За магнитотерапията – преди да я приложим

Преди да започнете да използвате магнити и като цяло да се занимавате с магнитотерапия – добре би било да се запознаете с някои основни понятия, свързани най-вече със същността на магнитното поле. По този начин ще успеете сами да си отговорите на въпроса как точно влияят магнитите върху човешкия организъм. И още нещо – следващият път, когато ви попитат за какво са ви тези магнити – ще можете да си спестите конфузно-половинчатия отговор „Ами не знам точно защо, но са много полезни!”

Не забравяйте, че ако наистина сте твърдо решени да поемете отговорност за здравето си — нямате оправдание, че сте „взели нещо”, само защото са ви го предписали, препоръчали, похвалили или просто, защото „са ви изписали рецепта”. Имайки предвид, че живеем във време, в което сме свикнали за всичко да има обяснение – много по-ефективно ще бъде вашето лечение ако активно участвате в него. Как да стане това? Като задавате въпроси!

Чувате, че магнитотерапията била изключително полезна. Прочитате няколко споделени мнения /понякога дори не дочитате цялата статия/ от излекували се хора с помощта на магнитите и… бегом в магазина да си напазарувате поредното чудо с надеждата, че този път наистина всичките ви здравословни проблеми ще бъдат решени. И това е начин разбира се, но ако ще се занимавате с магнитотерапия и наистина имате намерение да подобрите здравето си, освен да си купите различни магнитни предмети – ще трябва да си отговорите и на някои въпроси.

Магнитното поле

Според съвременните представи всяко взаимодействие се осъществява посредством поле. Съществуват различни видове полета, част от които се изследват подробно в специални раздели на физиката. Електрическото и магнитното поле образуват т.нар. електромагнитно поле.

Светлината е вид електромагнитно излъчване и е „видимото” доказателство, че подобен род поле съществува. Радиовълните, както и рентгеновите лъчи – също.

От какво е породено земното магнитно поле?

Земното магнитно поле се дължи на движението на разтопена магма, намираща се в ядрото на Земята. То се променя непрекъснато и не винаги е било ориентирано както днес го познаваме. Ето защо, ако магнитното поле на Земята днес действа на стрелката на компаса със сили, които я завъртат в посока север – юг, някой ден компасът ще показва посока, различна от днешния север.

Лека заблуда

Често хората асоциират магнитните с географските полюси /защото ги наричаме северен и южен/, но магнитните полюси не съвпадат с географските полюси на Земята. Ако трябва да си го представим визуално — въображаемата линия, свързваща северния и южния магнитни полюси, би сключила ъгъл от около 11 градуса с оста на въртене на Земята.

Що е то магнитосфера?

Област от пространството около определен астрономически обект /небесно тяло/, в което е зададено магнитно поле. Земното магнитно поле поражда магнитосферата, която се простира на десетки хиляди километри от Земята. Слънцето има много силно магнитно поле. Планетите в Слънчевата система – също. Магнитосферата е от огромно значение за защитата на живия свят на Земята от силните протонни бури от Слънцето и космическото лъчение, което за много кратко време би унищожило живота на Земята.

Силата на магнитното поле на Земята варира във времето и в зависимост от географската ширина. Най-слабо поле се усеща на екватора и в някои части на света (Япония, Северна Африка), а най-силно е полето около полюсите.

Защо е толкова важно земното магнитно поле?

Земята със своите сили (гравитационна и магнитна сила) оказва влияние върху развитието на целия растителен и животински свят, в това число и на самия човек.

Без тях нямаше да се зароди животът. Нямаше да има еволюция на видовете и ние с вас щяхме да бъдем лишени от удоволствието да си задаваме въпроси защо е толкова важно магнитното поле и как то ще ни помогне да въстановим или запазим здравето си.

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!

Споделете тук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.