Изкуството да почиваш

Защо отваряме темата за почивката?

Става дума за почивката като пътешествие и отдих на място, различно от дома ви.

Защото почивката, също като храната, водата и мислите ви, може да бъде лекарство.

Истински добрата почивка може да ви отърве от стреса. Провалената почивка обаче може да ви докара главоболие, хранително или финансово разстройство – или и трите накуп.

Почивката е изкуство.

Изкуство, което не всеки владее.

Умеете ли да избирате правилно местата, на които да почивате?

Ако всеки път безпогрешно избирате подходящия за вас хотел или къща за почивка – значи нямате нужда от тази рубрика.

Ако обаче все нещо не ви се получава. Ако все се надявате, че сте резервирали райско кътче, а на място няма и помен от ангели. Значи ще трябва откриете как да спрете да повтаряте едни и същи грешки, когато търсите своето място за почивка и пътешествие.

Умеете ли да избирате правилно времето, през което да почивате?

Ако времето, през което почивате, се определя от някой друг, а не от вас – значи имате сериозен проблем. Ако смятате, че наистина не зависи от вас кога ще пътешествате и почивате, няма да спорим с вас. Но да речем, че ще ви дадем жокери и мотивация как избора на време за да започне да зависи от вас.

Умеете ли да избирате правилно хората, с които да почивате?

Ако изборът на хора, с които споделяте пътешествията и почивките си, е сведен до „който дойде и както стане“ – значи участвате в много неприятна форма на руска ролетка. Ако смятате, че нямате власт над избора с кого да прекарвате най-приятните дни в месеца и годината — ще сме щастливи да ви покажем, че не е точно така.

Умеете ли да преценявате точно парите, които са ви нужни, за да почивате добре, но и да не обявите банкрут след почивката?

Една от най-големите заблуди на пишман-туристите е убеждението им, че за да почиват добре, е достатъчно да имат достатъчно пари.

Парите не винаги са в състояние да ви осигурят комфорт. Защо? Защото ако сте избрали неподходящо място за почивка – с колкото и пари да разполагате – най-мъдрото нещо, което може да направите, е да смените мястото. А това освен допълнителни пари, ще ви струва и нерви. Това значи здраве. И време. А здравето и времето, както знаем, са сред най-дефицитните стоки. По-дефицитни от парите.

Какво да направите, за да спрете да се прецаквате всеки път, правейки резервация за почивка?

Първата стъпка е да разберете къде точно грешите, когато търсите място за почивка.

Да, грешката е във вас, а не в хотелиерите, ресторантьорите, количеството пари или хората около вас.

Принципът в намирането на правилното място за почивка е същият, какъвто е и в „правилния“ начин на живот.

Когато не можеш да промениш външните обстоятелства, променяш единственото нещо, над което имаш власт да промениш – себе си.

Какво имаме предвид?

Повечето хора, които пишат коментари за хотелите, които са посетили, обикновено са афектирани от нещо. Те се надяват, че с коментарите си ще „отмъстят“ на собственика на хотела или ресторанта, който им е провалил уикенда или годишния отпуск.

Истината е, че с коментара си трудно можеш да промениш човек, който сам не желае да се промени. Ако един хотелиер смята за нормално стаите в хотела се да се почистват веднъж седмично – вашият коментар, че това не е достатъчно, едва ли би променило мнението му. Ако един управител на ресторант ви е осигурил за закуска гнили плодове и кафе с цвят на вода от току-що изпрани чорапи, вашият коментар, че закуската не става за ядене, едва ли ще го трогне особено.

Ето какво трябва да направите.

Просто започнете от себе си.

Информирайте се как да избягвате най-често допусканите грешки от хората, които избират къде и как да почиват и пътешестват. Ние ще споделим с вас всичко, което знаем по въпроса, в рубриката “Почивката е лекарство”. Вашата работа е да го прочетете и да го прилагате.

Лесно е!

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!

Send us a message!