Как да спрем цигарите – СТРАТЕГИЯТА – част 1

Първа обичайна стъпка: Изключително сериозно и официално обявление на всички заинтересовани лица.

Обикновено заинтересовано лице е някоя мрънкаща половинка или загрижен родител. Та инфофмипате ги, че сте решили – този път наистина – да разкарате цигарите.

Пушил съм достатъчно за този живот – стига ми толкова! От утре ставам нов човек!” Забележете — винаги „от утре”! Причините са безброй. Общото между тях е, че винаги, ама абсолютно винаги, причините да се спрат цигарите от утре, а не от днес, са “основателни”.

Втора обичайна стъпка: Обезоръжаване на врага, преди още да се е показал.

Как го обезоръжаваме? Елементарно! Като се въоръжим!

С какво? С бонбони, разбира се, с какво друго. Може и с малки дребни сладки, бисквити, сникърси, желирани бонбони, солети /ако не обичате сладко/, соленки и всякакви дребни залъгалки, които са в състояние да отвлекат вниманието ви от цигарата.

Първо се купуват съвсем целенасочено никотиновите таблетки, дъвките за пушачи, бонбоните. Все приготовления за борба с очаквания враг – никотиновият глад.

Трета обичайна стъпка: Ритуално изпушване на последната кутия с цигари!

Това е наистина последната кутия с цигари в живота ви! Някои я запазват за поколенията – паметник на едни „за малко да заминат на кино” бели дробове. Други погнусено я разкъсват и изхвърлят.

Четвърта и последна обичайна стъпка: Последната цигара!

Е това е направо като да направиш абитуриентски бал на единствената си дъщеря! То са емоции, то са приготовления, то е една ретроспекция на изпушеното, т.е. изживяно досега. С думи е трудно да се опише. Трябва да се види, трябва да се опита, да се изживее.

Какво следва?

Обикновено  — нищо!

Край на точките, край на ритуалите, край на опитите да се спрат цигарите. 

На следващия ден или най-много след седмица — нашият герой отново е с фаса в уста.

Гледката на „бивш пушач”, вадещ непрекъснато от джобовете си всякакви видове бонбони, ако не беше тъжна, можеше да бъде комична.

Да видим – ще разпознаете ли „бившия”? Сериозен костюмиран мъж, с измъчен вид и бъркащ постоянно в джобовете си за бонбони, дъвки и всякакви залъгалки – това е нашият герой — „кандидат бившият пушач”.

Замисляли ли сте се, каква огромна част от „кандидат бившите пушачи” започват отказването на цигарите точно с този изключително добре обмислен и прецизно структуриран план?

И защо почти винаги този план се проваля?

Случвало ли ви се е някой ваш познат да откаже цигарите „просто така”? Питате го: „Как ги спря?” Той вдига рамене и казва – „Просто ги спрях!”

Без обяснения, без малки тайни, без тежката бонбонена артилерия, без план.

Ако проблемът с отказването на цигарите ви интересува – започнете с едно малко проучване…

Спомнете си кой от обкръжението ви е отказвал цигарите. После си спомнете колко от ентусиастите са успели и колко – не. Припомнете си какво точно са правели и едните, и другите.

Обърнете специално внимание на тези, които не са правели НИЩО…

И ги поканете на кафе и разговор — като начало.

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!
Споделете тук:

7 коментара

Вземи RSS
 1. viki

  Рецептата е проста, споделяла съм я вече във ФБ. Събирате всичките си приятели пушачи на купон. Черпите се цяла нощ и пушите като за световно. На следващия ден взимате буркан за туршия и изсипвате вътре всички фасове, останали от вечерта. Доливате с вода и оставяте да престои една нощ. На сутринта погледнете буркана, помиришете и ако се налага отпийте от течността. Помнете, че точно така изглежда и мирише всеки пушач, киснал цяла нощ в алкохолец!

  Моля, не ми благодарете:)

 2. Emo

  Много слаба статия.Личи си когато човек е лаик в дадена област как си изсмуква фактите от пръстите ама нищо неизлиза.Правят се предположения , догатки и какво ли не ‚ама не става…общо взето като при българският футбол-говориш много , репчиш се ‚ама не ста ва .Излизаш на терена и падаш с 6:0.
  Статиите за отказване на цигарите и въобще на пушенето трябва да се пишат само от бивши пушачи.Неможе да не си изпитал ‑дразненето в гърдите,силната кашлица ииииииииии въпреки всичко палиш за пореден път и- и да даваш съвети как да спрем цигарите.Защото най-малко ти идва лаконичният въпрос, а с пури ‚пурети, лули и всички останали атрибути за пушене какво правим???????
  Едно е да искаш,друго е да можеш ‚трето и четвърто е да го направиш,

  P.S.На някой да му се намира една цигара?

 3. Мариян

  Честно казано, да спреш цигарите е супер лесно. По-трудно е да не запалиш пак. След седем месеца/ не че са чак толкова много/ все още ми се припушва на моменти и ако имах цигари- може би щях да запаля. Но след секунди, най- много минута това желание изчезва и ти си отдъхваш, безкрайно благодарен на себе си, че не си се изкушил. Иначе за чистенето и болките след като спреш може да се пише много. Въпреки че първите седмици нямах никакво желание да запаля, тялото ми крещеше за дневната си доза катран и токсини, като ме наказваше с лудо сърцебиене и адско главоболие. Но всичко минава и ти остава допълнителен стимул да не го правиш отново. Гордея се със себе си!

 4. Rvizion

  Здравейте трябва да ви призная ‚че първите ми два опита бяха пълен провал!
  Първият път намалявах цигарите пирамидално ‚изкарах чист само 3 месеца и много бързо се върнах!
  Вторият път ги спях от раз използвайки заместители изкарах 8 месеца и се провалих !
  МОДЕРИРАНО

 5. Анонимен

  Имам чувството, че статията е писана от човек, който никога не е пушил и хал хабер си няма от тази зависимост.Всичко описано си е чисто измишльотина и няма нищо общо с процеса на отказване от тютюнопушенето.Не знам как се отказват цигарите от пушач, който пуши по 10–15 цигари на ден, но ще споделя как отказах цигарите аз.В момента съм на 61 години.Пуших без прекъсване нито за ден от 15-тата си година до 55-тата.Общо 40 години стаж като пушач.Близките ми се бяха примирили с факта, че ще завърша жизнения си път пушейки.Бях достигнал доза от 3 /три/ кутии на ден.Бях изчел десетки, да не кажа стотици информации за вредата от цигарите.Интелигентен мъж съм знаех какво правя и каква вреда ми нанасят цигарите/висшист съм/.Сутрин със ставането захапвах първата цигара, преди още да съм пийнал глътка вода.Няма да обяснявам задъхването при макар и леко физическо натоварване, сякаш дишах с противогаз /имаш нужда от кислород, но нямаш дебит да го поемеш/.Нощем се събуждах и сядах във фотьойла, защото легнал трудно дишах.Ядосвах се на себе си, знаех, че аз съм си виновен.Един ден реших, че така не мога повече/14.10.2006 година-Петковден/.Беше събота, бях си у дома.Като се събудих и станах, за първи път от много години съзнателно не посегнах към кутията “Мелник”.Минаха няколко часа.Жена ми се усети първа към 11 часа/не беше изхвърляла пепелника с фасове — празен беше/.Започна отдалеч да подпитва какво съм решил.Изръмжах и троснато, че това не е нейна работа.Събота и недела не запалих изобщо, бях изключително нервен, с мен не можеше да се говори.Най-кофти беше в понеделник. Отивам на работа, в офиса сме 6 души и всички пушат /тогава се пушеше по стаите/.Как се удържах аз си знам, но не запалих.Така изкарах една седмица.Стискам зъби, но не паля цигара. След един месец усетих тотална промяна в дишането си.Сутрин кашлях по-малко, по-леко поемах въздух, спрях да ставам през нощта.Сега, когато пиша това е месец декември 2012 година. Не пуша повече, отървах се от тази зависимост и съм адски доволен.Това дето го пишат за ритуал при пушенето, ритуал при паленето на цигарата, нямане къде да си държиш ръцете са пълни глупости. Всичко това има име и се нарича никотинова зависимост. И още нещо — цигарите се отказват от раз. Такова нещо като намаляване на дневната доза, никотинови заместители, бонбони , бисквитки и т.н. са бошлаф. Това е моята борба с цигарите.Дали аз отказах цигарите или те ме отказаха от себе си , решете сами.Като минат два три месеца от спирането вече трябва и воля.Три години сънувах, че се крия да пуша, но борбата си заслужаваше. Качих 10 кг, но това е бял кахър — аз и така съм си хубав!Успех на всички бъдещи непушачи!

 6. Костадин Костадинов

  Здравейте!

  Аз лично пробвах няколко начина за отказване на цигарите ‚но с кратък успех.

  Препоръчаха ми да пробвам.…сега съм непушач !Пожелавам ви успех!

 7. Таня

  До Анонимен. Точно така е.
  Бивша пушачка съм. От 9 години не пуша.
  Спрях ги от раз. Два пъти преди това пробвах — не повече от няколко месеца и пак пропушвах
  В момента много се дразня от хора, които пушат около мен и ми обясняват колко трудно се отказват цигарите. да, така е. Съгласна съм.
  Това е борба със себе си , но си заслужава. Жените отказват цигарите по-трудно от мъжете. По-емоционални са, а и винаги ги и страх, че ще напълнеят. Казвах си по-добре моите деца да имат майка с няколко кг. отгоре, но здрава, отколкото много слаба, но болна майка, мирищеща и кащляща.
  Та това е моят опит…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.