Кампанията „Спрете болката“!

Повечето природни лечители вярват, че човешкият организъм е перфектно балансирана биомашина. Всеки недостиг, излишък и като цяло всеки дисбаланс, организмът се опитва да компенсира по свой начин. Как? Като увеличава отделянето на определени вещества или намалява производството на други.

Дотук добре, но ако наистина разполагаме с такъв перфектен „личен” лекар, защо тогава непрекъснато вземаме лекарства?!

Причините са най-общо три:

  1. Защото, когато се задействат защитните сили на организма, обикновено това ни причинява дискомфорт — а ние искаме да се чувстваме добре — винаги, каквото и да ни струва това и разбира се – всичко това трябва да се случва бързо.
  2. Защото не сме наясно какво се опитва да направи тялото ни, когато е заплашено от болест. Да не говорим, че не знаем почти нищо за телата си. Все още много хора си мислят, че някак си точно на тях ще им се размине ако излекуват за момента заболелите си бъбреци, но малко понатоварят черния си дроб да речем.
  3. Защото да вземеш хапче е изкушаващо лесно. Да не говорим колко красиви ги правят напоследък лекарствата – всякакви цветове и модели – направо модна индустрия!

Кампанията „Спрете болката!”

Най-модерната и широко разпространена болест днес се нарича болка. Достатъчно е да си включите телевизорите и ще се убедите. Може да посетите и първата срещната аптека. Там ще забележите какъв гениален план, под формата на аналгетици, е създаден за борба с болката.

Болката е проблем…

Абсолютно вярно! Чувстваме се зле, неработоспособни сме, нищо не ни се прави.

Болката е аларма за проблем…

Май и това е вярно?! Щом нещо ни боли – значи нещо не е наред.

Не си мислете, че прокламираме мазохизма. Просто се опитваме да кажем, че когато ви боли глава или корем да речем – обикновено болката е породена от нещо. Тялото ви се опитва да ви съобщи за възникнал дисбаланс, а най-вероятно и вече е предприело някакви действия.

Какво прави „хапчето против болка”? Изключва сигнала на дистанционното и тотално блокира опитите на организма да се справи със ситуацията.

И така – какво лекуваме, когато вземаме болкоуспокояващи – проблемът или алармата?

Между другото, какво ще направите ако избухне пожар в апартамента ви и противопожарната аларма се включи – ще гасите пожара или просто ще заглушите алармата и ще седнете да четете вестник докато жилището ви гори?

А как ще реагирате ако бебето ви плаче, защото е гладно – ще го нахраните или ще го помолите да не ви безпокои с врявата си?

Удивително е защо, когато нашето тяло ни предупреждава, че нещо не е наред – първото нещо което правим, е да му „затворим устата”?!

Как да си преведем реклами на болкоуспокояващи тип „Кажете стоп на болката!”? Може би като – „Накарайте тялото си да спре да ви говори!”. Е, и това ще стане — някой ден! Със същия успех могат да се рекламират и тапите за уши.

Как се лекуваме? В пет стъпки:

  1. Възниква дисбаланс в организма.
  2. Тялото ни реагира като увеличава или намалява отделянето на определени вещества.
  3. Усещаме различни, нетипични за нормалното ни състояние симптоми, които обикновено ни създават дискомфорт.
  4. Вземаме мерки! Тушираме дискомфорта с лекарства.
  5. Няма дискомфорт – няма проблем!

След като успешно сме съботирали опитите на тялото си да се справи с проблема – можем да продължим спокойно напред. И така до следващия път. А следващ път със сигурност ще има!

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!
Споделете тук:

1 коментар

Вземи RSS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.