Алкохол по празниците – как да сведем пораженията до минимум?

Обезводняване, авитаминоза, интоксикация… все „алкохолни подаръци”!

Как да избегнем пораженията?

Да приемем, че не сме чули съвета „Не прекалявайте с алкохола!” и да продължим нататък.

Хипотетично…

Започнали сме с уиски /за отскок/ — още следобеда на празничния ден. Че кога уиски, ако не през празниците?!

Сетне — салата и ракия – нали сме българи — да почетем традицията! Следва, разбира се, чаша вино… или две… бутилки.

И, естествено, шампанско! Колко пъти в годината пием шампанско? Само по празници!

А накрая – за добро храносмилане – дижестив! Дижестив? Що е то? Нещо модерно! Пак алкохол — вид ликьор, може и уиски – идеята е „да се подобри храносмилането”.

Дали наистина си подобряваме храносмилането?

Няма значение! Нали са празници?!

Кръгът се затваря — щом душата празнува, тялото трябва да се лекува. Но това не е тема на тази статия.

Темата е …

Как да сведем пораженията до минимум?

Затова…

За тези, които и тази година преди празниците са се заричали, че няма да прекаляват с алкохола.

И най-вече за тези, които нищо не са се заричали и пак са прекалили.

Малко напътствия…

Първото „малко”…

Една чашка на гладен стомах предизвиква синтез на гликоген — резервно хранително вещество, гориво, складирано в най-голямо количество в клетките на черния дроб. Гликогенът, под въздействието на алкохола, може да се превърне в глюкоза, преди организмът да успее да я усвои, и по този начин, блокирайки естествените реакции на тялото, алкохолът снижава нивото на кръвната захар.

Затова, още преди първото освежващо питие – вземете плод, сок или поне – лъжица мед.

Ако нещата загрубеят…

Активен въглен!

Повечето хора асоциират използването му само с отравяния.

Как мислите – да изпиеш количеството питиета, които обикновено изпиваш за седмица или дори за месец – дали това не си е чисто натравяне?

Затова – решите ли да се отдадете на алкохолни приключения, вземете профилактично една-две таблетки активен въглен преди и също толкова след събитието.

Недостатъци…

Заедно с отровите, от организма ви ще си отидат и някои полезни минерали и витамини. Затова задължително приемайте много плодове, фрешове и сурови храни, богати на минерали. Ако не приемате достатъчно вода, може да се сдобиете и със запек.

Къде да намерите активен въглен? В най-близката аптека.

Има и други начини…

Кудзу корен!

Екзотичният цяр — ще го срещнете още като пуерария – лечебна лиана от семейство бобови.

Корените и цветовете на това растение съдържат флавоноидите дайдзин, дайдзеин и пуерарин — вещества, понижаващи необходимостта от алкохол.

Кудзу корен има способността да извежда токсините от организма и едновременно с това нормализира дейността на стомашно-чревния тракт.

Родината на това вълшебно растение е Китай и Япония.

Лошо няма, но има една интересна теория, че е добре човек да консумира най-вече храни и особено билки, израсли на „негов терен”.

Организмите ни са пригодени да усвояват най-бързо и лесно плодовете, родени и израснали там, където сме родени и израснали и ние.

Дали е така? Има логика — това не може да се отрече…въпреки че често търсим лекове от далечни страни, не забелязвайки чудодейните лекове, които често са на една ръка разстояние .

И като споменахме за богатствата, които буквално газим и не виждаме – да отдадем заслужено внимание на…

Зеолита /познат още като „клиноптилолит”/!

Тежката артилерия в борбата с негативните последици от любовта към чашката.

Зеолитът /zeolit/, поради специфичната си кристална структура, има много по-голям афинитет към тежките метали от активния въглен.

При попадането на зеолитите в друга среда /най-вече течности/ между техните йони и йоните на продукта, в който се намират, започва активен йонообмен.

Клиноптилолитът пречиства отровите в организма, поети чрез храната, алкохола и цигарите.

Така че, ако наистина сте решили да злоупотребявате с тялото, за да угодите на душата си, добре ще е да си набавите зеолит.

Най-добре започнете със зеолитна вода и по възможност я пийте през цялото време на запоя.

Откъде да намерим зеолит?

Най-евтиният  вариант е да си вземете директно от някое от находищата за зеолит в България.

Фирма Бентонит АД, да речем, разполагат с определени дози фино смлян клиноптилолит /klinoptilolit/, който би могъл да ви  свърши работа.

Препоръчва се следната подготовка и начин на употреба на зеолит /клиноптилолит/:

Зеолитът на прах се поставя в тава и се нагрява до температура 200–250 градуса по Целзий  в продължение на 2–3 часа в домашна печка. След охлаждане прахът се поставя в затворен съд, готов за употреба. При тази термична обработка той се обеззаразява и увеличава своята активност след дехидратация.

Начин на употреба:

Разтворете лъжичка от праха в чаша вода. Добавете сок от половин лимон /ще чуете често и препоръка в чашата да се пусне хапче разтворим витамин С, но не забравяйте – организмът ви никога няма да усвои синтетичния витамин С толкова добре, колкото естествения витамин от лимоновия сок или сока на кивито да речем/.

Изпийте чаша от този коктейл преди и след купона.

Ако положението е наистина сериозно…

Активиран зеолит!

На капсули или най-добре на прах.

Минералът клиноптилолит се обработва по специална технология и по този начин се активира.

Какво ще рече активиран?

Най-общо казано – способността му да се свързва с тежките метали и вредните за човешкия организъм елементи се увеличава в пъти.

Къде да намерим активиран зеолит?

В момента на българския пазар тройно активиран зеолит се предлага единствено от фирма „Еко-Тех” ЕООД. Продуктът е с търговско наименование “Родосорб”.

Вземете няколко капсули или най-добре лъжичка на прах преди да сте започнали партито.

Много е важно – преди партито!

Защо?

Зеолитът е своеобразно молекулярно сито. Идеята е да сложите ситото преди да сте започнали да ядете и пиете на воля. Казано накратко  — на другата сутрин ще е вече късно!

И накрая — ако все пак не желаете да прибягвате до всички бабини рецепти или до предложените ви добавки – помнете, че имате избор!

Решението е просто — не прекалявайте с алкохола по празниците!

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!

 

Споделете тук:

4 коментара

Вземи RSS
 1. вики

  Махмурлукът е единствената пронизваща главата болка, която човек осъзнато сам си причинява. Никулден, Коледа, Стефановден, Нова година, Васильовден, Йордановден, Ивановден, Антоновден, Атанасовден.

  Ето ви 9 повода в рамките на около месец, на които няма как да не вдигнете поне една наздравица. След нея обаче става весело и следва втора и трета и така до онзи ужасен момент, в който човек се пита “защо, по дяволите, точно тази глава е моята?” А тя боли, пищи и скърца при най-малкия звук, а слепоочията поемат поредния пирон дори при най-слабата искрица светлина.

  Стомахът вие лудо и сякаш цяла рота в него се бунтува. Ръцете и краката категорично отказват на тялото да служат, а мускулите просто са умрели. Най-лошото обаче, в цялата тази ситуация е, че мозъкът работи неуморно … затрупва притежателя на черепната кутия с гневни упреци, изсипва цяла плеяда ругатни по адрес на ненаситното гърло и отдавна изсъхналата уста.

  О, да, съзнанието е гневно и тревожно: “Дали това е последният ми ден на този свят? Не искам да свърша така. Срам … позор! Защо ми трябваше? Дали да не се обадя за помощ? — Не, не мога. Трябва сам да се справя … утре това ще е само лош спомен…”. Но “утре” е толкова далече, а “днес” продължава цяла веченост.

  Тогава мозъкът оставя ругатните и започва да прехвърля старите рецепти, които е скътал и крие някъде там дълбоко, на които доста се е смял, но от които отчаяно сега се нуждае. Зелева чорба, силно подлютено шкембе, конска доза кафе, енергийни напитки, минерална вода, мощна доза сладко, ободряващ душ и какво ли още не.

  Това са само малка част от народните лекове за махмурлук, които всеки от нас знае. Някои стигат дори до крайности като заковават последния пирон в ковчега с една ледена бира и с надеждата, че клин клин избива. В аптеката ще ви предложат различни разновидности на обезболяващи и облекчаващи лекраства като аспирин, алказелцер и дори прахче, носещо обещаващото име “махмурлек”.

  Факт е обаче, че само времето може да излекува снощното ви падение и всичко останало е просто бегъл опит на съзнанието да поправи онази ужасна болезнена грешка, която с негово съгласие сътворихте.

  В рецензия, публикувана в British Med­ical Jour­nal, екип от изследователи обявява следното заключение: “Няма неопровержими доказателства, които предполагат съществуването на конвенционална или допълнителна интервенция, която ефективно предотвратява или лекува (алкохолния) махмурлук.

  Най-ефективния метод за избягване симптомите на (алкохолен) махмурлук е да се практикува въздържание или поне сдържаност при консумацията! Това, както заете, не винаги е постижимо, затова просто на масата до себе си, освен чашата с любимото питие и доброто си настроение, сложете и спомена за дългото “днес” на последния махмурлук.

  Наздраве!

 2. EMIL TENEV

  Браво Вики ,
  страхотен коментар,страхотни съвети изпълнени с мъдростта на голямата опитност.Всичко е много вярно и много хубаво.….….. И както казва “Да,ама НЕ”.
  Много често се сещаме за пораженията от алкохолните злоупотреби, но има нещо по-интересно.Как като “окаляме положението” да се възстановим по най-бързият начин.
  Ще започна изложението си с едно мое основно верую.И това е ПРЕВЕНЦИЯТА.Някой може да ме упрекне и да си помисли“този луд ли е да ми предлага превантивно да приемам нещо ‚за да мога да се напивам като добиче?”.Не, говоря да се приемат ПРЕВАНТИВНО , биопродукти които поддържат и укрепват жизнените функции на тялото.В този ред на мисли първият продукт,който препоръчвам е Detox­am­in на Energetix.Това е активиран зеолит,за който в този сайт може да прочетете много подробно. Та въпросният Detox­am­in приеман ежедневно в профилактични дози изчиства организма от радикали и токсини,включая влияе и при приемането на “едно малко”,“една биричка за жад” или “чаша вино” и всичко останало , което поемаме като алкохол ежедневно ЕЕЕЕЕЕЕЙЙЙЙЙЙЙ ТАКА между другото.А когато съвсем осъзанато отивате да “направите главата” просто увеличете дневната доза според лекарските предписания.
  Същото се отнася и за чашата гореща вода сутрин рано ‚лъжицата мед приети на гладно и стотиците други продукти ‚които помагат за правилният ритъм на нашият организъм.
  Ето това е като контрапункт на прекрасният коментар на милата Вики за онези които ще си кажат:“Сега като спра и пиенето ‚то какво ще ми остане”.
  Наздраве и от мен!

 3. Pingback: Целебните свойства на зеолита « Без Лекарства

 4. Ани

  Активен въглен препоръчвам само за много тежки случаи 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.