Действието на масажа върху различните органи и системи

В зависимост от силата и продължителността на въздействие на масажните техники, влиянието им върху организма може да се сведе до 5 направления:

1. Тонизиращо

2.  Успокояващо

3. Трофично

4. Енергизиращо

5. Нормализиращо функциите

Физиологичното действие на масажа върху различните органи и системи:

Нервна система…

Влиянието на масажа върху нервната система се характеризира с известна биполярност. Слабите,  леко масажиращи движения, действат през фазата на бързопреходно възбуждение /понякога трудно доловимо/, потискащо периферните нерви и техните окончания.  Следователно при достатъчна продължителност —  лекият масаж понижава нервната възбудимост и понякога може да доведе до пълно отстраняване на умерената болка /аналгетичен ефект/.

По отношение на мозъчната кора краткотрайните механични дразнения дават също така временен възбуждащ ефект, а при по-голяма продължителност развитие на задържен процес и сънливост. Интензивно прилаганият масаж действа силно дразнещо и предизвиква дълготрайно възбуждение.

Система на телесните течности…

Действието на масажа върху системата на телесните течности се проявява изключително върху лимфообращението.  При покой лимфата в крайниците се движи стотици пъти по-бавно от кръвта. След масаж лимфният ток се усилва, което прави масажа прекрасно средство за разнасяне на инфилтрати, отоци, трансудати и ексудати.  Масажът оказва влияние и върху кръвообращението. Чрез масаж, особено чрез поглаждане по посока на венозния и лимфния ток, се улеснява изпразването на вените и в тях се създава отрицателно налягане, което способства за усилване и на артериалния ток.  Независимо от това по рефлекторен път се предизвиква разширение на артериалната и капилярната мрежа.  Настъпва изразена капиляризация, т.е. — отваряне на многобройни резервни капиляри.

Във връзка с това следват редица благоприятни промени в мастната обмяна, храненето /трофиката/ и регенеративните процеси.  В механизма на съдоразширяването взема участие и образуваният в кожата хистамин /биологично-активно вещество/ — след резорбирането му в кръвообращението.  По такъв начин се създават условия за премахване на застойните явления и за регулиране разпределението на кръвта.  Подобрява се и кръвоснабдяването на сърцето и така сърдечната дейност се стимулира и балансира.

При общия масаж артериалното налягане показва неголеми колебания, най-често временно покачване, а понякога и понижение в зависимост от индивидуалните особености, вида и дозировката на масажа.

Кожата…

Влиянието върху кожата се обуславя главно от кожно-съдовата реакция.  Активната хиперемия /кръвонапълване/ на кожата се манифестира с видимо зачервяване и повишаване на кожната температура с 0,5С.  В резултат на хиперемията се подобряват трофичните процеси,  кожата става по-еластична, с по-добър тургор и по-голяма устойчивост спрямо температурни и механични въздействия.

Масажът подобрява еластичността и на цикатриксиалната тъкан /цикатрикс - белег от рана/. Независимо от това, чрез механичното олющване на дегенерирали епидермисни клетки се освобождават порите на кожата и се подобрява кожната респирация /кожно дишане - отделяне чрез кожата на водни пари и газове от организма/.

Опорно-двигателният апарат…

Действието на масажа върху опорно-двигателния апарат се обяснява също така с подобреното лимфо — и кръвообращение. Особено добре изразено е въздействието на масажа върху атрофични и уморени мускули.  Върху здравата мускулатура влиянието му се ограничава до съответно стимулиране или релаксация.  Мускулните влакна на атрофирани мускули под влияние на масажа бързо надебеляват и се увеличават по обем и тегло, а мускулната сила нараства.

По-дълбокият мускулен масаж води до рефлекторно повишение на тонуса и на съкратителната способност на мускулните влакна. Важно е да се знае, че изразената мускулна умора изчезва след масаж много по-бързо, отколкото след почивка.  Това се обяснява с бързото елиминиране на метаболитните вещества на умората под влияние на масажа. Работоспособността на уморения мускул след масажа не само се възстановява, но и се увеличава 3 до 7 пъти.

Масажът действа болкоуспокояващо върху ставния и лигаментния апарат и подобрява неговата еластичност. Забележително добро е въздействието му за разнасяне на трансудати и ексудати в ставите и около ставните тъкани. Масажът успокоява регенерацията на увредената костна тъкан.

Общи изменения в целия организъм…

В резултат на масажа настъпват и общи изменения в целия организъм — подобрение на апетита, съня и самочувствието и отслабване на невротични оплаквания. Тези изменения се обясняват с рефлекторното влияние върху централната нервна система и повишението на обмяната на веществата.  Ясно изразено е увеличението на газовата /окислителните процеси и отделянето на въглероден двуокис/, азотната и водната обмяна.  Действието на масажа върху мастната обмяна е нормализиращо, поради което теглото на затлъстяли лица се понижава, а на слабите лица се увеличава.

Във връзка с подобреното кръвооросяване на бъбреците се увеличава и диурезата /денонощното количество на урината/, особено при масаж на долните крайници.  Непосредствено или наскоро след масажа се наблюдават и други промени в организма увеличени секторни функции /слюнчена, стомашно-чревна, чернодробна-жлъчна, понижение на кръвната захар/.

Илиян Георгиев — рехабилитатор

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!

Споделете тук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.