СТРЕСЪТ и ОБЕЗВОДНЯВАНЕТО – омагьосаната въртележка

Стрес и обезводняване — каква е връзката?

Здрава и стабилна, но също така — пренебрегвана или направо… “невидима”.

Защо? Защото е икономически неизгодна.

Стрес и обезводняване…

Ако организмът е обезводнен, в него протичат същите процеси, както при стрес.

Дехидратацията означава стрес за организма ни. Все пак сме около 75% вода — или поне би трябвало да сме толкова.

Какво се случва при стрес?

Представете си обявена тревога в армията. Какво се случва? Мобилизация!

Когато нещо ни причинява дискомфорт — дори когато ние самите не го осъзнаваме — тялото ни вече го знае — преди нас! И се мобилизира…

Забележете, че много често ние изобщо и не подозираме, че сме подложени на стрес. Особено живеещите в големите градове. Много често онова, което ние смятаме за нормално протичащо ежедневие и ритъм на живот — организмът ни възприема като ежедневна борба за оцеляване.

Стресът води до мобилизиране на най-важните вещества от резервите на тялото.

В този процес се изразходват и част от резервите на водата.

Защото без вода в организма ни не може да се случи нито една рекция.

И добре дошли в омагьосания кръг…

Обезводняването предизвиква стрес, а стресът води до по-нататъшно обезводняване.

Дали причината за стреса е страх, притеснения, грижи, несигурност, дали сте поели повече задачи отколкото е разумно — всеки път, когато е нарушена зоната ви на комфорт /било то емоционално или физически/ — се повтаря един и същи сценарий.

При стрес настъпват хормонални хиперреакции.

Какво ще рече това?

Борба или бягство…

Тялото предвижда кризисна ситуация и мобилизира всички сили за реагиране чрез борба с цел избягване на кризата.

Изглежда организмите ни все още не са постигнали нужното ниво на социално развитие на човечеството — пише д‑р Батманджелидж. При всички стресови ситуации те реагират така, като че ли предстоят „борба или бягство”, дори и когато става дума само /само!?/ за стрес на работното място.

Произвеждат се редица силни хормони, които продължават да действат, докато организмът напусне стресиращата го среда или ситуацията се промени.

И си заслужава да знаем имената им и какво се случва, когато започне свръхпроизводството им, защото това ще ни помогне да си обясним много от ставащото с нас, когато сме подложени на стрес.

1. Ендорфин — т.нар. “хормон на щастието” — хормон на хипофизата.

2. Кортизон — той мобилизира разграждането на натрупаните в тялото “запаси”, за да ги освободи до необходимата за тялото ни енергия — хормон на надбъбречната кора.

3. Пролактин — хормон на лактацията, изолира се от хипофизата.

4. Вазопресин — отговаря за водния баланс в тялото — хормон на хипофизата.

5. Ренин-ангиотензин — ренин е протеин на бъбреците, повишаващ кръвното налягане; ангиотензин е  пептид, който влияе върху кръвното налягане и дейността на надбъбречните жлези.

А представяте ли си, какво се случва, ако организмът ни не напусне стресиращата среда?

Ако си живеем непрекъснато в тази среда и нещо повече — приемаме го за нормално.

Защото точно това ни се случва — всеки ден… и май няма да става по-спокойно.

Затова следващите статии ще са за хората, които живеят именно в стресираща среда и няма как да я напуснат или да променят отношението си към нея.

Ще разгледаме подробно всеки от тези важни хормони. Каква е ролята му, какво се случва при рязката промяна в нивата му и как можем да го контролираме.

Но дотогава — научете се да вземате редовно най-простото, евтино и безопасно “лекарство без рецепта”:

Вода!

Всеки ден — поне 2.5 литра вода — разпределена равномерно и задължително преди и между, а не по време на и веднага след храненията.

И се опитайте да започнете деня си с чаша гореща вода. Не е приятно в началото, но има страхотни резултати.

Да се лекува стрес и последствията от стреса с вода!

Може би звучи прекалено просто, може би дори несериозно.

Но помислете — какво губите ако опитате?!

Най-много да изгубите някой излишен килограм. Най-много да си решите проблема с холестерола или, ако сте жена, да се разделите с целулита.

Ако смятате, че ще преживеете тези загуби — защо не опитате?

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!

Споделете тук:

4 коментара

Вземи RSS
  1. viki

    аз съм човекът, известен с това, че на въпроса “искаш ли вода” — отговорих “а, не! вчера пих”…цял живот така я кара, а съм вече на 31. от около 3 седмици пия вода и то по 2 литра дневно, което за мен е цяло море…изумена съм от резултата, че кожата ми стана като нова, а винаги съм имала проблеми! покочния мехур горкия не знае какво му се случва, но ефектът е поразителен!
    пийте вода, хора!

  2. Напълно съм съгласна, че водата лекува… НО??? Има едно но, и това не става въпрос за всички води.….Много е важно водата да е с анти-оксидантни свойства, с високо ph (да е алкална), и да се абсорбира много по-бързо, да хидратира цялото цяло, даже и мозъка. Именно това е Канген водата.Тя се получава чрез японски йонизатор и превръща обикновената чешмяна вода в алкална, антиоксидантна и с променена молекулярна структура! Мога да Ви дам съвет — Пробвайте я! Няма да съжелявате! Ще решите много от проблемите си!

  3. Ясен Янев

    Температурата на водата е едно от важните и свойства. Препоръчвам ви да не пиете студена или гореща вода! Защо ли? Защото при двете крайности, оргснизмът хаби енергия за да регулира до температурата на тялото. Ако трябва да загреете студена вода, то трябва да изхабите енергия за да я стоплите. В клетката не може да попадне студена вода. Това би я убило. Преди да се достави на клетката, нейната температура се изравнява с ъази на тялото. Пийте вода близка до тази на тялото. През лятото може да е по-хладка, но знайте, че горещата вода убива клетките моментално. Най-напред се унищожават клетките произвеждащи стомашен сок. Проблеми с храносмилането… и т.н. Водата не е просто течност. На нея е дадена силата да бъде сок на живота на земята. Малцина могат да кажат, че познават водата. Да вярно е, всички са я виждали и употребявали, но не я познават. Просто липсва здравна култура. Но ако не се научи човек да пие хубава вода, медиците ще го научат да пие лекарства. И то страшно агресивни лекарства. Отделяйте време за здравна култура, но подбирайте информацията внимателно. Не бъдете наивни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.