ЗАМЕСТИТЕЛИ на… храна

Замествате ли храната си?

Може би въпросът е малко неясен…

Използвате ли заместители на храната си?

Интересното е, че повечето хора, на които задаваме този въпрос, са убедени, че не използват заместители.

Но да видим дали това е така…

Нека разгледаме няколко групи храни и напитки.

ЗАХАР

Как пиете кафето си сутрин? Ползвате ли захар или замествате захарта с изкуствени подсладители – захарин, аспартам и прочие субстанции с ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на болести.

МАСЛО

Слагате ли на трапезата си обикновеното краве масло, или го замествате с „диетичен“ маргарин, маргарин с фибри и прочие заместители?

Какво да ви кажем за маргарина като заместител на маслото? Изписано е доста по темата. Към днешна дата се говори, че маргаринът дори бил полезен. Оставяме на всеки един от вас сам да прецени за себе си, доколко един синтетично създаден продукт може да бъде храна и може да бъде полезен.

МЕСО

Ядете ли месо?

Интересен факт е, че повечето хора, консумиращи кренвирши и колбаси, струващи по 3 лева килограма, са абсолютно убедени, че ядат месо. Дали в повечето „колбаси“, продавани под прикритието „народни“, в действителност има месо, оставяме да прецени потребителят.

Кратък спомен по темата: „Преди години — по времето, когато „кренвиршите били все още с вкус на кренвирши” имахме едно приятелско семейство, в което жената работеше в завод за производство на кренвирши. Често ни идваха на гости и винаги ни носеха по нещичко от завода. Само че — жената никога не се докосна до кренвирш! Носеше ги вкъщи, но никога не се съгласи да ги опита, както и да ги приготвеше майка ми… а майка ми е превъзходна готвачка. Може би оптимистично ще си кажете – „Сигурно просто са й омръзнали!” Да! Логично! От сутрин до вечер да гледаш само кренвирши — нормално е да не ти се ядат после! Дано това да е била причината… Въпреки погнусата, изписана на лицето й – дано това да е била причината!”

ВОДА

Пиете ли вода?

Сигурно този въпрос ви звучи нелепо. Невъзможно е да оцелеем, без да пием вода! Обаче… Пиете ли вода наистина? Колко вода изпивате дневно? Как пиете кафето си сутрин – с вода, със сок, с Кока-Кола? Не замествате ли много често водата с подсладени газирани напитки?

Да помислим заедно за Кока-Кола да речем. Как мислите — напитката Кока-Кола какво точно доставя на организма ви, за да бъде той здрав и силен? Най-смешното е, че вече има и заместител на заместителя — Кола лайт, но това е тема за друга статия.

ВИНО

Заместили сме дори виното! Може би не всички, но освен ако не пиете домашно вино, а си купувате, и особено ако си купувате вино по 2 лева литъра… вероятността наистина да пиете вино не е много голяма.

Не си мислете, че ви караме да се върнете на село и да започнете да си произвеждате всичко сами, за да сте сигурни, че не консумирате обвити в целофан отрови.

Идеята е да се замислите и да избягвате поне онези псевдохрани, които все още имат истинска алтернатива.

Как да се ориентирате кое в действителност е храна?

Върнете се назад във времето и помислете.

Помислете какво се е консумирало преди да измислят заместителите.

Все нещо трябва да са яли бабите и дядовците ни, нали?

Как са я карали преди да има маргарин? С масло, олио, зехтин!

Как са я карали преди да измислят кренвиршите? С месо!

Как са я карали без торти, донати и шоколад „Линд“? С пчелен мед и плодове!

Как са я карали без Фанта, Спрайт и Кола? С вода!

Някой би казал, че нашите предци просто не са имали избор, че не са имали заместители на „вредните“ храни.

Но кой създаде нуждата от заместители на храната?

И храна ли са наистина заместителите?

Не са!

Те са просто изкуствено създадени продукти, резултат от изкуствено създадена потребност от „разнообразие“ и изкуствено създадена нужда от избор.

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!
Споделете тук:

2 коментара

Вземи RSS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.