Сокът от моркови – митове и легенди за пожълтяването!

Сокът от моркови. Доказано полезен!

Обаче…

Чували ли сте, че ако пиете прекалено много сок от моркови… ще пожълтеете.

Някой даже са наблюдавали с очите си това явление – лека промяна в пигментацията на кожата – от леко жълто до леко кафеникаво.

Има дори случаи, когато притеснени майки са водили децата си за изследвания за жълтеница.

По-интересното е, че обикновено се препоръчва намаляване или временно спиране на соковете от моркови, когато се появи подобен „проблем”. Един вид „почивка” на организма. Пожълтяването се възприема като един вид предозиране.

Един различен поглед…

Предлагаме ви един различен поглед към това явление, написано от проф.Христо Мермерски в „Българска енциклопедия на народната медицина и здравето” :

„Говори се, че от морковения сок се жълтее. Такова изказване говори за непознаване на процесите, ставащи в организма и е лишено от всякакви основания. Това е също така абсурдно, както ако се твърди, че червеният пигмент на цвеклото и зеленият хлорофил на спанака ще преминат в кожата.

Процесът, който се развива, е следният…

След пиенето на соковете кожата добива жълт цвят или понякога кафеникав, когато черният дроб отстранява застоялата се жлъчка и набраните шлаки в количества, по-големи от възможностите на очистителните органи.

Поради това те не могат да се справят и тези вещества се отправят към кожата, което е съвсем нормално. Това явление, което говори за токсичност, преминава с продължителното приемане на сокове.”

Представяте ли си, колко погрешно постъпваме, като спираме с приема на соковете в момент, в който организмът ни най-после дори видимо “се чисти”?

Защото не е възможно да изчистим натрупаните с години отрови с два сока от моркови. Това е дълъг процес. Нужно е постоянство и упоритост.

И точно, когато всичко е „тръгнало да излиза”, ние спираме … да си починем.

От какво?

Почиваме ли си днес с цигарите, защото вчера сме пушили?

Отказваме ли днес да пием вода, защото вчера сме пили?

Когато знаете, че нещо е полезно за вашето здраве – не се страхувайте да го приемате всеки ден! А ако наблюдавате странни и нетипични реакции на вашето тяло – не се отказвайте, а първо потърсете причината, търсете различни мнения, четете и се информирайте.

Защото най-лесно е да се започне нещо /хиляди пушачи са започвали да отказват цигарите, хиляди ентусиасти са започвали да спортуват и да се хранят здравословно/. Още по-лесното е да се прекъсне вече започнатото – за това ще се намерят стотици поводи.

Затова търсете винаги още едно мнение!

За да не спирате по средата на пътя.

За да не започвате отново и отново.

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!

 

Споделете тук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.