ОТРОВНА КРАСОТА – за дребните латински наименования в козметиката

Ще ги откриете в близкия магазин за козметика, в аптеката, в банята и в дамската си чанта.

Приемате ги всеки ден — с пастата за зъби, с шампоана и сапуна, с крема за лице и червилото.

Приема ги и вашето дете, вашето бебе.

За да ги прочетете ви трябват две неща — лупа и търпение.

Написани са с миниатюрни латински букви, толкова дребни, че изглеждат чак незначителни. Особено на фона на другите, на огромните рекламни надписи!

Може да не им обръщате внимание, а може и да рискувате и да си купите лупа!

Парабени /Parabens/

Парабените са естери на ал-хидроксибензоена киселина, откъдето идва и наименованието им. Ще ги видите написани като:

  • метилпарабен /methylparaben E218/
  • етилпарабен /ethylparaben E214/
  • пропилпарабен /propylparaben E216/
  • бутилпарабен /butylparaben/
  • изобутилпарабен /isobutylparaben/
  • бензилпарабен /benzylparaben/

И да не ги запомните – важно е да следите дали думата завършва на „-paraben” – каквото и да има в началото – завършва ли на „-парабен” – не е най-доброто, с което да зарадвате вашето тяло.

Защо ги ползват производителите на козметика?

Защото са идеалният консервант — евтин и ефективен. Имат антибактериалното си действие, което предотвратява развитието на гъбички в продуктите. Парабените са вещества без цвят, мирис, аромат и вкус, които лесно се смесват с всяка консистенция, прекратяват напълно ензимната активност в продукта и той получава дълъг живот.

Защо да се притесняваме?

Парабените имат естрогеноподобно действие и разстройват хормоналния баланс. И не само това.

Ксеноестрогените /чуждородни естрогени, които попадат в организма с храната и козметиката/ увеличават риска от рак на гърдата.

Молекулярният биолог Филипа Дарбре от Университета в Рединг казва, че откритите в туморни клетки съединения, носители на естер форма на парабен, са индикатор за употребата на препарати, нанесени върху кожата като дезодорант и део стик. Парабените са открити в проби от тумори на гърдата.

Смята се, че стабилните и неразградими молекули на парабените, продължават да действат и след като проникнат в тъканите, после в кръвообръщението и накрая – в органите на човека,  като ограничават нормалната ензимна активност на тялото. Един от най-зловещите ефекти на парабените е коварното им проникване в ДНК – генетичния код на клетката.

Производните на нефта продукти:

Това са химикали, придобити от петрол или петролни продукти /petrochemicals/. Ще ги срещнете под наименованията:

  • Вазелин /petrolatum/
  • Парафин /paraffin/
  • Минерално масло /mineral oil/

Тези вторични продукти на суровия петрол може да съдържат човешки карциногенни, също така вредни продукти или примеси от фабричния процес /известен като Диоксан — 1,4 Dioxine/, които не се вписват в етикетите със съставките. Намерени са в някои стимуланти за коса, шампоани, кремове против стареене, спирали, парфюми, фон дьо тен, балсам и червила за устни.

Глицерин /Glycerin/

Рекламират го като полезен овлажнител, но се оказва, че при влажност на въздуха под 65%, глицеринът изсмуква водата от най-дълбоките клетъчни слоеве на кожата,  вместо да черпи влага от въздуха. По този начин глицеринът прави кожата още по-суха и ускорява процеса на стареенето й.

Пропиленгликол /Propylene Glicol/ — антифриз

Производен нефтопродукт, разяждаща течност. В козметиката го наричат овлажнител, в действителност той е антифриз за водно охлаждане. Приложен върху кожата, той дава усещането за гладкост, но това е в резултат от изтласкването на важни за здравето на кожата съставки. Един от основните дразнители на кожата, който спомага за появата на акне. Предизвиква изменения в черния дроб и уврежда бъбреците.

Натриев Лаурил Сулфат /Sodium Lau­ryl Sul­fate – SLS/

Евтино миещо средство, което се получава от кокосовото масло и широко се употребява в козметични почистващи средства, шампоани и гелове. Това е най-вредната съставка на препаратите за коса и кожа. Прониквайки в организма, той се натрупва в тъканите на очите, главния мозък, черния дроб. SLS може да предизвика появата на косопад и пърхот. Отстранява защитната мазнина от кожата…но това звучи почти безобидно на фона на гореспоменатото.

Натриев Лаурет Сулфат /Sodium Lau­reth Sul­fate – SLES/

Съставка №1 в почистващите средства и шампоаните. Образува много пяна и създава илюзията, че шампоанът е гъст. В действителност това е доста слабо миещо средство. Освен това може да влезе в реакция с широко употребяваните в шампоаните съставки, като образува канцерогенни диоксини и нитрати.

Фталати /Phthalates/

Тези химикали са виновни за някои аномалии в тялото, както и за ендокринни нарушения. Два от тях, редовно използвани в козметиката – Дибутил /dibutil/ и Диетилхексил /diethylhexyl/ —  са забранени в страните от ЕС.

Имена, под които ще срещнете написани фталатите,  са:

  • Диетилфталат /dietilftalat/
  • Диметилфталат /dimetilftalat/

Използват се за придаване мекота на козметичните продукти и разтварят ароматизаторите. Срещат се най-често в парфюми, пяна и гел за коса, лакове за нокти. Фталатите са заподозрени за вредно въздействие върху ДНК. Този извод е бил направен след изследване на американската организация „Работна група по охрана на околната среда”. Ако по време на бременността жената е използвала козметика с фталат, това може да се отрази зле на плода, ако детето е от мъжки пол. Този химикал блокира процесите, които регулират мъжките полови хормони – андрогените. Това може да доведе до импотентност и стерилитет.

Живак /thimerosal/

Силен невротоксин, оказващ влияние върху функциите на мозъка и на нервната система. Възможен човешки карциноген и токсин, влияещ на човешката репродуктивност и развитие. Намира се в някои капки за очи, спирали и кремове.

Едно отклонение: Възможен, вероятен, заподозрян — правят ли ви впечатление тези определения? Имайте предвид, че всяко задълбочено изследване на съставките в козметичните продукти и всеки обявен тревожен резултат за вредното им въздействие, за производителите е в пъти по-тревожен. Естествено, тяхната тревога е от друго естество. Но е факт, че  всяко изследване бива обстойно критикувано и оспорвано.  И докато това е така — ще се използват думи като възможен, вероятен, заподозрян.

Триклозанът /Triclosan/

Използва се често като антибактирицидно средство при производството на сапун, лосиони, дезодоранти, гелове за душ, кремове, пасти за зъби. Влияе пагубно на ендокринната система, по-точно влияе на щитовидната жлеза. Ако се съедини с хлора, възможно е образуването на хлороформ, който вероятно е канцероген.

Плацента /Placenta/

Плацентарните препарати действително могат забележимо да намалят признаците на стареене. Причината за това е в действието на различни стероидни хормони, които се съдържат в плацентата в големи количества и които активно проникват в кожата. Но се оказва, че тези хормони са в състояние да объркат човешката хормонална фунцкия и да причинят сериозни здравни проблеми /рак на гърдата например/, когато се употребяват в козметиката. Плацента се използва в някои стимулантите за коса и в овлажняващите кремове, особено нощните.

Оловен ацетат /Lead Acetate/

Токсин, отразяващ се пагубно на човешката репордуктивност и развитие. Забранен е за използване в козметиката в ЕС. Намерен в някои почистващи кремове и боя за коса.

Хидрохинон /Hidroquinone/

Възможен карциноген и вероятен невротоксин, прави кожата чувствителна. Може да причини също кожно заболяване наречено ochrono­sis /черно сини петна на кожата/. Има подчертано депигментиращ ефект. Съдържа се най-често в избелващи кремове.

Списъкът, за съжаление, продължава.

Като начало —  обърнете внимание на описаното дотук и Четете етикетите!

За повече информация: http://www.cosmeticsdatabase.com/

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!

6 коментара

Вземи RSS
  1. EMIL TENEV

    метилпарабен /methylparaben E218/
    етилпарабен /ethylparaben E214/
    пропилпарабен /propylparaben E216/
    бутилпарабен /butylparaben/
    исобутилпарабен /isobutylparaben/
    бензилпарабен /benzylparaben/
    Вазелин /petrolatum/
    Парафин /paraffin/
    Минерално масло /mineral oil/
    Глицерин /Glycerin/
    Пропиленгликол /Propylene Glicol/ – антифриз
    Натриев Лаурил Сулфат /Sodium Lau­ryl Sul­fate – SLS/
    Натриев Лаурет Сулфат /Sodium Lau­reth Sul­fate – SLES/
    Фталати /Phthalates/-Дибутил /dibutil/ и Диетилхексил /diethylhexyl/ – са забранени в страните от ЕС.
    Диетилфталат /dietilftalat/
    Диметилфталат /dimetilftalat/
    Живак /thimerosal/
    Триклозанът /Triclosan/
    Плацента /Placenta/
    Оловен ацетат /Lead Acetate/
    Хидрохинон /Hidroquinone/
    Всички тези съставки ще ги ламинирам на едно малко листче и когато имам нужда от козметика ще му хвърлям по едно око.Но като цяло ще се насоча само към биокозметиката,а останалата просто ще я игнорирам.
    Много хора ще кажат “.……да да освен за козметиката трябва да имам по едно листче за храни,напитки и т.н.”.Да донякъде е така.Но нека се замислим ‚ако трябва да си купим дреха ‚лаптоп или мобилен телефон колко време отделяме за изборът им и ако е необходимо ще обиколим 100 магазина ‚ще направим 100 списъка с параметрите само и само да изберем най-доброто.
    ОК. А когато става въпрос за ЗДРАВЕ,защо в един момент ни домързява и се отегчаваме,струвани се досадно и отегчително?
    Ето това е нещото, което неразбирам!!!!!!!!!!!!
    Нека не забравяме и че всичко поставено върху кожата ни прониква в нашия организъм.Всепак!
    Поздрави

  2. Cancelone

    А кой гарантира в така наречената “био” козметика какво се съдържа?! Никой не може да е сигурен, че няма подобни съставки. Само цената е сигурно, че е доста по-висока на всичко, което е био и органично, нима не е това нов начин за още по-големи печалби?!

  3. Dessian

    Полезна статия, само не знам защо никъде не са споменати изкуствените аромати във всичките тези продукти (ако не съм видяла, моля да ме извините). Те всъщност са една от най-опасните съставки — правят се от петролни продукти и са вторият най-силен алерген след никела. Какво и да прокламират компаниите и да го ползват като активен маркетинг — като махането на парабените например (няма спор, че са вредни, но дали някой си задава въпроса, като е махнат този консервант, какъв точно е сложен на негово място и колко е вреден той…) това което никога няма да признаят е колко ни тровят с  изкуствените аромати, защото именно на тях се оповава “раздуването” и измисленото разнообразие в цялата индустрия.

  4. Etana

    Наистина полезна статия, но има един проблем всичко написано моге да е вярно, но да се слагат на едно ниво живак , олово и вазелин е малко несправедливо. Да вазелина може да има отрицателни ефекти, но те са нищожни сравнение с това, което другите неща могат да причинят. Да не споменавам, че от всичко, което съм прочела по въпроса за вазелина хората все още спорят за неговата вредност. Много бих искала да пазарувам само био продукти, но не само, че не мога да си го позволя, но и няма толкова голям избор, което винаги е минус. Да трябва да се четат етикетите, но не трябва да се вманиачаваме. В крайна сметка това са само нещата в козметика ами останалите неща, които използваме ? Дните ни ще минат в притеснение,

  5. Иван Г

    Лупа , списък , Търсене , Х ОТКРИТИ ВЪПРОС СЛЕД ТОВА К О Г О ?! КОГО?! И КОЙ НАИСТИНА ЗНАЕ И ТРЯБВА ДА ГО ПОЛУЧИ ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *