока концентрация към страна с по-ниска концентрация на вода.

Високото ниво на холестерола е индикатор, че се е задействала програмата за борба с физиологичното обезводняване в нейния ранен стадий.

Холестеролът е един вид естествено „лепи­ло”, което, изливайки се в отворите на клетъчната мембрана, прави стените на клетката непроходими за водата. Свръхпроизводството на холесте­рол и натрупването му в клетъчната мембрана е природна даденост, за да се предпазят живите клетки от обезводняване.

Отделянето на холестерол в клетъчната мембрана е част от системата за оце­ляване на клетките. Той е необходимо вещество!

Представете си го като материал, подобен на глина, запълващ отворите в мембраните на някои видове клетки, за да предотврати изтичането на необходимата за живота на клетките вода в циркулиращата наблизо кръв, която има по-силен осмотичен потенциал. Освен че холестеролът е материал за производството на мембрани на нервните клетки и на хормони, той защитава от прекомерна загуба на вода други важни клетки, като им осигурява авариен запас от вода, вкарвана през мембраните.

Ако  холестеролът ни е толкова нужен – защо тогава е борбата с „лошия” холестерол?!

Шумът, който се вдигна около така наречения лош холестерол, образуващ плаки по стените на артериите в сърцето и в други части на тялото, според д‑р Батманджелидж, е абсолютно неоснователен. От гледна точка на пациента. Иначе – от гледна точка на лекарствената индустрия – е абсолютно оправдан. Целта му е да се увеличат печалбите на акулите от фармацевтичния бизнес. Нищо лично спрямо пациентите — просто бизнес!

Как измерваме нивото на холестерола…

Като вземаме за анализ кръв от вените на ръцете. Това е кръв, която тече много бавно по вените в посока към сърцето. Ако образуването на плаки беше свързано със способността на холестерола да полепва, тогава вените щяха да бъдат запушени с тях още повече, отколкото артериите, където кръвта се смесва много по-добре благодарение на по-високото налягане и на пулсиращото й движение.

Но никой никога не е виждал холестеролът да запушва вените или да образува в тях плаки. Помислете за това!

В действителност холестеролът изпълнява функцията на водонепроницаема превръзка, която предпазва стените на артериите от изтъняване и скъсване, които могат да възникнат при повишена плътност и киселинност на кръвта вследствие на обезводняване и намалено уриниране /когато урината става тъмна/.

Какво се случва, когато изкуствено понижаваме холестерола с медикаменти?

Усложнения! Ако хората, чийто организъм се нуждае от увеличаване на производството на холестерол, за да изпълнява множество изключително важни функции, поемат препарати, понижаващи неговото равнище, това в крайна сметка предизвиква маса сериозни и опасни за живота проблеми, включително поражения на черния дроб.

Спомнете си! Човешкото тяло е съвършена машина!

По-съвършена и от най-модерното лекарство. По-умна и от специалистът с най-много дипломи. Когато тялото ни реагира по определен начин – то винаги има причина за тази реакция.

Основната работа на лекарите би трябвало да бъде да разберат, защо организмът ни реагира по определен начин, а не да саботират действията му.

Кое е по-логично и разумно? Да се борим цял живот със свръхпроизводството на холестерол и бавно, но сигурно да увредим половината си органи  — или да се опитаме да разберем, защо тялото ни е принудено да произвежда прекалено голямо количество холестерол?

Холестеролът е абсолютно необходим за живота. Организмът няма да увеличава неговото производство, ако не изпитва действително остра нужда от него. И ако това е така – то организмът ни ще се стреми всячески да си набави количеството холестерол, което сме „отстранили” с лекарствата. Това да ви напомня омагьосан кръг?

И сега накъде?

Към чешмата!

Достатъчно е просто да приемаме необходимата за организма ни вода. Всеки ден – поне 2.5 литра и равномерно разпределена като количество.

Тогава няма да принуждаваме телата си да се борят с нашето невежество.

Ако тази алтернатива ви звучи по-добре от лекарствата – за повече информация: “Вие не сте болни, а просто сте жадни” — д‑р Батманджелидж.

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!

Споделете тук:

29 коментара

Вземи RSS
 1. д-р Братанова

  Новото се приема трудно…Особено когато бизнесът няма интерес от това. Логиката холестерол/вода и въобще водата за лечение е единствено в интерес на хората. Практиката го доказва!

 2. Kardamin35

  От две години прилагам лечението което предлага д‑р Батманжелидж с вода. Предполагам че това е причината според която съм все още жив.

 3. Pepa Qnkova

  az sam jiv primer za teoriq­ta po-gore ne pom­nq ot koga ne piq voda pros­to ne izpit­vam jaj­da nqkoi dni ne piq izob6to dru­gi nai-mno­go 1 4a6a ot 1 god. i polov­ina se borq 4rez medika­men­ti i nai-posle go sval­ih i eto sega mi stana qsno za6to imam zavi6eno nivo na holis­tero­la — BLAGODARQ ot utre minavam na VODA

 4. Гергана Ангелова

  Странното е че един български доцент (не помня името му) доказва, че холестерола се повишава, когато качеството на кръвта се е влушило. Според него това е реакциа на организма да предпази вени и аорти от спукваане. На кого да вярвям?

 5. Moonlightinnov

  Nyakoy moje li da mi pomogne da namerya rabot­na biografiya na tozi dok­tor Bat­man … nesh­to si? Seri­ozno. Kade raboti, kade e uchil, kade e pub­liku­val nauch­nite si otkri­tiya?

 6. Moonlightinnov

   Spored men, na bol­shin­stvo­to. Ot vreme na vreme se poy­avya­vat nyakakvi indi­vid­u­al­ni mneniya, koito ne mina­vat prez klinich­ni izsled­vaniya, ili kak­to tam pravil­no se narich aprot­sesa pri koy­to teoriya se test­va za valid­nost. Mno­go e draz­nesh­to, che v nyakoi obsht­est­va, vse­ki moje da si pub­liku­va kakvo­to si iska, s kak­va­to si iska tit­la, i nikoy ne pita, Izvinete, ot koga do koga i kude ste test­vali teoriy­a­ta si i dru­gi razum­ni vaprosi.

 7. Sofiavitosha

  Da taka e , tova e sama­ta isti­na,  s mno­go voda , leka dieta i bez lekarst­va smuk­nah dras­tich­no visok­iq si holes­terol:)

 8. Напълно съм съгласна, че водата лекува… НО??? Има едно но, и това не става въпрос за всички води.….Много е важно водата да е с анти-оксидантни свойства, с високо ph (да е алкална), и да се абсорбира много по-бързо, да хидратира цялото цяло, даже и мозъка. Именно това е Канген водата.Тя се получава чрез японски йонизатор и превръща обикновената чешмяна вода в алкална, антиоксидантна и с променена молекулярна структура! Мога да Ви дам съвет — Пробвайте я! Няма да съжелявате! Ще решите много от проблемите си!

 9. Напълно съм съгласна, че водата лекува… НО??? Има едно но, и това не става въпрос за всички води.….Много е важно водата да е с анти-оксидантни свойства, с високо ph (да е алкална), и да се абсорбира много по-бързо, да хидратира цялото цяло, даже и мозъка. Именно това е Канген водата.Тя се получава чрез японски йонизатор и превръща обикновената чешмяна вода в алкална, антиоксидантна и с променена молекулярна структура! Мога да Ви дам съвет — Пробвайте я! Няма да съжелявате! Ще решите много от проблемите си!

 10. Юлия

  От две години пия вода по 1,5 литра на ден, но холестеролът си ми е висок, че дори имам последстия от това.

 11. Svetulka

  Е добре! Стряскащи новини, може и да е истина. Но не си ли противоречите — в друга ваша статия изтъквате като една от полезни свойствата на глухарчето да понижава нивата на холестерола! http://bezlekarstva.bg/2011/03/22/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%83%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D1%81%D0%BF%D0%B8%D0%BC-%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%BE/
  Сега последно — да го повишаваме или понижаваме този холестерол???

 12. Мария

  Аз съм с много висок холестерол.…двоен.…личната ми лекарка предложи да ми даде час при мед.сестрата да ми обяснявала.…какво да правя,какво да ям…отказах (аз живея в Испания) тук е различна процедурата… при краен случай те тъпчат с лекарства.Чета всичко от нета за холестерола,склонна съм да вярвам че се повишава при липса на вода…аз не пия,просто не ожаднявам,но ще трябва !!! Благодаря за статията,пак ще пиша след време. :))

 13. стволови клетки

  Статията ви е изключително интересна и полезна и се радвам, че ни пишете.Това,което казвате е напълно вярно.За мен обаче холестерола си е вид болестно състояние на организма, който иска да покаже , че нещо в начина на живот на човека не е нормално.Това означава според мен , че не трябва да се пит лекарства а да се промени режима на храна и по точно какво точно се слага в организма.Не знаех, че той се появява при подобни случаи и какво иска да предпази.

 14. Svetla

  Hor­a­ta, koito imat prob­lem s piene­to na voda idva ot tam, che pre­qj­dat! Koga­to se pre­qj­da i pos­to­qn­no podavash hrana i stom­a­ha raboti na pal­ni oboroti, chovek ne moje da ojad­nee! Voda se pie 1 h pre­di hranene po 3 chashi!

 15. руска

  Аз смятам ‚че най ‑голямата причина за холестерола е стреса ‚аз не ям месо пия вода ‚но в един момент имах ядове и веднага ми скочиха и 4 ‑те холестирола

 16. adsum modo

  не знам дали водата ще помогне, но звучи логично. висок холестерол имам от години, в един момент вземах лекарства — полза никаква. вярно е и че живея в постоянен стрес. иначе храната не е проблем, вегетарианец съм. преди години проф. Баев ми каза: докато не оправиш нервите — забрави за нормален холестерол. ще пробвам, наистина пия много малко вода. а това, че не чувстват жажда хората, които преяждат, е тотална простотия и невежество.

 17. здраве

  Аз имам много висок холестерол. Наследствен ми е. Навсякъде казват,че е от мазнините,които приемаме. Случи се да бъда 4 месеца в болница на системи. Никаква храна,само вода. Свалих 25 кг. По яка диета от това ‚здраве му кажи. И познаите. Не само,че не свалих холестерола,а ми го и завиших. Но пък си се чувствам вече добре,килограмите са важни.

 18. Ася

  Много ми се иска да е така! Опитах преди година, като постепенно спрях лекарствата и ги заместих с вода и ходене. Резултата беше запушване на артерии и още 3 стента. Нещо не и достига на теорията, а е вдъхновяваща!

 19. Peppy

  Прибавете към водата и чай от магданоз, който пречиства черния дроб и бъбреците. Черния дроб произвежда холестерола, така че съчетайте двете неща и ще има промяна в холеатерола?

 20. Дими

  Преди 5 години прекарах инсулт . Вътрешно спукване и запушване на артерия pica дясна . Загубих равновесие и не можех да ходя проблем с видтибуларния апарат. Придвижва се с инвалидна количка в началото. Струваше ми много усилия да се изправя и прохода. Постоянно нещо ме дърпаше на дясно световъртежи падах. Без придружител беше невъзможно. Висок холестерол казваха че е от това но скъпи лекарства и не пада. Вярно че изпитвам жажда и проблем с липидите. Пия много вода . Забелязах че повече движение и смяна на храната само пилешко и риба без сол повече кисело мляко малко сладки се чувствам по добре. Пиенето на вода води от др страна до повишено кръвно не забравяйте. Повече от лекарствата за него са вуриноотделящи обезводняват. А рязкото високо кръвно е инсулта Въпрос пием вода за сваляне холестерол духане кръвно и готов инсулт. А по темата за мошеници фармацевти и народни лечители то е ясно само да клъвне рибата. Добре че се обсъжда но аз съм с идеята че лекствата за холестерол са бизнес а не лечение. Да допълня загубих чувствителност на лява половина често изтивам и грип и простуди ме добиват. Не ставам от леглото със седмици

 21. Ники

  Преди две години в рутинни изследвания ми откриха висок холестерол, и лекарката ми ми предложи да сваля малко килограмите. Нищо повече не ми каза за да го смъкна. Сега , преди месец отново при изследвания холестерола ми е увеличен от 150 на 250…Новият лекар ми даде два листа със промяна в храненето, забранени, малко разрешени и позволени храни. Допълнително да се взема и Dana­col, живея временно е Испания и това се намира във всеки супермаркет. Неща, които много обичам от храните трябва да забравя, други да огранича и съвсем малка гама остават, които мога да ям. Опитвам се да спазвам , доколкото ми позволяват финансите. След шест месеца ще съм на контролни изследвания и тогава ще видя какво съм направила.От ограничаването в някои храни, успях да намаля теглото с един килограм, а ми трябват около 6 да сваля. Много ми се иска да регулирам нещата .Вода пия по 2 литра на ден. Явно не е при мен само от водата.

 22. Лиза

  Неоспоримо, пиенето на достатъчно вода е важно не само за холестерола/сега го прочетох/, но за костите, за ставите, за доброто храносмилане, а може би за всички органи…В едно съм абсолютно убедена, че човешкият организъм е създаден съвършен ! Един орган, или жлеза да заболее, се нарушава хармонията. Според мен, не бива веднага да се пристъпва към лекарствата.Както температурата е сигнал, че нещо не е наред, при всеки симптом, трябва да се потърси причината и съответно да се отстрани. Организма сам ще се справи. Вижте грипните вируси, как се изменят спрямо ваксините периодично, /ако и за това не се е погрижил някой…естествено за пари/

 23. Ренета

  Липсата на вода е в основата на всички болести.Водата е горивото на организма.Обезводниш ли се,нямаш сила и се нарушават функциите на органите.Алкална вода се прави с лимон.А всяко хапче е с няколко странични явления.Няма как да е лекарство.Използвайте билки.

 24. Марги Иванова

  Изчетох всичко до тук с интерес. Аз пия Крестор 10 мг повече от 8 години. Когато открих моя холестерол, стойностите бяха 12.5. Личната страшно ме уплаши и каза да спазвам строга диета. Имаше логика…спях да ям кашкавал и вкусните препечени филии с масло. Да, свалих го до 7.5 и не мръдна. При мен е генен /майка ми беше с висок холестерол и почина от инсулт/. Бях 59 кг/170 см. Никога не съм била пълна. Въпреки строгата диета…стойностите останаха високи. Това е причината да започна с лекарствата. Тази зима 4 месеца пих чеснова настойка по древна тибетска рецепта. трайно свалих кръвното и холестерола. Вече не взимам Крестор. Който се интересува, нека да чукне в Гугъла Тибетска рецепта с чесън и тя излиза. Мисля, че тя е уникална. Не съм вдигнала кръвно повече от 115–117 на 75–78. Холестерола рязко надолу. Вода и аз не пия, но пия по4–5 бири дневно. Мисля, че не съм обезводнена. Желая успех!

 25. Валентина Гюрона

  Пробвайт ябълков пектин! Евтин,достъпен,приема се с много вода. Истинско чудо е! Сваля и килограми.

 26. Милена Мартинкова

  Абсолютно вярно е твърдението, че недостатъчния прием на вода води до повишаване нивото на лошия холестерол и триглицеридите. Пример за това е случаят при моя съпруг — нива на холестерол 12 триглицериди ‑9. На въпроса ми пие ли вода — отговор — сутрин, като си пия хапчетата за кръвно. Ужас. Настоях да започне да пие вода колкото се може повече — след 4 месеца — нива на холестерол ‑7, триглицериди ‑4. Дори личната лекарка не можа да повярва и се усъмни, че е пил и някакви лекарства. А той ог две години не употребява никакви статини — така се наричат лекарствата за понижаване на холестерола.А за лекарството АМЛАТРОЛ — ако някой го употребява, само за сведение в САЩ е абсолютно забранено за употреба.Е, нека всеки сам си направи извода.

 27. Пишете на кирилица, моля. Защо на маймуница ?! Трябва време , за да четеш на латинска азбука — българска реч.

 28. Веселка

  Статията е интересна и полезна.кара ни да разсъждаваме по-различно.тъй като самата аз не пия достатъччно вода,получавам упреци от медицински лица и правилно.но другият факгор-движение ‚също не бива да се пренебрегва.Това е другата слабост на градския човек.

 29. Мария

  Аз също имам висок холестерол и както другите казват старините имат много странични ефекти. За моя радост попаднах на добър ендокринолог, който ми препоръча лекарството “Езен” което е инхибитор на холестерола. И няма страничните ефекти на старините и е нов медикамент за нашата страна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.