Есен е. Децата отново тръгват на училище или на детска градина.
Майките отново са се засилили да ги „имуностимулират“.
Даже някоя майка да е забравила – достатъчно е едно бързо посещение в парка или на площадката пред блока и няма как да пропусне витаещия в градския въздух въпрос: „Ти какво му даваш за имунитета?“.
Опази боже майката да има неблагоразумието да отговори: „Нищо не му давам!“. Следват изключително забавни реакции. От пълни с недоумение погледи до лавина с имена на модерни имуностимулиращи препарати. Все гръмки имена и все многообещаващи.
И точно след два дни кого ще видим в парка или на площадката пред блока… Същите изключително доволни до скоро майки и баби, провесили нос, цъкащи с език и държащи за ръка болния си наследник – с течащ нос и лепнал поредния вирус. Вирус или настинка, които очевидно не са били наясно, че детето ползва толкова модерен „имуностимулиращ“ продукт.
Истината е, че не съм напълно наясно с ефикасността на модерните препарати за имунна защита – както за възрастни, така и за деца.
Направи ми впечатление обаче, че все по-често се рекламират имуностимулатори за деца, за които се твърди, че съдържат екстракт… нещо природно.
Ето най-пресният пример: имуностимулатор на основата на храстовидния черен бъз – бъзак. Ако това наистина е така – прекрасно!
Бъзакът е прекрасно природно имуностимулиращо средство.
За него е писал доста и природният лечител Петър Димков. Има дадени доста рецепти.
Моята статия днес е за следното…
Ако сте решили да подсилвате имунната система на детето си с природни средства – защо не си направите сами имуностимулаторът, ако това не е чак толкова трудно?!?
Ето я и нея:
Рецепта за сироп от храстовиден черен бъз /бъзак/ за подсилване на имунната система:
Набирате добре узрелите плодове на бъзака. Те зреят август до края на септември.
Важно! Не бъркайте бъзака с дървесния черен бъз, който достига височина 7–8 метра. С две думи – черният бъз е дърво, а нашият герой – бъзака – е храст.
Много е важно да подбирате само наистина добре узрели плодове, т.е. черните на цвят, защото недобре узрелите са токсични.
Вземате добре измит и подсушен стъклен буркан и внимателно изсипвате плодовете на бъзака.
Ред бъзак, ред захар или мед, ред бъзак, ред захар или мед. Винаги завършвате последния ред със захар или мед и помните, че последния ред от захарта трябва да е поне два пъти по-дебел от останалите. Оставяте няколко сантиметра празно пространство, защото през следващите няколко седмици сместа ще ферментира. Поставяте най-отгоре марля.
Оставяте буркана на тъмно в някой шкаф и чакате така от 2 до 4 седмици. След като ферментацията приключи – прецедете сока и го налейте в стъклени бутилки.
Съхранявайте сока в хладилник. Той може да се съхрани дори до няколко години, но е най-добре ежегодно да приготвяте нов сок.
На децата давайте всяка сутрин по една чаена лъжичка.
Може и разтворен във вода. Получава се много приятен на вкус сироп. За възрастните – по една супена лъжица.
Разбира се, винаги може да прибегнете и до модерните имоностимулиращи препарати на основата на черния бъз.
Познавам лекари, които са ми обяснявали, че нарочно изписват по-скъпи препарати на определени свои пациенти.
И то, забележете, въпреки че лекарите знаят за алтернативен препарат, който е в пъти по-евтин от този, който изписват. Както и са наясно с природното средство, на основата на което е сътворен препаратът.
Познайте обаче защо лекарят изписва най-скъпото? Ако вече сте си помислили, че е заради комисионата — това е грешен отговор. Има лекари, които наистина искат да помогнат на пациентите си – независимо от размера на комисионите! Точно този тип съвестни лекари визирам.
Та въпросният лекар изписва по-скъпото, защото знае, че пациентът му не би повярвал, че точно неговата „специална“ болест би се излекувала с нещо елементарно и евтино. И ако не съм слушала до припадък разсъжденията на не малко пациенти, които доказват тази лекарска теза – бих си помислила, че това е лош виц. Обаче не е! За съжаление!
И тук стигаме до въпроса: дали само лекарите са виновни, че повечето им пациенти са все болни и бедни?
Това е риторичен въпрос!
Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!
Пенкова
Имам запитване и ще се радвам, ако някой отговори.
Прецедения сок се приема колко пъти на ден и какво количество? Мога ли да си използвам грозденцата от прецедения бъзак като си взимам по една чаена лъжица на ден/ до 30 грозчета/ . или е слаб и може повече да се приема?
Bezlekarstva
|AuthorЗдравейте! Прецеденият сок обикновено се взема веднъж на ден — супена лъжица за възрасти и чаена — за деца. Аз бих ползвала изсушени плодове на бъзак — има такива, а може и вие да си изсушите.
Марина
Аз вече трета година приготвям сироп от бъзак по рецептата на Петър Димков и детето почти не се разболява.Но в книжката пишеше че се държи 14 дни на слънце,а не на тъмно,и след това се прецежда
Поля
Здравейте,
подходящ ли е сиропа за бебе на една година и два месеца? Има слаб имунитет, въпреки че все още е кърмено дете и се храни здравословно. Вече втори път се налага да пием антибиотик, въпреки, че сме против тях, изследванията показват наличие на бактериална инфекция. Ако бъзака е подходящ и за тази възраст ще и давам по една чаена лъжичка. Благодаря
Bezlekarstva
|AuthorЗдравейте! Моят съвет е винаги, когато давате на бебето си нещо ново /било то храна, добавка, имуностимулатор или лекарство/ — първо да го консултирате с педиатъра. Дори някоя съставка да е добра за едно бебе, може да се окаже недотам добра за друго. Аз бих се посъветвала със специалист, на когото имам доверие, преди да дам каквото и да било.