Д‑р Мария Папазова: Не съм апокрифна личност. Редовно правя семинари за здраве, но хората предпочитат да бъдат лекувани, вместо образовани

 • Bezlekarst­va: Д‑р Папазова, благодарности от името на сайта ни, че се съгласихте на това интервю. Искаме да дискутираме един нерешен, според нас, проблем с консултациите, които провеждат представителите на т.нар. „алтернативна“ медицина.
 • Д‑р Папазова: Още сега ще ви прекъсна, за да уточня, че аз не представлявам никаква „алтернативна“ медицина. Медицината е една.
 • Bezlekarst­va: Така е, наименованието наистина не е точно, но това е асоциацията, която правят повечето пациенти, търсещи решение извън стандартното медикаментозно въздействие. Та на въпроса! Вие, холистичниите лекари, сте като бели врани. „Виждаме“ ви все отдалеч – появявате се на телевизионния екран, пишете статии, пишете книги. Всички са чували, че ви има, но наложи ли му се на човек да стигне до вас – трябва да се превърне в детектив, за да ви намери. Опитвали сме се да се свържем и с други холистични лекари. Записването за час при повечето от вас е почти невъзможно или часът за консултация е след няколко месеца. Нали сте наясно, че ако човек има сериозен здравословен проблем, за него е немислимо да чака чак до есента. Вие самата сте свидетел, колко запитвания получихте от наши читатели, след като буквално проведохме детективско разследване, за да намерим координатите ви. Не смятате ли, че тази ваша неоткриваемост по никакъв начин не кореспондира с твърденията ви, че искате да помогнете на повече хора?
 • Д‑р Папазова: Вие допускате същата грешка, която правят повечето от пациентите ми. Искате на всяка цена да се докоснете до нас – лекарите. Идвате при нас като при готово решение на всичките си проблеми. Колкото и да вярват в холистичния подход – един огромен процент от хората отиват при лекарите, занимаващи се с т.нар. „алтернативна“ медицина като при „конвенционален“ лекар. Защо? Защото очакват някой да ги излекува. Да им даде вълшебното и лесно решение на проблема. Да им даде рецепта, прахче, билка, добавка. Както се ходи в автосервиза. Има си монтьори. Те разбират от коли – развалят ли се, знаят да ги поправят. За съжаление с болестта не става така! Тук „монтьорската“ логика не върви. Защото човешкият организъм, за разлика от автомобила, има една уникална способност — да се самовъзстановява! Хората се принизяват до обикновени биохимични машини, но машината не може да се самолекува, а човекът е информационна система и може.
 • Bezlekarst­va: Защо хората просто не оздравяват от само себе си, след като имат тази уникална заложена възможност?
 • Д‑р Папазова: Когато вече си болен, не можеш да оздравееш „от само себе си”. Хората не са наясно най-напред какво ги разболява – действителните болестотворни причини не се учат и от лекарите в университета…Ние не знаем как да правим профилактика, да щадим организма и да живеем според биологичните и духовни закони…А когато сме болни, не знаем как да подпомогнем организма, за да се отключи тази самооздравителна програма, която в днешната екологична ситуация е блокирана още от детството. А и да отидеш на поправка, без да поемаш отговорност за собственото си лечение — това наистина е по-лесно!
 • Bezlekarst­va: Твърдите че, е по-лесно е да си болен, отколкото здрав? По-лесно е да страдаш цял живот, вместо да се наслаждаваш на живота си?!
 • Д‑р Папазова: Звучи доста нелогично на пръв поглед – знам това. По-лесно е някой друг да поеме отговорността, както за здравето ти, така и за болестта ти. Не ми вярвате? Веднага ще ви дам пример. Вие вече познавате методите ми. Знаете, че правя и невъзможното да обясня на пациентите, които идват при мен, че е добре първо да посетят образователния ми семинар. Да опознаят себе си, здравето, болестта, начините за истинско изцеление… Можете ли да предположите, колко от пациентите избират този вариант? Колко от тях първо посещават семинара?
 • Bezlekarst­va: Доколкото познаваме българина – сигурно не повече от 50 %…
 • Д‑р Папазова: Безкрайно далеч сте от истината! Не повече от 5 %. Разбира се всички, които избират личната консултация, имат „много основателна причина“ да изберат личната консултация пред образователен семинар. Някои живеели в чужбина, други точно на определените дати щели да бъдат много заети, трети живеели в друг град и нямало къде да преспят в София за една вечер, четвърти работели и през уикендите…Мога книга да напиша с логично и сериозно звучащи оправдания на пациенти, страхуващи се да поемат лична отговорност за здравето си. Но в това няма нищо странно. Човешката природа е такава. Много малък процент от хората наистина осъзнават, че тяхното здраве е само в техните ръце. Те чакат да се разболеят и когато това се случи, а това неизменно се случва – хукват по доктори. Отиват при „специалисти“. Специалисти по какво? По здраве? Представяте ли си как звучи – „специалист по вашето здраве“! Абсурдно е! Как въобще е възможно това? Кой най-добре познава вас самите? Естествено, че вие се познавате най-добре. Как тогава ще очаквате, че ще отидете при някой човек, който ви вижда за пръв път и той ще каже кое е най-подходящото за вас?! Хората не желаят да навлизат в дебрите на здравето и оздравителния процес, защото се страхуват.
 • Bezlekarst­va: От какво точно се страхуват хората?
 • Д‑р Папазова: За да оздравееш, първо трябва да погледнеш навътре към себе си. А това понякога е страшно, понякога боли. Хората предпочитат да прехвърлят отговорността на някой друг. На „лекаря-монтьор“, който ще им смени винтчетата и те ще излязат чисто нови от кабинета. Съжалявам — отказвам да изпълнявам тази роля. Аз и не мога, дори да искам. Запомнете и се опитайте наистина да го осмислите. Истинският холистичен лекар не лекува пациента си! Истинският лекар показва пътя на човека! Образова го! Учи го, как той да се излекува сам, като му изработва конкретна, цялостна програма.
 • Bezlekarst­va: Къде е решението? Как ще образовате толкова много хора, след като те дори не могат да се свържат с вас? Как да се ориентират, кои статии наистина са писани от вас и кои са свободни интерпретации? Задаваме този въпрос, защото той е съотносим не само с вас, като лекар, но и с повечето ви колеги. Знаете прекрасно, че интернет е залят и информация, със „съвети“, с „мнения“ и човек никога не знае на кого точно е това мнение или този съвет.
 • Д‑р Папазова: Отговорът е пред очите ви, стига да сте готови да го приемете. Решението е едно — за съжаление само 5 % от пациентите ми избират това решение. Поемете отговорността за собственото си здраве. Как? Като се образовате. Затова образователният семинар е в основата на моите консултации. Никого не мога да образовам за 2 часа. И за два дни е трудно това да стане, но поне има по-голям шанс да накараш човека да се замисли. Но както виждате – хората приемат образоването си на тема здраве като нещо екзотично и пожелателно. А това трябва да е най-естественото нещо на света. Да си припомним — „Здравето не е всичко, но без здраве – всичко е нищо”!
 • Bezlekarst­va: Не сме съгласни с вас. В последно време все повече хора са отворени към познанието. За да стигне до хората информация за семинарите, които провеждате, те първо трябва да се „доберат“ до вас. А това, както стана ясно, е трудно. Защо просто не обявите официално програмата на семинарите, които ще провеждате, и не дадете шанс на хората сами да изберат кой път да поемат? Защо не го приемете като предизвикателство от наша страна? Да се опитаме да убедим вас, а чрез вас и вашите колеги – холистични лекари, че хората не са толкова безотговорни към здравето си. Просто се лутат в цялата анонимност на интернет псевдопознанието. Какво ще кажете?
 • Д‑р Папазова: Семинарите ми никога не са били тайна. Учудена съм, че ме възприемате едва ли не като някаква апокрифна личност. Ако вие смятате, че официалното обявяване на обученията ми, както и на колегите ми, би мотивирало повече хора да се образоват – с радост ще приема предизвикателството ви. Най-вече, защото хората трябва да разберат, че човек винаги трябва да положи усилия, за да бъде здрав. Здравето никога не идва наготово!
 • Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarst­va в социалните мрежи!
Споделете тук:

2 коментара

Вземи RSS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.