За смисъла на СМИСЪЛА

Писмо от  читател на Bezlekarstva.

На пръв поглед  — далеч от темата за здравето.

Само на пръв поглед.

Четете:

“Какво е, според вас, значението на думата смисъл?

Различни хора имат различно мнение за нея. Някои казват, че не знаят, а я “чувстват”, други — имат представа, трети — твърдят, че знаят, но, мисля, се употребява с еднакво значение от всеки, но подсъзнателно такова, а съзнателно се разбира различно от хората. Въпреки съзнателните различия всеки я употребява, дори и да не се е замислял никога за мисълта, смисъла. Помислете колко пъти сте казвали: “в смисъл…”, “къде е смисълът (или връзката)”, “къде е логиката”, “няма смисъл от това” и др. Освен това ги чувате в разговорите на всеки човек — TV звезди, йоги, религиозни хора, атеисти, въобще от всеки, без значение народност, вяра или каквито и да са особености.

Може би това е думата, която използват абсолютно всички, въпреки, че някои хора се дистанцират от други по поведение, начин на живот — от тази дума и/или нейното значение никой не се дистанцира. По-скоро значението й, защото както писах различните хора я използват с различно значение, следователно влагат изместеното значение в друга дума. Например значението на думата смисъл се използва в думите и словосъчетанията — връзка, логика, причинно-следствена връзка, карма, замисъл, идея, мисъл, може би и др, но аз съм забелязъл тези, засега. Може би, ще кажете, че има различия между думите — да, иначе какъв е смисълът да са създадени?

Според мен, тези думи са създадени впоследствие на това, че говорещият е почувствал разлика в мислите си, която чрез различните думи да се подчертае, другите хора също забелязват, че има разлика, но не се замислят каква е — по този начин в зависимост от обстоятелствата на живота, в които са се учили (роднини, събития, училище и др.) те я изразяват в думите, които преценят, че са предназначени за изразяването на тази разлика, но всеки се среща за първи път с думите в различна последователност. Така той определя значението на тази дума, но не се замисля, че други хора могат да я използват с друго значение.

Това не се отнася само за думата смисъл, а и за другите думи, което е причина за неразбирателството между хората, въпреки, че мислят, че са разбрали значението на даден разговор, примерно. За това е добре да изясните как разбирате думата “смисъл”.

Аз ще опиша — как я разбирам. Според мен, смисъл е причиннo-следствената връзка на нещата — с какъвто и да е край. За всяко нещо да знаем, кое го е предизвикало, и какво може да предизвика пък то. Мисля, че за всички това е подсъзнателното значение на тази дума, а за някои и съзнателно. Просто като не знаете и/или не сте съгласни с причината на предизвиканото явление казвате — няма смисъл или къде е смисълът и др.

Мисля, че хората постоянно търсят причинно-следствени връзки (не само, когато разсъждават съзнателно). Човек винаги разсъждава, но по-различен начин и за различно нещо(различен смисъл), според мен (зависи от задълбочеността на мисленето, скоростта и др., може би, но всичко е взаимосвързано). Когато изградим идея, замисъл и го изпълним се чувстваме добре и за нас това е смисъл-изградили сме причинно — следствена връзка, но ако нещо я прекъсне страдаме, защото се обезсмисля — друг смисъл прекъсва нашия.

Пример:

Отивате на работа, но автобусът закъснява, поради негови си причини (смисъл) и по този начин и вие ще закъснеете, но сте замисляли друго — тогава подсъзнателно или/и съзнателно разбирате, че идеята (смисълът) ви е прекъсната и страдате. Всяка осъществена идея (замисъл) хората наричат смисъл (подсъзнателно в повечето случаи), а всяка неосъществена (прекъсната от някаква причина) — безсмислие.

Мисля, че хората не осъзнават, засега, че са зависими от смисъла.

Осъзнаят ли това, според мен, ще прекратят проблемите си (защото ще знаят откъде идват) и ще започнат да разбират живота по-добре.

От всички теми, темата за смисъла се осмисля най-малко, според мен. И тук е проблемът. Всички теми ние осъзнаваме чрез смисъла-например класифицираме на смислени и безсмислени (най-общо), но не се замисляме за начина, по който разсъждаваме по темите. Това се отнася за всички хора във всички области на познанието по света. Все едно да нивелираме всички сгради с един нивелир, но да не проверяваме в ред ли е той.

Човек търсейки непрекъснато във всичко причинно-следствена връзка, е способен сам да я изгради (според разбиранията си) и понеже не осъзнава, че я е създал той започва да й вярва — така се стига до грешки. Все едно решавате задача, на която имате крайния отговор, и го получавате, но нагласено (без да го осъзнавате), впоследствие се оказва, че решението е друго, но вие сте повярвали на вашето, защото е имало смисъл (връзка между нещата).

Какви може да са последствията от грешката?

Зависи от областта, в която се намирате. Някои противници на други учени, твърдят, че някои теории са създадени просто, защото има смисъл в тях, въпреки, че не са верни. Това доказва, че човек веднъж открил смисъл се отказва да мисли по-натам (освен ако няма причина — тоест друг смисъл, за да го прави).

Човек освен да търси и изпълнява, той и създава смисъл. По това качество се различава живата от неживата материя, според мен. Мисля, че е от голямо значение, човек да осъзнае, че винаги търси смисъл и винаги създава. Чрез това знание може да се обясни всичко, свързано с човек, а може би, не само.

От личен опит пиша. Помислете, ако прецените, върху думите ми, ако имате въпроси задавайте и коментирайте.”

Denis Dinkov

А вие?

Какво мислите  за смисъла?

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!
Споделете тук:

2 коментара

Вземи RSS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.