АНЕМИЯТА – как да се справим без месо /рецепти на лечителя Петър Димков/

Какво е анемията…

Анемия /от гръцкото Ἀναιμία, означаващо “без кръв“/  — малокръвие, безкръвие —  е недостиг на червени кръвни телца  — еритроцити и/или хемоглобин в кръвта.

Хемоглобинът е белтък, чиято основна и изключително важна функция в организма, е да пренася кислород към тъканите.

Анемията може да се разглежда както като самостоятелно заболяване, така и като симптом на други заболявания.

Причини за анемията…

Три са основните причини за анемията:

• масирана /остра или хронична/ кръвозагуба;

• недостатъчно производство на червени кръвни телца;

• повишено разрушаване на червените кръвни телца.

С какво я лекуваме…

Каквато и да е причината за анемията – по-интересно е какво се препоръчва обикновено от лекарите /освен задължителните лекарства и желязо за пиене разбира се/ — червено месо и особено черен дроб.

Драмата на вегетарианците…

Тук идва драмата на хората, които или не консумират месо, или отказват да се хранят с органите на животните, които преработват най-големите отрови в организма, какъвто е черният дроб например. В повечето случаи веднага след като лекарят разбере, че пациентът не консумира месо – лечението е предопределено: „Започвай да ядеш месо!”

Наистина ли няма алтернатива…

Интересно какво е написал народният лечител Петър Димков за препоръчваната от него диета при хронично малокръвие: „Вегетарианска храна, млечно-растителна, с повече плодове и зеленчуци или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани храни и риби” /стр.86 от том 3, книга 2 на „Общи заболявания – профилактика и лечение” Българска народна медицина – Петър Димков/.

Малко объркващо, не мислите ли?! Особено имайки предвид колко много хора е излекувал навремето си Петър Димков. Особено като се отчете фактът колко велик лечител е бил приживе.

Ето и две от рецептите, препоръчани от него, за повлияване на анемията.

Рецепта № 1

При намален хемоглобин сутрин – 1 час преди ставане от леглото се взема 1 супена лъжица от следната настойка:

- Половин литър червено вино /по възможност с проверен произход – вино от магазина тип 3 лв. за литър няма да ви свърши работа/;

- Половин килограм натурален пчелен мед;

- 2 зърна карамфил;

- 1 чаена лъжичка канела на прах.

Съставките се смесват и се варят 30 минути на водна баня. Сместа се употребява на другия ден – след като престои – по 1 супена лъжица.

Рецепта № 2

Сутрин, обед и вечер – 20 минути преди хранене – се взема по 1 супена лъжица сироп от алое, направен по следната рецепта:

- Алое арборесценц – 10–15 зелени листа с общо тегло около 150 гр.;

- Триста милилитра чисто червено вино;

- Триста грама натурален пчелен мед.

Махат се бодлите на алоето и листата се смилат на каша. Прибавят се виното и пчелният мед и сместа ври на водна баня 30 минути. След като изстине, сместа се прецежда през чист тензух.

Наистина е лесно да кажеш на вегетарианеца с анемия просто да започне да яде месо…всъщност по-лесно от това май няма…

Но ако има и други начини – защо поне да не опитаме?

Защо да нямаме право на избор?

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!

 

Споделете тук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.