Какво е анемията…
Анемия /от гръцкото Ἀναιμία, означаващо “без кръв“/ — малокръвие, безкръвие — е недостиг на червени кръвни телца — еритроцити и/или хемоглобин в кръвта.
Хемоглобинът е белтък, чиято основна и изключително важна функция в организма, е да пренася кислород към тъканите.
Анемията може да се разглежда както като самостоятелно заболяване, така и като симптом на други заболявания.
Причини за анемията…
Три са основните причини за анемията:
• масирана /остра или хронична/ кръвозагуба;
• недостатъчно производство на червени кръвни телца;
• повишено разрушаване на червените кръвни телца.
С какво я лекуваме…
Каквато и да е причината за анемията – по-интересно е какво се препоръчва обикновено от лекарите /освен задължителните лекарства и желязо за пиене разбира се/ — червено месо и особено черен дроб.
Драмата на вегетарианците…
Тук идва драмата на хората, които или не консумират месо, или отказват да се хранят с органите на животните, които преработват най-големите отрови в организма, какъвто е черният дроб например. В повечето случаи веднага след като лекарят разбере, че пациентът не консумира месо – лечението е предопределено: „Започвай да ядеш месо!”
Наистина ли няма алтернатива…
Интересно какво е написал народният лечител Петър Димков за препоръчваната от него диета при хронично малокръвие: „Вегетарианска храна, млечно-растителна, с повече плодове и зеленчуци или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани храни и риби” /стр.86 от том 3, книга 2 на „Общи заболявания – профилактика и лечение” Българска народна медицина – Петър Димков/.
Малко объркващо, не мислите ли?! Особено имайки предвид колко много хора е излекувал навремето си Петър Димков. Особено като се отчете фактът колко велик лечител е бил приживе.
Ето и две от рецептите, препоръчани от него, за повлияване на анемията.
Рецепта № 1
При намален хемоглобин сутрин – 1 час преди ставане от леглото се взема 1 супена лъжица от следната настойка:
- Половин литър червено вино /по възможност с проверен произход – вино от магазина тип 3 лв. за литър няма да ви свърши работа/;
- Половин килограм натурален пчелен мед;
- 2 зърна карамфил;
- 1 чаена лъжичка канела на прах.
Съставките се смесват и се варят 30 минути на водна баня. Сместа се употребява на другия ден – след като престои – по 1 супена лъжица.
Рецепта № 2
Сутрин, обед и вечер – 20 минути преди хранене – се взема по 1 супена лъжица сироп от алое, направен по следната рецепта:
- Алое арборесценц – 10–15 зелени листа с общо тегло около 150 гр.;
- Триста милилитра чисто червено вино;
- Триста грама натурален пчелен мед.
Махат се бодлите на алоето и листата се смилат на каша. Прибавят се виното и пчелният мед и сместа ври на водна баня 30 минути. След като изстине, сместа се прецежда през чист тензух.
Наистина е лесно да кажеш на вегетарианеца с анемия просто да започне да яде месо…всъщност по-лесно от това май няма…
Но ако има и други начини – защо поне да не опитаме?
Защо да нямаме право на избор?
Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!