Лечебният масаж

Лечебният масаж — какво представлява…

Лечебният масаж представлява нанасяне на механични въздействия върху кожата и подлежащите тъкани — подкожие, съединителна тъкан, мускули и вътрешни органи.

Той се осъществява чрез специални похвати на масажиста /ръчно или чрез специален апарат/ с лечебна или профилактична цел. Масажът спада към пасивните кинезитерапевтични средства — тоест пациента не участва активно в процедурата.

От древността до наши дни…

Масажът е едно от най-древните средства за терапия и профилактика.  Хиляди години преди нас хората са използвали масажа за релаксация, тонизиране и лечение. В наши дни той се използва изключително успешно като съпътстваща терапия, а все по-често и като алтернатива на лекарствените терапии.

Той е неразделна част от рехабилитацията след тренировки, заболявания и закаляващи процедури. Прилага се в болници, санаториуми, възстановителни центрове и фитнес салони.

Видовете масаж…

Според целта и задачите масажът може да бъде:

- профилактичен – провежда се при здрави хора с цел тонизиране и успокояване;

-  козметичен или разкрасяващ;

-  лечебен – при хора с оплаквания и заболявания — провежда се с цел лечение.

Експерименталните проучвания относно биологичното действие на механичните дразнители, включително и на масажа, показват, че под тяхно влияние настъпват физико-химични промени в клетките, независимо от силата на дразненето. Това дава отражение върху жизнените функции, носител на които са клетъчните колоиди.

Подобни явления се наблюдават не само в епителните, но и в съединително-тъканните, мускулните и нервните клетки.

Как действа масажът.…

Масажът предизвиква механично дразнене на телесната повърхност, и то не само върху кожата, а също и върху останалите тъкани, достъпни за масажното действие: подкожна тъкан, фасция, мускули, надкостница, а при някои случаи и върху вътрешните органи. Тези дразнения предизвикват ответни реакции в човешкия организъм.

При правилно дозиране те водят до положителни лечебни реакции; при предозиране — до увреждане, а при недостатъчна сила остават без ефект.

Едно от най-ценните качества на масажа е, че при правилното му прилагане — активира възстановителните сили на организма.

Какво се наблюдава по време на масаж…

Под влияние на дозираното механично дразнене в организма настъпват различни реакции:

1. Най-непосредствената реакция е местното механично действие – в мястото на приложение на масажните похвати се стига до разнасяне на тъканни течности /отоци/, разтягане на кожата, подобряване циркулацията на телесните течности.

2. Основно действие е рефлекторното, т.е. — рецепторният апарат приема дразненето и изпраща импулси в централната нервна система. От там се получава отговор по нервен път както към тъканите, които са масажирани, така и до други отдалечени места, свързани по нервен път с масажираната зона и даващи специфична реакция — отговор на дразненето. Например, под влиянието на масажа кожата се зачервява рефлекторно, мускулатурата се тонизира или релаксира /отпуска/ в зависимост от техниката, но в рамките на даден сегмент се повлиява и определен вътрешен орган, като по този начин се стимулират условнорефлекторните механизми в организма.

3. Успоредно с горните фактори масажът има и хуморално действие, т.е. — механичното дразнене на тъканите води до продукция на биологично активни вещества в тях, имащи изразен физиологичен ефект върху тъканите, от които са отделени. Попаднали в кръвта и лимфата тези вещества се разнасят из целия организъм, като оказват въздействие върху него.

Илиян Георгиев — рехабилитатор

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!

Споделете тук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.