ПШЕНИЦАТА – МАСКИРАНИЯТ УБИЕЦ – не се доверявайте на сляпо – проверете тази книга!

Харесвам ли тази книга? Не, разбира се!

Трябва да съм абсолютен мазохист, за да кажа, че я харесвам.

Защо ви занимавам с нея тогава?

Със сигурност не, за да ви изгубя времето. Страхувам се, че казаното в „Пшеницата — маскираният убиец“ на д-р Уилям Дейвис може да се окаже истина.

Нека първо обясня защо упорито отказвах да чета „Пшеницата“, след като я видях за пръв път.

Не ми хареса заглавието. Нищо чудно и на вас да не ви хареса.

Дразня се от книги, които само плашат, ограничават и ти оставят усещането за обреченост. А какво да очакваш от подобно заглавие? Колкото и бавно да стопля човек – очевидно е, че ще ни карат да спрем всичко, що е от пшеница. Спрете тестото и ще свалите излишните килограми. Спрете с бързите закуски и здравето ви ще се подобри. Е няма що – много иновативно! Това и баба ми го знаеше. Кажете ни — какво да ядем?!? Захар – бялата отрова – не може! Месо – ами стресът на животното и токсините — в никакъв случай! Наситени мазнини и трансмазнини – чакат ви запушени артерии — много внимавайте! Яйца – холестерол – забравете! Плодове и зеленцуци – пълни били с нитрати – щели да ни доведат до алергии…

Та може ли само на пълнозърнест хляб да карам цял живот?

Опа! И пълнозърнестият хляб бил вреден – пише в „Пшеницата – маскираният убиец“.

Е хайде, стига глупости – обажда се критикарят в мен!

Баба ви като цял живот все едни големи самуни е яла – как пък е оцеляла?!? И как една баба с глутенова непоносимост не съм видяла досега?!? И откъде изобщо се пръкна тая истерия с глутена близките няколко години? Почти няма храна, в която да не срещнем предупреждение, че съдържа глутен или гордо обявление, че такъв не присъства.

Без пици, без банички, без палачинки, без вафли и кроасани и още 1000 техни производни – както и да е. Ама да вдигат ръжен и срещу хляба!

Не говоря за онази бяла, нарязана на филии и пакетирана отрова, която някои латентни самоубийци си пазаруват от хипермаркетите. Аз съм човек, който извървява не малко километри, за да си набави истински хляб, обикновено с квас, а когато това е невъзможно – правя си домашен хляб вкъщи. Изключително рядко ползвам бяло брашно и съм със самочувствието, че приготвям нещо наистина полезно.

Грешка! Бях с това самочувствие!

Та упорито отказвах да  прочета „Пшеницата – маскираният убиец“, защото отказвах някакъв сбъркан параноик да ми обяснява точно на мен, че истинският хляб бил вреден.

И, знаете ли, все още мисля, че истинският  хляб не е вреден.

Просто разбрах защо вече хлябът ни не е истински.

Подреди се пъзелът от откъслечни фрази на мои приятели хлебари, споменаващи, че ни тъпчели „фуражна“ пшеница. Ставала за животни, ама за хора не била най-доброто?!? Че това, което сме го ядяли, не било хляб. Че брашното на трапезата ни не било предназначено за хора…

Не отдавах голямо значение на тези подмятания. Просто не можех да свържа промяната в гена на пшеничното зърно с диабета, затлъстяването, алергиите, артрита и псориазиса.

Какво ме впечатли в  „Пшеницата – маскираният убиец“

Отговорих си на някои въпроси, като например…

Защо напоследък всеки втори е с някаква алергия.

Защо и как така се появи тази прословута глутенова непоносимост.

Истината е, че въпреки наличието на толкова алергични хора около мен и хора с непоносимост към глутена – винаги съм възприемала този тип проблеми като нещо средно между мода и глезотия.

Пшеницата“ ме накара да обърна внимание на хранителния режим на близките около мен със заболявания като диабет – 1 и 2 тип, високо кръвно, артрит, подагра, висок холестерол и наднормено тегло.

И ако всички те се хранеха безразсъдно и не правеха нищо за здравето си, не спазваха режим на хранене, не спортуваха – можех да отмина с лека ръка тази книга. Един вид – не се грижат за здравето си, ядат каквото им падне – значи са си заслужили болеста. Да, но не е така.

Около мен има не малко хора, които редовно спортуват и внимават изключително много с какво се хранят. И въпреки всичко имат наднормено тегло. Виждала съм хора, спазващи какви ли не видове диети, редовно спортуват – и пак не са здрави.

Знаех, че има нещо сбъркано. Че има някаква матрица, в която живеем и че отговорът е в нещо, което е пред очите ни и точно затова не го виждаме.

Никъде никой не ни е казвал: „Не яжте пълнозърнест хляб! Вреден е!“. Напротив. Стимулират ни да ядем повече пълнозърнести изделия. И ние ядем. И спортуваме. И пием хапчета за отслабване. И дебелеем. И се разболяваме. И…

Има и хубава вест. Всъщност са две.

Първата наистина хубава вест е, че има с какво да заместите пшеницата.

С лимец например. И освен по-добрия вкус – няма как да усетите разликата в хляба. Естествено, когато споделих идеята с близък човек – веднага ми хвърлиха унищожителна критика за цената на лимеца.

Истината е, че не съм проверявала дали авторът на „Пшеницата“ няма милиони акри засят лимец, чакащ да бъде продаден, след като унищожи лобито на горката пшеница. Но не смятам и да проверявам. Знам достатъчно за тази лимеца, за да си отговаря на въпроса „Защо лимец, а не  — пшеница“. Проверих обаче, че близкият ми дава средно месечно по 150 лева за медикаменти и за препарати за отслабване. Цената на 1 кг. лимецово брашно е 4 лв. Вие си направете сметката къде е по-разумно да влагате парите си.

Втората хубава вест е, че тази теория може да се провери.

Не е нужно нито аз, нито вие да вярвате сляпо, че пшеничното брашно е бандит, по-лош от бялата захар и свинското, взети заедно. Авторът предлага един много разумен подход спрямо тезата, че пшеницата е основен виновник за голяма част от здравословните проблеми на съвременния човек.

Тестов период! Принцип, който би трябвало да се спазва при всяка нова идея. Опитай го! Ако наистина работи – ще го разбереш със сигурност. Ако не работи – просто ще знаеш, че цялата теория е въздух под налягане. Тогава пак печелиш, защото няма да се притесняваш напразно. Защото възможно най-тъпия сценарий, в който може да се окажете, е „Знам, че сигурно е вредно, ама какво да се прави – карам по навик!“

Ако „Пшеницата – маскираният убиец“ беше в раздел „Научна фантастика“ – по нея можеше да се направи чудесен трилър. Но, уви, не е в този раздел!

Ето защо – предизвиквам ви!

Да проверим заедно ще издържи ли на практика теорията на тази книга!

Опитайте този начин на хранене за 4 седмици. Ако не видите уникалния ефект – просто спрете. Какво има да губите, освен няколко излишни килограми и болестта си?

Ще съм изключително благодарна, ако споделите резултатите си – в коментарите на тази статия или в страницата ни във Фейсбук.

Дори резултатите да са негативни – това пак ще е обратна връзка и ще е полезно за хората.

Нека не се доверяваме сляпо, а да положим усилия и проверим заедно теориите, които биха могли да променят здравето и живота ни.

И за да вкарам допълнителен стимул — обявявам награда!

За всеки, оставил коментар /не е задължително да е ласкав — ценим искрените мнения/ за тази книга или споделил статията в своя Фейсбук профил — подаряваме един брой от “Пшеницата  — маскираният убиец”. Късметлията ще получи подаръка си от издателя на книгата — издателство “Интенс”.

Печелившият ще бъде изтеглен и потребителското му име — обявено — на 30.06.2016 г. на страницата на Безлекарства във Фейсбук.

Всеки, който желае да участва в тази томбола и е споделил статията, може да изпрати на имейла ни bezlekarstva@gmail.com имената и имейл адреса, с които иска да участва в томболата.

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!
Споделете тук:
Facebook
Google+
http://bezlekarstva.bg/2016/05/24/%d0%bf%d1%88%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d1%83%d0%b1%d0%b8%d0%b5%d1%86-%d0%bd%d0%b5-%d1%81%d0%b5/
Twitter
svejo.net

9 коментара

Вземи RSS
 1. Вероника Христова

  Не ям хляб и никакви тестени вече 2 месеца. Резултатът е –5 кг. Обаче всяка сутрин закусвам шепа овесени ядки (цели) попарени с топла вода и малко сирене. Значи това от книгата за овеса не е вярно, нали???
  Нека не вярваме на всеки, който иска да продава книгите си…

 2. Тина Малинова

  Има логика в книгата. Всички, до което се е докоснала човешката ръка, вече е отрова. Разбира се всичко с цел повече, повече и още повече — реколта, продажби, пари. Самоубива се нашето човечество. Факт

 3. Мария

  За непоносимостта към глутена научих, когато трябваше да захраня сина си. И аз реших да тествам на себе си. Освен от глутен се отказах от лактоза и захар. За 5 седмици свалих 8 кг. Но освен това изчезнаха такива “дребни” ежедневни неразположения като газове и подуване на стомаха, отпадналост, главоболие, запек. Всеки сам да опита и направи изводи за себе си. Аз лично се отказмам от глутен и няма да го давам на детето си.

 4. Василка

  На 29.07.2016 спрях всичко глутеново и още на третия ден усетих разликата. спряха болките в ставите, в мускулите, спазмите в червата, запека и разстроиството. Чувствам се лека и подвижна.Вече трети месец . Няма да се върна към стария начин на хранене, но дано не съм закъсняла, защото си докарах автоимунно заболяване.

 5. лакто-веге

  За мен лично книгата е безполезна. Вече 29 години не ям месо, яйца, риба, маргарин, храни с изкуствени подсладители, оцветители, ароматизатори, овкусители… Хляб ям, но само от лимец, купен от фермерски пазар, и то като деликатес — по 5–6 хляба годишно, не повече. Действително, нямам никакви проблеми със здравето — ако изобщо хвана грип, минава ми за един ден, вървя по 10–15 километра със 7–8 кг раница на гърба, без да се изморя, лятото плувам по един час в морето бътерфлай без почивка и без пулсът ми да се качи над 70, кръвната ми захар е под 5.7, костната ми плътност — без изменение за последните 20 години, кръвното — 110/75… От друга страна — поддържането на нормално тегло (това, с което се уволних от казармата преди 30 години) винаги ми е било трудно. Непрекъснато се налага да контролирам количеството храна, което поглъщам, периодично да си правя разтоварващи гладувания от 3 дни до 2 седмици. Така че — не очаквайте да спрете хляба и за няколко месеца да получите перфектна фигура…

 6. Мария Николова

  Не да спреш хляба само, за да получиш перфектната фигура, но да стане начин на хранене и с времето резултатите няма да закъснеят. Книгата е превъзходна и много истини са изказани. Благодарим на доктора за информацията. Започнах да се храня по този начин. Чувствувам се отлично!

 7. Мария Николова

  Да, прочетох книгата„ Пшеницата — маскирания убиец„ убедих се, че трябва да спра всички изделия от пшеница, тъй като през последните месеци изпражненията ми излизат като вода и това много ме уплаших. От книгата разбрах, че това се дължи на ГМО пшеницата. След 1, 2 седмици вече имах промяна и всичко се промени, което ми доказа, че в това се корени бедата, изхождането е нормално с оформени фекалии, а също отслабнах с 5 кг. Разбрах и се убедих, че всеки човек може да бъде здрав. Заболяването, което се беше явило, разбрах, че се казва цьолиакия, поразяване защитата на червата и по този начин храната преминава директно и организма няма полза от нея. Ползите са огромни и безспорни. Необходима е убеденост и решение да започнете, не само няма да загубите, но ще спечелите добро здраве и стройна фигура. Но не забравяйте, че това трябва да стане вашия стил на живот.

 8. Таня Томова

  Още със започването да чета книгата и спрях да употребявам всичко, което съдържа пшеница. Търся лек за едно упорито събиране и отделяне на слуз чрез кашлица. Първо спрях всичко млечно, после пчелните продукти, а от пет дни и всички изделия от пшеница. Много се надявам да има резултат, защото и моя лекуващия лекар е озадачен. След различни лечения, предполага алергия. Ще пиша отново дали е помогнало.

 9. Ботю Борписов

  Трябва ясно да се подчертае, за да не се подвеждат четящите във фб, че книгата за пшеницата като убиец се отнася за съвременната гмо пшеница, а не за пшеницата изобщо, И нещо много важно, Авторът на книгата препоръчва да се яде Лимец, вместо съвременна пшеница„ И още едно важно нещо. Научните изследвания на Харвард Юнивърсити не препоръчва отказ от хляба, а точно омбратното– препоръчва хлябът от Лимец от пълнозърнесто брашно да бъдевквлючен в основата на хранителната пирамида на човвека!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *