ПРОЛЕТНАТА УМОРА — защо ние дремем, когато дори мечките се будят?

Всяка година, по едно и също време — с настъпването на пролетта — ни се случва едно и също нещо – пролетна умора.

Всяка година медии и лекари ни обясняват, че това е нормално и ни дават съвети как да се справим с пролетната умора.

Ами ако се окаже, че не е “нормално” да изпитваме пролетна умора?

В природата има хармония, ред, който следват всички живи същества.

Защо само човекът се чувства изтощен, без сили, буквално спящ точно през пролетта — времето, когато цялата природа  — всички растения и животни — са най-живи ?!?

Пролетта  —  сезонът, носещ силата на сътворението, когато всичко се ражда отново.

Често срещаното обяснение за пролетната умора.…

В резултат на нарастването на деня мелатонинът намалява, а серотонинът също се изчерпва.

Дефицитът на мелатонин /наричан още “хормон на съня”/води до безсъние, а на серотонин — до потиснатост и лошо настроение. С други думи — нищо не ти се прави, спи ти се от сутринта, а не можеш да спиш и се чувстваш така, сякаш през теб е минал товарният влак.

Това добре, но “нарастването на деня” важи както за човека, така и за останалата част от живия свят, а до сега не сме виждали друго животно, освен човекът да си оправдава липсата на енергия с нарастването на деня и то в сезона, в който би трябвало да кипи от енергия.

Какво е спасението…

По темата са изписани много неща, препоръчват се какви ли не храни, рецепти, илачи от бабите ни и какво ли още не.

Общото във всички “рецепти” е, че са малко — след дъжд качулка. Има начин да се предотврати пролетната умора, но това май е тема за зимна статия…

Сега и в bezlekarst­va ще се наложи да решаваме вече възникналия проблем.

Ако вече усещате пролетната умора…

Не гледайте на пролетната умора като на нещо неприятно, което неизбежно ви връхлита всяка година по едно и също време. Пролетната умора е една прецизна и напълно безплатна природна диагноза за общото състояние на организма ви. Тя е поредният сигнал, който природата ни изпраща за качеството на живот, който водим. А той не е никак…природосъобразен, най-често е …рекламосъобразен.

Да ви се доспива точно, когато целият свят “се събужда”.  Не е нормално!  Колкото и да е доходоносно …за някои!

Решението…

И както в повечето случаи — решението често е пред очите ни — стига да имаме очи за него. Основната причина за пролетната умора е изтощаването на организма поради изчерпването на витамините в него. В туршиите, които основно се консумират през зимата, не се съдържа нищо, което в действителност да е храна за тялото ни. Цяла зима ядем като за последно, а на практика се оказва, че организмът ни гладува. Затова…

Направете си салата!

Но не салатата с ГМО краставици и домати от магазина. Салата от растенията, които се събуждат всяка пролет и които в повечето случаи може да видите по поляните.

Глухарче, коприва, киселец, спанак, детелина, живовляк, великденче, маточина… Да,  всичко това може да се яде  — на салата, сурово!

Хайде сега да пробваме една рецепта:

Глухарче

Лечебният  ефект се дължи на съдържащите се в растението горчиви вещества /листата имат леко горчив вкус, но  овкусяването им със зехтин и лимон го  омекотява/, органични киселини и гликозиди. Усилва действието на подстомашната жлеза — повишава отделянето на инсулин и намалява количеството на холестерола в  кръвта. В ранна пролет пресните листа на растението се използват за  приготвяне на богата на витамини салата.

Коприва

Една от най-добре познатите и най-използваните билки у нас. Среща се рано на пролет по слънчевите закътани и влажни места. По своя минерален състав копривата  е много близка до спанака и киселеца. Но съдържанието на желязо в нея е по-голямо, отколкото при другите листни зеленчуци. Копривата отдавна присъства в нашата национална кухня. От нея особено през пролетта често се готвят супи, каши, но ако искате да извлечете максимума от живителната сила на копривата — яжте я сурова — пригответе си салата. И не се притеснявайте, че ще се „опарите”. След като я полеете със зехтин и лимонов сок тя спира да „пари”. А това й защитно свойство се използва в природната медицина срещу ревматизъм.

Спанак

Смята се, че родината на спанака е Персия, като съществуват данни за неговото култивиране, датиращи от III-IV век. Хyбaвoтo нa cпaнaĸa e, чe дopи и cгoтвeн, тoй пaĸ щe зaпaзи цeннитe cи cвoйcтвa, знaчитeлнo oбaчe щe нaмaлитe ĸoличecтвoтo нa витaмин C и фoлиeвa ĸиceлинa. Затова го консумирайте суров. В комбинация с глухарче, коприва и маруля се получава превъзходна салата.

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!

 

Споделете тук:

1 коментар

Вземи RSS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.