ОТРОВНА КРАСОТА – за дребните латински наименования в козметиката

Ще ги откриете в близкия магазин за козметика, в аптеката, в банята и в дамската си чанта.

Приемате ги всеки ден — с пастата за зъби, с шампоана и сапуна, с крема за лице и червилото.

Приема ги и вашето дете, вашето бебе.

За да ги прочетете ви трябват две неща — лупа и търпение.

Написани са с миниатюрни латински букви, толкова дребни, че изглеждат чак незначителни. Особено на фона на другите, на огромните рекламни надписи!

Може да не им обръщате внимание, а може и да рискувате и да си купите лупа!

Парабени /Parabens/

Парабените са естери на ал-хидроксибензоена киселина, откъдето идва и наименованието им. Ще ги видите написани като:

 • метилпарабен /methylparaben E218/
 • етилпарабен /ethylparaben E214/
 • пропилпарабен /propylparaben E216/
 • бутилпарабен /butylparaben/
 • изобутилпарабен /isobutylparaben/
 • бензилпарабен /benzylparaben/

И да не ги запомните – важно е да следите дали думата завършва на „-paraben” – каквото и да има в началото – завършва ли на „-парабен” – не е най-доброто, с което да зарадвате вашето тяло.

Защо ги ползват производителите на козметика?

Защото са идеалният консервант — евтин и ефективен. Имат антибактериалното си действие, което предотвратява развитието на гъбички в продуктите. Парабените са вещества без цвят, мирис, аромат и вкус, които лесно се смесват с всяка консистенция, прекратяват напълно ензимната активност в продукта и той получава дълъг живот.

Защо да се притесняваме?

Парабените имат естрогеноподобно действие и разстройват хормоналния баланс. И не само това.

Ксеноестрогените /чуждородни естрогени, които попадат в организма с храната и козметиката/ увеличават риска от рак на гърдата.

Молекулярният биолог Филипа Дарбре от Университета в Рединг казва, че откритите в туморни клетки съединения, носители на естер форма на парабен, са индикатор за употребата на препарати, нанесени върху кожата като дезодорант и део стик. Парабените са открити в проби от тумори на гърдата.

Смята се, че стабилните и неразградими молекули на парабените, продължават да действат и след като проникнат в тъканите, после в кръвообръщението и накрая – в органите на човека,  като ограничават нормалната ензимна активност на тялото. Един от най-зловещите ефекти на парабените е коварното им проникване в ДНК – генетичния код на клетката.

Производните на нефта продукти:

Това са химикали, придобити от петрол или петролни продукти /petrochemicals/. Ще ги срещнете под наименованията:

 • Вазелин /petrolatum/
 • Парафин /paraffin/
 • Минерално масло /mineral oil/

Тези вторични продукти на суровия петрол може да съдържат човешки карциногенни, също така вредни продукти или примеси от фабричния процес /известен като Диоксан — 1,4 Dioxine/, които не се вписват в етикетите със съставките. Намерени са в някои стимуланти за коса, шампоани, кремове против стареене, спирали, парфюми, фон дьо тен, балсам и червила за устни.

Глицерин /Glycerin/

Рекламират го като полезен овлажнител, но се оказва, че при влажност на въздуха под 65%, глицеринът изсмуква водата от най-дълбоките клетъчни слоеве на кожата,  вместо да черпи влага от въздуха. По този начин глицеринът прави кожата още по-суха и ускорява процеса на стареенето й.

Пропиленгликол /Propylene Glicol/ — антифриз

Производен нефтопродукт, разяждаща течност. В козметиката го наричат овлажнител, в действителност той е антифриз за водно охлаждане. Приложен върху кожата, той дава усещането за гладкост, но това е в резултат от изтласкването на важни за здравето на кожата съставки. Един от основните дразнители на кожата, който спомага за появата на акне. Предизвиква изменения в черния дроб и уврежда бъбреците.

Натриев Лаурил Сулфат /Sodium Lauryl Sulfate – SLS/

Евтино миещо средство, което се получава от кокосовото масло и широко се употребява в козметични почистващи средства, шампоани и гелове. Това е най-вредната съставка на препаратите за коса и кожа. Прониквайки в организма, той се натрупва в тъканите на очите, главния мозък, черния дроб. SLS може да предизвика появата на косопад и пърхот. Отстранява защитната мазнина от кожата…но това звучи почти безобидно на фона на гореспоменатото.

Натриев Лаурет Сулфат /Sodium Laureth Sulfate – SLES/

Съставка №1 в почистващите средства и шампоаните. Образува много пяна и създава илюзията, че шампоанът е гъст. В действителност това е доста слабо миещо средство. Освен това може да влезе в реакция с широко употребяваните в шампоаните съставки, като образува канцерогенни диоксини и нитрати.

Фталати /Phthalates/

Тези химикали са виновни за някои аномалии в тялото, както и за ендокринни нарушения. Два от тях, редовно използвани в козметиката – Дибутил /dibutil/ и Диетилхексил /diethylhexyl/ —  са забранени в страните от ЕС.

Имена, под които ще срещнете написани фталатите,  са:

 • Диетилфталат /dietilftalat/
 • Диметилфталат /dimetilftalat/

Използват се за придаване мекота на козметичните продукти и разтварят ароматизаторите. Срещат се най-често в парфюми, пяна и гел за коса, лакове за нокти. Фталатите са заподозрени за вредно въздействие върху ДНК. Този извод е бил направен след изследване на американската организация „Работна група по охрана на околната среда”. Ако по време на бременността жената е използвала козметика с фталат, това може да се отрази зле на плода, ако детето е от мъжки пол. Този химикал блокира процесите, които регулират мъжките полови хормони – андрогените. Това може да доведе до импотентност и стерилитет.

Живак /thimerosal/

Силен невротоксин, оказващ влияние върху функциите на мозъка и на нервната система. Възможен човешки карциноген и токсин, влияещ на човешката репродуктивност и развитие. Намира се в някои капки за очи, спирали и кремове.

Едно отклонение: Възможен, вероятен, заподозрян — правят ли ви впечатление тези определения? Имайте предвид, че всяко задълбочено изследване на съставките в козметичните продукти и всеки обявен тревожен резултат за вредното им въздействие, за производителите е в пъти по-тревожен. Естествено, тяхната тревога е от друго естество. Но е факт, че  всяко изследване бива обстойно критикувано и оспорвано.  И докато това е така — ще се използват думи като възможен, вероятен, заподозрян.

Триклозанът /Triclosan/

Използва се често като антибактирицидно средство при производството на сапун, лосиони, дезодоранти, гелове за душ, кремове, пасти за зъби. Влияе пагубно на ендокринната система, по-точно влияе на щитовидната жлеза. Ако се съедини с хлора, възможно е образуването на хлороформ, който вероятно е канцероген.

Плацента /Placenta/

Плацентарните препарати действително могат забележимо да намалят признаците на стареене. Причината за това е в действието на различни стероидни хормони, които се съдържат в плацентата в големи количества и които активно проникват в кожата. Но се оказва, че тези хормони са в състояние да объркат човешката хормонална фунцкия и да причинят сериозни здравни проблеми /рак на гърдата например/, когато се употребяват в козметиката. Плацента се използва в някои стимулантите за коса и в овлажняващите кремове, особено нощните.

Оловен ацетат /Lead Acetate/

Токсин, отразяващ се пагубно на човешката репордуктивност и развитие. Забранен е за използване в козметиката в ЕС. Намерен в някои почистващи кремове и боя за коса.

Хидрохинон /Hidroquinone/

Възможен карциноген и вероятен невротоксин, прави кожата чувствителна. Може да причини също кожно заболяване наречено ochrono­sis /черно сини петна на кожата/. Има подчертано депигментиращ ефект. Съдържа се най-често в избелващи кремове.

Списъкът, за съжаление, продължава.

Като начало —  обърнете внимание на описаното дотук и Четете етикетите!

За повече информация: http://www.cosmeticsdatabase.com/

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!
Споделете тук:

6 коментара

Вземи RSS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.