За холестерола… с любов!

Що е то холестерол?

Холестеролът е органично съединение — стерол /комбинация между стероид и алкохол/ и липид.

Къде ще го намерим?

Съдържа се в клетъчните мембрани на всички тъкани на човешкото тяло. Присъства в кръвната плазма на всички животни, а минимални количества холестерол се съдържат и в мембраните на растенията.

Малко за името…

Името на холестерола идва от гръцкото chole — /жлъчка/ и stere­os /твърд/ и химическата наставка „-ол“ за алкохол, тъй като учените за първи път откриват и идентифицират холестерол в твърда форма в жлъчни камъни през 1784 г.

Къде се синтезира холестеролът?

По-голямата част от холестерола се синтезира в черния дроб, а останалата се набавя чрез храната… или поне така би трябвало да бъде.

Необходим ли ни е наистина?

Да! Особено ако държим на синтеза да речем на:

• хормоните на кората на надбъбречната жлеза — кортизон, кортикостерон, алдостерон;

• мъжките полови хормони — тестостерон, андростерон;

• женските полови хормони — естрон, естриол, естрадиол, прогестерон;

• витамин D;

• жлъчните киселини.

И още десетки метаболитно активни вещества, жизнено необходими за нормалната обмяна.

И понеже човешкият организъм е наистина уникална машина, той е в състояние да синтезира сам до 80% от холестерола, който му е необходим. Нормалният синтез е около 10 mg холестерол дневно за 1 kg телесна маса. Само около 20% ни се налага да си набавяме от храната…За съжаление, обикновено си набавяме 20 по 20, за да станем горди собственици на порядъчно количество лош холестерол.

Лош холестерол…

Всъщност — такова чудо няма! Холестеролът ни нито е добър, нито е лош. Просто се свързва по различен начин с белтъците /протеините/, когато се разтваря и пътешества в организма ни. А се свързва с белтъка, за да може да се разтвори. Защо? Защото е неразтворим във вода. Ето така се раждат липопротеините.

Що е то липопротеин?

Комплекс от белтък и свързан с него липид — в нашия случай – с холестерола.

Липопротеините са транспортната форма на липидите в организма.

Пътешествието на холестерола…

Новосинтезираният в организма ни холестерол, както и приетият с храната, постъпват в черния дроб. Там холестеролът се свързва със специални транспортни белтъци в…

Липопротеидни комплекси с ниска плътност, известни още като LDL‑C /Low Den­si­ty Lipopro­teins – Cholesterol/ или лош холестерол.

LDL‑C разнася холестерола от черния дроб до всички клетки и тъкани на човешкото тяло.

Дотук добре! Кое му е лошото тогава, ако тялото ни всъщност има нужда от холестерол?

Кога холестеролът става „лош”?

Когато LDL‑C не може да се усвои от клетките или се освобождава от липопротеидния комплекс твърде рано. Тогава холестеролът се отлага по стените на кръвоносните съдове, където образува печално известните атеросклеротични плаки. Проблемът май за пореден път е в количеството…

Трайното повишаване на нивото на холестерола в кръвта се нарича хиперхолестеролемия.

Добрата новина е, че в началните стадии холестеролните натрупвания са обратими.

И то, защото кръвта има специална белтъчна защитна система, която свързва натрупания по стените на кръвоносните съдове холестерол в…

Липопротеидни комплекси с висока плътност, известни още като HDL‑C /High Den­si­ty Lipopro­teins – Cholesterol/ или добър холестерол.

Какво толкова прави HDL‑C?

Най-просто казано — спасява много от заклетите любители на fast food от инфаркти. HDL‑C отнася холестерола от клетъчните мембрани и кръвоносните съдове обратно в черния дроб, където той участва в синтеза на жлъчните киселини и след това ги изхвърля от организма.

Както се казва – много е важно с кого ще се свържеш!

Затова по-правилно би било вместо да набеждаваме холестерола, да говорим за “добрите” или “лошите” съединения на холестерола с белтъчините. Както и да се страхуваме не от наличието, а от прекомерното количество на холестерола.

Не забравяйте също, че добрият герой HDL‑C надвишава препоръчителните си граници /над 0.9 mmol/L за мъжете и над 1.1 mmol/L за жените/само при излишно високи нива на свободен холестерол в кръвта или по стените на кръвоносните съдове/т.е. при прекомерно голямо количество на LDL‑C/. С други думи казано — много добро не е на добро — голямото количество “добър холестерол” е знак, че на организма ви му е нужен спасителен отряд.

Най-общо казано — важно е да се знаят три неща за холестерола:

1. Холестеролът сам по себе си не е вреден! Напротив – той ни е необходим, но прекомерното му натрупване ни вреди.

2. Здравият организъм може да изхвърли излишните количества холестерол, приет с храната.

3. Високият холестерол  не е болест, а признак на някои болести на обмяната на веществата, които водят след себе си болести.

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarst­va в социалните мрежи!

Споделете тук:

2 коментара

Вземи RSS
  1. Pingback: МАРГАРИН – какво се крие под капачката? – част 2 « Без Лекарства

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.