E 250 – НАТРИЕВ НИТРИТ

Е 250! Sodi­um nitrit!

Или да си го кажем направо – натриев нитрит!   Или може да го срещнете като натриева сол.

Химическа формула NaNO2

Изглежда като бял до леко жълтеникав кристален прах, когато е в чисто състояние.

Как да го открием?

Лесно! Простo се отбийте до най-близкия хранителен магазин. Използва се като консервант. Ще го намерите в шунката, дълготрайните колбаси, пушената риба, консервираното месо, дори и в т.нар. „прясно месо”, макар че там няма да го видите, упоменат на етикет.

Защо се ползва?

С благородното намерение да се избегне бързото разваляне на месото и рибата и най-вече да се предотврати растежа на Clostrid­i­um bot­u­linum – бактерия, причиняваща ботулизъм. И по-точно ролята му е да предотврати действието на токсина, който се отделя от бактерията. Последствията от отравяне с токсин на Clostrid­i­um bot­u­linum  могат да започнат от най-безобидно гадене, сухота в устата, запек  и да стигнат до диария, засягане на дихателните пътища, парализа и дори /макар и в редки случаи/ до смърт.

Дотук — звучи добре!

По-интересното е, че натриевият нитрит се ползва и за да запази по-дълго приятния и свеж цвят на месото, колбасите и рибата. Най-общо казано — стабилизира червения цвят на месото. Какво ще рече това? Че няма как да се ориентираме на каква възраст всъщност е така добре изглеждащия /да ме прощават вегетарианците/ колбас.

В Европейския съюз има наложено ограничение за допустим процент използване на натриевия нитрит в хранителната промишленост. Интересно защо?

Всъщност, това че благодарение на натриевия нитрит се подвеждаме, че купуваме нещо прясно, а то се оказва не дотам прясно, е по-малката беда.

Основното притеснение…

Канцерогенен ефект!

Става дума за подозренията за образуването на канцерогенни нитрозамини в месото, съдържащо натриев нитрит, когато е подложено на висока температура.  А за да го сготвите, със сигурност ще ви е нужна висока температура.

Другият, много лесен  начин,  да се сдобиете с нитрозамини, е да погълнете месо с добавен натриев нитрит и то да бъде обработено от стомашните ви сокове.

Нитрозамини

Силно канцерогенни химични съединения, които се получават при взаимодействието на нитрити с вторични амини. Образуването на нитрозамините става при определени условия – висока киселинност на средата /като тази в стомаха/, високи температури /като при пържене/ и др.

Някои специалисти определят натриевия нитрит като отговорен за някои видове рак като този на панкреаса и дебелото черво. Консумирането на обработени меса силно увеличава риска от рак, но по-интерсното е, че не в самото месо, а в начина му на обработка, е бедата.

Майк Адамс — диетолог: „Натриевият нитрит е съставка, предвестник на силно канцерогенни нитрозамини — мощни причиняващи рак химикали, които ускоряват формирането и развитието на рак на клетките в тялото. Когато се консумира натриев нитрит с месните продукти, в организма се образуват нитрозамини. Те стимулират растежа на различни видове рак, включително рак на дебелото черво и рак на панкреаса. Натриевият нитрит е опасна, причиняващи рак съставка, която няма място в човешката храна”. Адамс специално предупреждава бъдещите майки да избягват консумацията на натриев нитрит поради значително повишения риск от мозъчни тумори при кърмачета.

В САЩ, през 70-те години, е направен опит да се ограничи използването на натриев нитрит в месопреработването. Интересно защо…

Натриевият нитрит унищожава и голямо количество от антиоксидантите, съдържащи се в храната, като витамин С и витамин Е например.

Веднага възниква въпросът — дали приемането на по-голямо количество витамини би компенсирало и би ни предпазило от вредното влияние на натриевия нитрит?

Не витамините са тези, които предлагат сто процентова защита от вредния консервант. Единствената сигурна стратегия е да се избегне напълно натриевия нитрит.

Не в малки „безопасни” дози, а изобщо – без дози!

Разбира се – това е идеалният вариант. Но колко са все още хората, имащи съзнанието и волята да се откажат от определена храна, защото знаят, че тя може да им навреди? Меко казано – малко!

Все пак — да се замислим над това, което слагаме на масата си и за това, с което храним децата си, не е малко.

Полезните навици, както сигурно сте забелязали, се създават по-трудно от вредните.

Но е не малка стъпка да насочите вниманието си в правилната посока и като начало…ЧЕТЕТЕ ЕТИКЕТИТЕ!

Източници: www.TruthPublishing.com/GroceryWarning.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_nitrite

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!
Споделете тук:

17 коментара

Вземи RSS
 1. Георги

  В България има ли от къде да се купи качествена храна?
  Не,няма и да има скоро!Всичко е изкуствено и натъпкано с консерванти.Но докато няма стандарт и всеки си прави,каквото иска така ще е!

 2. Георги

  В България има ли от къде да се купи качествена храна?
  Не,няма и да има скоро!Всичко е изкуствено и натъпкано с консерванти.Но докато няма стандарт и всеки си прави каквото иска така ще е!

 3. Pingback: Консерванти – списък « Без Лекарства

 4. viki

  ужасена съм от това, което прочетох! моля Ви, мога ли да се разболея, консумирайки дори “чисто свинско без сланинки”?в прясното, охладено месо има ли такова Е250?

 5. Bezlekarstva

  Зависи от производителя — можем да кажем къде със сигурност НЯМА Е 250 — в прясното, охладено, току-що закланото от баба ви на село добиче…например, но колко от нас могат да си го позволят?!

 6. Pingback: Хранителните добавки – необходимост или дегизиран плацебо ефект « Без Лекарства

 7. Pingback: Рекламите на козметика – лъжа в целофан « Без Лекарства

 8. Budnikov

  Стандарт вече има, казва се “Стара планина”. Но погледнете на етикета, дали случйно няма Е250 и още от 1 до 6–7 Е‑та? Е, може да не гледате. Има!

 9. Zhivka_strast

  Здравейте, не зная дали сте забелязали ‚но проиезводителите на консервирани храни се изхитриха и започнаха да не пишат Е‑тата.Изписват : Натриев нитрит,мононатриев глутамат
  , трифосфат(без да уточняват какъв точно).Конкретният пример се отнася за пастетите на Arri­va

 10. vell

  УУУУУУУУУУААААААААУ!

  Хора,защо не се интересуватеКАКВО ЯДЕТЕ!
  Това е още по страшно ‚че не мислим какво ядем.Пред щандовете за месо има много  хора.Чак стомаха ми се сви,като четох.Сетих се за лицата на децата си и думата ОТРОВА.
  На гости, парти,рожден ден и .….винаги отрова.Нямама думи.
  На новините това трябва да съобщават и просветляват,не кой умрял ‚политик какво казал и  т.н

 11. Станислсва

  Така е…една от причините, поради която просто не ям месо. В случая тази, а има ли поне още 10.
  И после хората казват, че Съдбата или Господ са виновни за болестта им.Умирайки дори, пак вярват на лекари, пият хапчета до живот.…Мъка! Обичам да наблудавам хората, сравнявам ги с мишки в клетка, колото и вулгарно да взучи на някой.

 12. Велка

  В миналите времена, някъде 2001-ва бях страшен любител на свинското — шунка, суджук и свински бузи ми бяха в менюто доста често, също така обожавах всякакъв вид плодове и зеленчуци. Сега не мога да понасям свинското, най-вече шунка и на първо място КАЙМАТА! Тъпи идиотски фирми — печалбари, СПРЕТЕ ДА НИ ТРОВИТЕ ЗА СОБСТВЕНА ИЗГОДА!!!!!

 13. Veronika

  Синът ми е на 17 г. и беше започнал да му излиза херпес зостер по тялото. Сама взех решение и от една година не ядем колбаси, шунки, филета, луканки, чела съм на всички марки в Бг всичките съдържат или натриев нитрит или калиев сорбит. Като ги изключихме от менюто си вече няма проблем… Не ги яжте и вие, сигурна съм, че са канцерогенни…

 14. PepaJil

  А като има стандарти да не би някой да ги проверява дали се спазват. ? Трябва да има и лаборатории и не подкупни служители, а къде ги????

 15. sseed

  едно от безспорно добрите неща на “соца” беше абсолютната забрана за използването на натриевия нитрит в храните.
  И тогава се произвеждаше индустриално, значи може.
  Вероятно сега причината е запазването на червения цвят, нали комерсиалното е водещото в днешния свят.
  Изключването на н. нитрит от състава на храните отново, е необходима и важна промяна.

 16. Монтеки

  Аз пък да питам.Ако месото се наситни и изкисне в студена вода,това ще отнеме ли гадния Н.Нитрит?Или поне да му свали нивата!? Още утре ще питам “специалистите” от БАБХ и ако кажат нещо смислено,ще публикувам тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.