Изкуството да печелиш спора — мълчейки!

Из “Поученията на Птахотеп” — древен египетски трактат, насочен към обучение на  древноегипетската аристокрация в  изкуството на бойните умения.

Дали е странно, че го намирате в сайт за здравословен начин на живот?

Дали има какво да научим и днес?

Преценете…

1. “Ако срещнеш опонент, който се е разгорещил в спора, и ако той притежава повече умения от теб —  отпусни ръце, превий гръб и не изпадай в ярост от него. Тъй като той няма да позволи да унищожиш думите му, абсолютна грешка е да го прекъсваш — това само показва, че ти не си способен да запазиш спокойствие, когато ти противоречат.

2. Ако все пак ти се наложи да си имаш работа с разгорещен в спора опонент, прави се на такъв, който не би се забъркал. Имаш предимство пред него, ако запазиш мълчание, докато той изрича зли слова.

3. “По-добър от двамата е този, който е безучастен”, казват свидетелите, и ти си правият в очите на велможите.

4. Ако срещнеш опонент, който се е разгорещил в спора, не го презирай, само защото не си на същото мнение. Не му се гневи, когато той не е прав, изобщо да не ти минава това през ума. Той се бори срещу себе си — не го предизвиквай, само за да поласкаеш чувствата си.

5. Не се забавлявай със зрелището, което се разиграва пред очите ти — това е отвратително, това е подло! Да правиш така е дело на окаяна душа.

6. Поддадеш ли се на чувствата си, опитай се да превъзмогнеш това си желание като нещо, което великите не биха одобрили.”

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!

 

Споделете тук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.