ХРАНИТЕЛНИТЕ ДОБАВКИ – необходимост или дегизиран плацебо ефект

 Какво е плацебо?

Думата плацебо произлиза от латинското „place­bo“ — в превод „ще бъда харесан“.

Плацебо ефектът /placebo effect/,  е феномен,  при който симптомите на пациента могат да се подобрят или направо да се стигне до излекуване при наличие на т.нар. „лъжливо лечение”.

Случва се т.нар.„чудодейното” оздравяване.

Защо?

Само защото пациентът вярва, че ще се възстанови, или че лечението му помага и всичко това — независимо от „обективната” медицинска гледна точка.

Примерът, който се дава най-често, е за лекаря, уведомяващ свой пациент, че ще му инжектира много ефикасно лекарство за лечение на неговата болест. Заболяването обикновено е сериозно или дори /поне според официалната медицина/ „нелечимо”.

В действителност лекарят инжектира най-обикновен физиологичен разтвор на пациента, но последният не знае това. Пациентът вярва, че му е инжектирано лекарство, което ще му помогне. В резултат пациентът действително показва подобрение или дори напълно оздравява.

Плацебо е пример за начина, по който психиката може да въздейства върху тялото.

Плацебото може да е под формата на:

- операция;

- терапия;

- химически разтвор;

- лекарство.

Общото е, че плацебо формите се назначават, симулирайки терапевтично въздействие, каквото всъщност нямат.

Плацебо ефектът и авторитетът…

По-интересното е, че плацебо ефектът често се дължи на определен авторитет.

Какво имаме предвид?

Ако бъде предписано лекарство, билка, хранителна добавка или бъде назначена терапия от човек, който е авторитет за болния – вероятността той да се повлияе положително е много по-голяма, отколкото ако лекарят е непознат или пациентът има негативно отношение към лекуващия го.

Дори предписаното лекарство да е само един захарен бонбон под формата на хапче!

Дори терапията да е всяка сутрин да се почесваш три пъти зад ухото!

Тук идва един деликатен въпрос…

Как да различим истинското от фалшивото лекарство или добавка?

Как да сме сигурни, че самият продукт има ефект, а не единствено нашата вяра върши цялата работа, а ние пълним нечий джоб?

Едно отклонение…

Ако си се излекувал от нещо, което цял живот те е тормозило, та дори това да се е дължало само на плацебо ефекта – в това няма нищо лошо!

Но защо е важно  да знаем, дали основния ефект в хранителните добавки е плацебо или те действително имат реално положително действие върху нас?

Защото тази индустрия тепърва ще се разраства, а се разраства, защото храната ни е, меко казано, некачествена. И тепърва — ако искаме да продължаваме с начина си на хранене, а същевременно искаме да сме здрави – ще трябва да компенсираме дефицита на полезни вещества. Ще трябва да ограничаваме пораженията, които си причиняваме, хранейки се с каквото ни падне, дишайки мръсния градски въздух, пиейки некачествена вода и седейки на компютъра през времето, когато не сме пред телевизора.

Как да различим плацебо ефекта при хранителните добавки?

1. Доверете се на децата /разбира се — само с позволените за деца добавки!/ – малките деца не се интересуват коя фирма е произвела добавката; не се вълнуват от цената; не се впечатляват кой е препоръчал добавката; те в повечето случаи дори не разбират, че им е дадена някаква добавка. Между другото – домашните любимци също могат да ви офиентират /има хомеопатични препарати, които се ползват вече и за животни/, но засега ще се ограничим до homo sapiens.

2. Маскирайте добавката — вместо да накарате човека директно да изпие дадената капсула, докато му обяснявате, че “това вече наистина ще го оправи” – разтворете незабелязано  добавката в храна или напитка.  Ако „пациентът” не е наясно, че се лекува и въпреки това има положително развитие – за плацебо не може и дума да става.

3. Накарайте пациента да си избере „любима” част от тялото!

Какво ще рече „любима” част от тялото?

На коя част от тялото си държите повече – на корема, на сърцето, на главата, на лявата ръка или може би на дясната…

Що за въпрос е това?

Много интересен въпрос, зададен от д‑р Венелин Кьосев – управител на  медицински център „Алфамедика”.

Случаят е с 12–13 годишно момче, което е паднало и е наранило много зле и двата си крака. Д‑р Кьосев прави експеримент – целта му в случая е да провери по-скоро плацебо ли е ефектът на активирания зеолит /клиноптилолит/, за който в изследванията се твърди, че едва ли не прави чудеса със зарастването на рани.

Лекарят третира раната на единия крак с досега използваната от него пудра, а на другия поставя зеолитна пудра. Нищо не обяснява на пациента.

Резултатът е, че кракът, третиран със зеолит, се възстановява като време два пъти и половина по-бързо от другия крак.

Плацебо ли е ефектът на зеолита? „А момчето – как мислите – левия или десния си крак предпочита?” — пита д‑р Кьосев.

Изводите…

Хранителните добавки ще стават все по-голяма част от живота ни. Неизбежно е, защото храната днес ни отнема повече енергия, отколкото ни дава.

Тъй като най-вероятно ще ги вземате всеки ден – не се доверявайте само на реклами, изследвания, твърдения или препоръки. Уверете се сами! Експериментирайте!

Важно да сте убедени КАКВО СЕ КРИЕ ПОД КАПАЧКАТА, а това за съжаление не винаги става само с ЧЕТЕНЕ НА ЕТИКЕТИ!

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!

 

Споделете тук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.