Денят на ЗЕМЯТА – какво ново направихте днес?

От къде започва всичко…

От САЩ и Канада —  на 22 април 1970 г. за първи път се чества Денят на Земята. Организирано е от Гейлорд Нелсън — бивш губернатор и сенатор от Уискънсин, който издига каузата за опазване на природата и Денис Хейес — изявен студентски лидер.

В проявите на Първия Ден на Земята се включват повече от 20 милиона американци от всички краища на страната. Като резултат от това събитие се оформя мощно движение в защита на околната среда и са приети законите за чист въздух и чиста вода на САЩ.

От 1990 г. Денят на Земята става международен. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда и може да се каже, че до голяма степен е успешна — поне се говори за това. Неговата популярност нараства и днес Денят на Земята е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард от населението.

Ние също се включваме…

На 22 април 1992 г. президентът на Република България Желю Желев подписва клетвата в името на Земята. Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята.

Какво ново…

Тази година акцентът в честването на Деня на Земята е 40-тата годишнина от създаването на този специален зелен ден.

Фокус е кампанията „Зелена генерация” — тя призовава международните и държавните институции, бизнеса, НПО и милионите хора по света да предприемат конкретни действия за решаване на въпросите, свързани с изменението на климата.

Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в над 170 държави, насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея.

Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

Едно напомняне…

Не забравяйте, че за да честваме Ден на Земята — задължително и първо условие е да я има Земята и тя да е наистина поносимо място за живеене.

А това зависи първо от хората и после от организациите на хора …

Това  зависи преди всичко от теб и лично от теб!

Един малък експеримент…

Направете си малък експеримент в чест на Деня на Земята. Направете едно ново нещо, което ще намали консумацията на ресурси или ще намали замърсяването. Едно! И точно от днес! И го правете всеки ден оттук нататък. Не ви караме да тръгнете да садите овошки. Направете нещо, което ще ви е лесно. Просто се замислете — започнете да гасите компютъра в обедната почивка, светнете една, а не десет лампи като се приберете вкъщи…Нещо дребно, с което да започнете и за което не може дори пред себе си да се оправдаете, че нямате време или възможност, но сте имали огромно желание да направите…по принцип.

И напишете тук — ако желаете — какво ново направихте днес?

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!
Споделете тук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.