Вечеря на свещи — може ли да бъде опасна?

Романтични…

Красиви, многоцветни, изваяни в различни форми – ароматните свещи са неделима част от бита на модерния човек.  Те  придават уют, хармония и топлота в дома и офиса. Нещо повече, една романтична вечеря не би струвала нищо без топлия   пламък на красива ароматна свещ. Тя е задължителен придружител и на отмората в топлата вана, и на релаксиращия масаж.

И опасни…

Освен радост и романтика, ароматните свещи могат да донесат и доста проблеми на хората,  които ги използват.

Защо?

Някои от свещите при горене отделят дим, който може да бъде също толкова вреден, колкото димът от цигарите.

Свещите, произведени от пчелен восък или соя, не причиняват здравословни проблеми, поне не при хора, които не страдат от алергии. Има обаче един проблем – качеството си има цена и тя обикновено е по-висока, отколкото имаме нагласата да платим.

Повечето евтини свещи, с които изобилства пазарът, са направени от парафин, който е вторичен продукт на петролната индустрия. При горене от тях се отделят летливи органични съединения, които доказано са вредни за здравето. От тях излизат немалки количества химикали, включително канцерогенни вещества като толуен и бензен, които могат да ви осигурят една прилична астма да речем.

Не само парафинът на ароматните свещи представлява потенциална опасност за човешкото здраве.

Другият голям проблем е, че хората обикновено палят свещи в затворени и непроветриви помещения като банята и спалнята, а това може да причини вътрешно замърсяване, потенциално водещо до астма, екземи и кожни заболявания. Ето защо е препоръчително свещите да бъдат използвани на открито или помещенията, в които се палят, да бъдат добре проветрявани в последствие.

Има ли безопасна романтика…

Има свещи, в които се добавят натурални етерични масла или есенции, които са приятни и полезни за човешкото обоняние и  настроение. Те обаче излизат твърде скъпо на производителите, търговците и съответно оскъпяват продукта за крайния  потребител. Това е причината в много от масовите ароматни свещи да бъдат добавяни синтетични аромати и дори бои, които излъчват вредни частици при нагряване.

Най-добре би било да се ограничи употребата на парафинови свещи, или на такива с неясен състав и произход, като се заместят с класическа восъчна свещ. За допълнително ароматизиране на стаята може да се ползват етерични масла, билки и цитруси, с които домът ще грейне освежен и благоуханен.

Няколко безвредни ароматни съвета…

Обелки от цитрусови плодове на дъното на кошчето за боклук ще абсорбират лошата му миризма.

Купичка с оцет или лимонов сок около готварската печка ще премахне миризмата на обгоряло.

Няколко капки ароматно масло в торбичката ще направи прахосмукачката добър източник на приятен аромат. Така при работа с нея въздушната струя ще разпръсне приятно ухание вместо миризма на прах.

Букет от изсушени ароматни билки (лавандула, розмарин, хвойна, маточина и др.), завързани в памучна кърпа, ще изгони лошата миризма от гардероба.

Въздухът у дома ще освежите като напълните шише-спрей с вода и добавите 10–15 капки масло от розмарин, евкалипт, лавандула, бор, портокал, лимон или какъвто аромат предпочитате. По-евтино, безопасно, уханно и… полезно!

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarst­va в социалните мрежи!

Споделете тук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.