Да си отгледаш НАВИК… за 30 дни!

Според Мат Кътс — компютърен специалист и запален експериментатор, един от гостите на TED —  “30 дни е точният подходящ период от време, за да добавите нов навик или да се откажете от навик /като гледане на новините например…да, това не е особено полезен навик — може да заболеете от черногледство/ от вашия живот”.

Как е стигнал до това прозрение? Експериментирайки.

Мат Кътс, озовавайки се в нещо като сатурнова дупка или както той го нарича  — опитвайки се да избегне “чувството, че съм заседнал в коловоз” решава да последва примера на големия американски режисьор и сценарист, документалист — Морган Спърлок /известен най-вече с покъртителния си филм Super Size Me/- и да опита нещо ново в продължение на 30 дни. Опитва, какво ли не — от отказването на сладкото, през ходенето на работа с велосипед до … написването на роман. SEO специалист и написване на роман? Да — звучи като предизвикателство…

Идеята накратко…

Идеята е гениално проста. Помислете си за нещо, което винаги сте искали да добавите към вашия живот и го опитайте в следващите 30 дни. Това е! Повтаряйте го — всеки ден, ден след ден — в следващите 30 дни.

Какво научава нашият герой по време на тези 30-дневни експерименти-предизвикателства…

“Когато започнах да правя повече и по-трудни 30-дневни предизвикателства — моето самочувствие нарасна. Превърнах се от живеещ на бюрото компютърен маниак до човек, който кара колело до работа…за забавление. Дори миналата година се изкачих на Килиманджаро — най-високата планина в Африка. Никога нямаше да бъде толкова приключенски настроен, ако не бях започнал моите 30-дневни предизвикателства.

Също така разбрах, че, ако наистина искате нещо достатъчно силно — може да го направите за 30 дни, може да направите каквото и да е за 30 дни. Искали ли сте някога да напишете роман? Всеки ноември десетки хиляди хора се опитват да напишат своят роман от 50 000 думи, започвайки от нулата — за 30 дни. Оказва се, че всичко, което трябва да направите, е да пишете по 1667 думи на ден — в продължение на един месец. Така че, аз го направих. Между другото, тайната е да не отивате да спите преди да сте написали думите за деня. Може да бъдете лишени от сън, но ще завършите романа си. Дали моята книга е следващия голям американски роман? Не, аз я написах за месец. Тя е ужасна! Но до края на живота си, ако срещна Джон Ходжман на TED парти, не трябва да казвам: “Аз съм компютърен специалист. Не, не, ако искам мога да кажа: “Аз съм писател!”

Научих, че когато правих малки, устойчиви промени — неща, които можех да продължа да правя — беше по-вероятно те да останат. Няма нищо лошо в големите, луди предизвикателства. Но е по-малко вероятно да ги задържите като навик.”

Ето го и въпросът на Мат Кътс към публиката си…

“Какво чакате? Гарантирам ви, че следващите 30 дни ще изминат, независимо дали ви харесва или не, така че защо не помислите за нещо, което винаги сте искали да опитате и да се пробвате през следващите 30 дни.”

Ето и видеото на Мат Кътс:

Не изглежда толкова трудно, нали? 30 дни… За да се сдобиете с нещо ново в живота си или да се разделите с нещо старо. Защо не опитате?

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!

Споделете тук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.