Как да повишим имунитета на детето – рецепта за сироп от бъзак

Есен е. Децата отново тръгват на училище или на детска градина.

Майките отново са се засилили да ги „имуностимулират“.

Даже някоя майка да е забравила – достатъчно е едно бързо посещение в парка или на площадката пред блока и няма как да пропусне витаещия в градския въздух въпрос: „Ти какво му даваш за имунитета?“.

Опази боже майката да има неблагоразумието да отговори: „Нищо не му давам!“. Следват изключително забавни реакции. От пълни с недоумение погледи до лавина с имена на модерни имуностимулиращи препарати.  Все гръмки имена и все многообещаващи.

И точно след два дни кого ще видим в парка или на площадката пред блока… Същите изключително доволни до скоро майки и баби, провесили нос, цъкащи с език и държащи за ръка болния си наследник – с течащ нос и лепнал поредния вирус. Вирус или настинка, които очевидно не са били наясно, че детето ползва толкова модерен „имуностимулиращ“ продукт.

Истината е, че не съм напълно наясно с ефикасността на модерните препарати за имунна защита – както за възрастни, така и за деца.

Направи ми впечатление обаче, че все по-често се рекламират имуностимулатори за деца, за които се твърди, че съдържат екстракт… нещо природно.

Ето най-пресният пример: имуностимулатор на основата на храстовидния черен бъз – бъзак. Ако това наистина е така – прекрасно!

Бъзакът е прекрасно природно имуностимулиращо средство.

За него е писал доста и природният лечител Петър Димков. Има дадени доста рецепти.

Моята статия днес е за следното…

Ако сте решили да подсилвате имунната система на детето си с природни средства – защо не си направите сами имуностимулаторът, ако това не е чак толкова трудно?!?

Ето я и нея:

Рецепта за сироп от храстовиден черен бъз /бъзак/ за подсилване на имунната система:

Набирате добре узрелите плодове на бъзака. Те зреят август до края на септември.

Важно! Не бъркайте бъзака с дървесния черен бъз, който достига височина 7–8 метра. С две думи – черният бъз е дърво, а нашият герой – бъзака – е храст.

Много е важно да подбирате само наистина добре узрели плодове, т.е. черните на цвят, защото недобре узрелите са токсични.

Вземате добре измит и подсушен стъклен буркан и внимателно изсипвате плодовете на бъзака.

Ред бъзак, ред захар или мед, ред бъзак, ред захар или мед. Винаги завършвате последния ред със захар или мед и помните, че последния ред от захарта трябва да е поне два пъти по-дебел от останалите. Оставяте няколко сантиметра празно пространство, защото през следващите няколко седмици сместа ще ферментира. Поставяте най-отгоре марля.

Оставяте буркана на тъмно в някой шкаф и чакате така от 2 до 4 седмици. След като ферментацията приключи – прецедете сока и го налейте в стъклени бутилки.

Съхранявайте сока в хладилник. Той може да се съхрани дори до няколко години, но е най-добре ежегодно да приготвяте нов сок.

На децата давайте всяка сутрин по една чаена лъжичка.

Може и разтворен във вода. Получава се много приятен на вкус сироп. За възрастните – по една супена лъжица.

Разбира се, винаги може да прибегнете и до модерните имоностимулиращи препарати на основата на черния бъз.

Познавам лекари, които са ми обяснявали, че нарочно изписват по-скъпи препарати на определени свои пациенти.

И то, забележете, въпреки че лекарите знаят за алтернативен препарат, който е в пъти по-евтин от този, който изписват. Както и са наясно с природното средство, на основата на което е сътворен препаратът.

Познайте обаче защо лекарят изписва най-скъпото? Ако вече сте си помислили, че е заради комисионата  - това е грешен отговор. Има лекари, които наистина искат да помогнат на пациентите си – независимо от размера на комисионите! Точно този тип съвестни лекари визирам.

Та въпросният лекар изписва по-скъпото, защото знае, че пациентът му не би повярвал, че точно неговата „специална“ болест би се излекувала с нещо елементарно и евтино. И ако не съм слушала до припадък разсъжденията на не малко пациенти, които доказват тази лекарска теза – бих си помислила, че това е лош виц. Обаче не е! За съжаление!

И тук стигаме до въпроса: дали само лекарите са виновни, че повечето им пациенти са все болни и бедни?

Това е риторичен въпрос!

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!

 

Споделете тук:
Facebook
Google+
http://bezlekarstva.bg/2016/09/25/%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d0%b4%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%88%d0%b8%d0%bc-%d0%b8%d0%bc%d1%83%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d1%82%d0%b5%d1%82%d0%be-%d1%80/
Twitter
svejo.net

3 коментара

Вземи RSS
  1. Пенкова

    Имам запитване и ще се радвам, ако някой отговори.
    Прецедения сок се приема колко пъти на ден и какво количество? Мога ли да си използвам грозденцата от прецедения бъзак като си взимам по една чаена лъжица на ден/ до 30 грозчета/ . или е слаб и може повече да се приема?

  2. Bezlekarstva

    |Author

    Здравейте! Прецеденият сок обикновено се взема веднъж на ден — супена лъжица за възрасти и чаена — за деца. Аз бих ползвала изсушени плодове на бъзак — има такива, а може и вие да си изсушите.

  3. Марина

    Аз вече трета година приготвям сироп от бъзак по рецептата на Петър Димков и детето почти не се разболява.Но в книжката пишеше че се държи 14 дни на слънце,а не на тъмно,и след това се прецежда

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *