ЗА ИСТИНСКИЯ ВКУС НА МЕДА…

Истински натурален пчелен мед …

Как да сме сигурни, че консумираме такъв и къде да го намерим?

Може да се взирате угрижено в етикетите, а може и да го потърсите на място — както се казва „от извора”, както направихме ние.

На 15 км. от гр.Девин, високо в Родопите – за да сме по-точни — на 1150 метра надморска височина, се намира малко селце – нарича се Брезе.

Овчарник край село Брезе

Борови гори, зелени родопски поляни, стари каменни къщи…и нито един хотел.

Защо точно в Брезе?

Бяхме чували за тамошния пчелен мед – по-особен и на цвят, и на вкус. Знаем само, че е полифлорен, т.е. събира се от много видове растение. А там поляните са пълни с билки — иглика, великденче, горска ягода, мащерка, глухарче, детелина, овчарска торбичка и какви ли още не уханни треви, чиито имена не знаем. Но какво му е по-особеното – това не знаем.

Плетените кошериПървият кошер, на който попадаме, изглежда малко странно - плетена конусовидна кошница, облепени с глина, закачена на едно дърво — отдалече прилича на камбана…

„Това е най-естественият кошер за пчелите, най-близкият до тези, които дивите пчели сами си правят – обяснява Стефан, един от пчеларите — Когато някоя пчела „избяга” или е „прогонена” от стария си кошер – ще я намерим тук, в плетения кошер.”

Разбираме, че питите с мед се захващат за плетените стени на кошера. Често плетеният кошер се поставя и върху каменна плоча /в някои родопски села ги наричат „тикли”/ — същите плочи ще видите и по покривите на старите родопски къщи — като за да влязат пчелите се оставя съвсем малък отвор .

Плетените кошери

Медът, който ни дават да опитаме, е някак странен. Пчеларите се усмихват, че това е всъщност вкусът на истинския мед. Без подобрители, разредители и всякакви други изненади в буркана. Без захар…Просто и само мед!

Откъде сме толкова сигурни, че медът е истински и изцяло натурален?

Ами не сме го изследвали в лаборатория наистина, но го опитахме и …

Хората на село Брезе

Хората на село Брезе

 

Вижте тези снимки…

Това е мястото и това са хората на село Брезе…

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!

 

Споделете тук:

1 коментар

Вземи RSS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.