Обезводняване, авитаминоза, интоксикация… все „алкохолни подаръци”!
Как да избегнем пораженията?
Да приемем, че не сме чули съвета „Не прекалявайте с алкохола!” и да продължим нататък.
Хипотетично…
Започнали сме с уиски /за отскок/ — още следобеда на празничния ден. Че кога уиски, ако не през празниците?!
Сетне — салата и ракия – нали сме българи — да почетем традицията! Следва, разбира се, чаша вино… или две… бутилки.
И, естествено, шампанско! Колко пъти в годината пием шампанско? Само по празници!
А накрая – за добро храносмилане – дижестив! Дижестив? Що е то? Нещо модерно! Пак алкохол — вид ликьор, може и уиски – идеята е „да се подобри храносмилането”.
Дали наистина си подобряваме храносмилането?
Няма значение! Нали са празници?!
Кръгът се затваря — щом душата празнува, тялото трябва да се лекува. Но това не е тема на тази статия.
Темата е …
Как да сведем пораженията до минимум?
Затова…
За тези, които и тази година преди празниците са се заричали, че няма да прекаляват с алкохола.
И най-вече за тези, които нищо не са се заричали и пак са прекалили.
Малко напътствия…
Първото „малко”…
Една чашка на гладен стомах предизвиква синтез на гликоген — резервно хранително вещество, гориво, складирано в най-голямо количество в клетките на черния дроб. Гликогенът, под въздействието на алкохола, може да се превърне в глюкоза, преди организмът да успее да я усвои, и по този начин, блокирайки естествените реакции на тялото, алкохолът снижава нивото на кръвната захар.
Затова, още преди първото освежващо питие – вземете плод, сок или поне – лъжица мед.
Ако нещата загрубеят…
Активен въглен!
Повечето хора асоциират използването му само с отравяния.
Как мислите – да изпиеш количеството питиета, които обикновено изпиваш за седмица или дори за месец – дали това не си е чисто натравяне?
Затова – решите ли да се отдадете на алкохолни приключения, вземете профилактично една-две таблетки активен въглен преди и също толкова след събитието.
Недостатъци…
Заедно с отровите, от организма ви ще си отидат и някои полезни минерали и витамини. Затова задължително приемайте много плодове, фрешове и сурови храни, богати на минерали. Ако не приемате достатъчно вода, може да се сдобиете и със запек.
Къде да намерите активен въглен? В най-близката аптека.
Има и други начини…
Кудзу корен!
Екзотичният цяр — ще го срещнете още като пуерария – лечебна лиана от семейство бобови.
Корените и цветовете на това растение съдържат флавоноидите дайдзин, дайдзеин и пуерарин — вещества, понижаващи необходимостта от алкохол.
Кудзу корен има способността да извежда токсините от организма и едновременно с това нормализира дейността на стомашно-чревния тракт.
Родината на това вълшебно растение е Китай и Япония.
Лошо няма, но има една интересна теория, че е добре човек да консумира най-вече храни и особено билки, израсли на „негов терен”.
Организмите ни са пригодени да усвояват най-бързо и лесно плодовете, родени и израснали там, където сме родени и израснали и ние.
Дали е така? Има логика — това не може да се отрече…въпреки че често търсим лекове от далечни страни, не забелязвайки чудодейните лекове, които често са на една ръка разстояние .
И като споменахме за богатствата, които буквално газим и не виждаме – да отдадем заслужено внимание на…
Зеолита /познат още като „клиноптилолит”/!
Тежката артилерия в борбата с негативните последици от любовта към чашката.
Зеолитът /zeolit/, поради специфичната си кристална структура, има много по-голям афинитет към тежките метали от активния въглен.
При попадането на зеолитите в друга среда /най-вече течности/ между техните йони и йоните на продукта, в който се намират, започва активен йонообмен.
Клиноптилолитът пречиства отровите в организма, поети чрез храната, алкохола и цигарите.
Така че, ако наистина сте решили да злоупотребявате с тялото, за да угодите на душата си, добре ще е да си набавите зеолит.
Най-добре започнете със зеолитна вода и по възможност я пийте през цялото време на запоя.
Откъде да намерим зеолит?
Най-евтиният вариант е да си вземете директно от някое от находищата за зеолит в България.
Фирма Бентонит АД, да речем, разполагат с определени дози фино смлян клиноптилолит /klinoptilolit/, който би могъл да ви свърши работа.
Препоръчва се следната подготовка и начин на употреба на зеолит /клиноптилолит/:
Зеолитът на прах се поставя в тава и се нагрява до температура 200–250 градуса по Целзий в продължение на 2–3 часа в домашна печка. След охлаждане прахът се поставя в затворен съд, готов за употреба. При тази термична обработка той се обеззаразява и увеличава своята активност след дехидратация.
Начин на употреба:
Разтворете лъжичка от праха в чаша вода. Добавете сок от половин лимон /ще чуете често и препоръка в чашата да се пусне хапче разтворим витамин С, но не забравяйте – организмът ви никога няма да усвои синтетичния витамин С толкова добре, колкото естествения витамин от лимоновия сок или сока на кивито да речем/.
Изпийте чаша от този коктейл преди и след купона.
Ако положението е наистина сериозно…
Активиран зеолит!
На капсули или най-добре на прах.
Минералът клиноптилолит се обработва по специална технология и по този начин се активира.
Какво ще рече активиран?
Най-общо казано – способността му да се свързва с тежките метали и вредните за човешкия организъм елементи се увеличава в пъти.
Къде да намерим активиран зеолит?
В момента на българския пазар тройно активиран зеолит се предлага единствено от фирма „Еко-Тех” ЕООД. Продуктът е с търговско наименование “Родосорб”.
Вземете няколко капсули или най-добре лъжичка на прах преди да сте започнали партито.
Много е важно – преди партито!
Защо?
Зеолитът е своеобразно молекулярно сито. Идеята е да сложите ситото преди да сте започнали да ядете и пиете на воля. Казано накратко — на другата сутрин ще е вече късно!
И накрая — ако все пак не желаете да прибягвате до всички бабини рецепти или до предложените ви добавки – помнете, че имате избор!
Решението е просто — не прекалявайте с алкохола по празниците!
Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!
Pingback: Целебните свойства на зеолита « Без Лекарства