ВИСОКИТЕ НИВА НА ПРОЛАКТИН – от проблем със зачеването до рак на гърдата

Пролактинът —  известен като т.нар. хормон на лактацията. Отделя се от клетките на хипофизата.

Пролактинът има грижата кърмещата майка да произвежда мляко. Той осигурява растежа на млечните жлези и принадлежащите към тях канали като подбужда клетките в жлезите да се регенерират и размножават.

Пролактинът се произвежда и от плацентата и се натрупва в околоплодната течност, която обгръща зародиша.

Повишени нива на пролактин — какъв е проблемът?

Най-общо казано — проблемите са два:

1.  Проблем със забременяването.

2. Опасност от рак на гърдата.

Заслужава си да се обърне внимание на това, нали?

Разбира се, това че имате повишени нива на пролактин не означава, че задължително ще развиете тумор. В никакъв случай не е задължително! Но е добра предпоставка, според изследванията на д‑р Батманджелидж /виж “Тялото жадува за вода”/.

Защо възниква проблемът със забременяването и защо се създават предпоставки за рак на гърдата е дълга тема.

По-полезно ще е може би жената да знае какво да прави, когато се окаже с такъв проблем.

Най-лесното, разбира се, е да се вземат медикаменти за сваляне нивата на пролактина, но дори да се направим, че не ни пука от страничните ефекти от лекарствата — дали това е решение? Дали не е просто справяне със симптомите, както правят повечето лекарства?

Защо се покачват нивата на пролактина?

Пролактинът и водата…

Задачата на пролактина е да подтиква млечните жлези да произвеждат мляко,  дори когато организмът на майката е обезводнен и стресиран,  защото това е жизнено важно за бебето.  Което до какво води, ако майката не приема достатъчно количество вода?  До още по-сериозно обезводняване.

Макар че повече се занимаваме с твърдите съставки на майчиното мляко, съдържанието на вода в него е от най-голямо значение за зародиша.

Така е, защото всеки път, когато от дадена клетка възникне дъщерна клетка, 75% от нейния обем се изпълва с вода. Ако в наличност има достатъчно вода, клетките могат да поемат останалите разтворени вещества.

Пролактин и рак на гърдата…

Опитите с мишки показват, че повишеното производство на пролактин води до тумори на гърдите. Д‑р Батманджелидж прави връзка между стреса, обусловената от възрастта хронична дехидратация, непрекъснатата секреция на пролактин и раковите израждания на жлезната тъкан на гърдите.

Порочният кръг: стрес-рак-стрес.

Стресът е чудесна предпоставка да си докарате тумори. А наличието на тумор като нищо може да умори болния само от притеснения и стрес — още преди ракът да си е справил с него.

Какво да правим?

Редовно и достатъчно приемане на вода при жените — особено ако са в състояние на стрес.

Водата може да послужи най-малкото като профилактична мярка срещу стреса. Това е особено важно при напреднала възраст, когато жените са по-податливи към рак на гърдата.

И с риск да се повторим: схемата на пиене на вода и в този случай остава една и съща:

Всеки ден – поне 2.5 литра вода – разпределена равномерно и задължително преди и между, а не по време на и веднага след храненията.

Пролактин и иглотерапия…

Има и още един добър начин за справяне с нежелано високите нива на пролактина — иглотерапията.

Иглотерапията  — приложена обаче задължително от специалист — е много ефикасна и напълно безвредна. Както сигурно ще се досетите — поставят се комплексно игли на няколко точки, отговарящи на различни органи и системи в организма. И познайте  каква е също целта на иглотерапевта, за да овладее високите нива на пролактин? Да се справи със стреса!

И още нещо — дори да изберете “по-бързия” и “по-лесен” начин с иглотерапията — не забравяйте, че ефектът при всички положения ще е по-бърз и по-добър, ако вие също се включите в процеса на лечение и започнете да пиете вода.

Тази статия трябваше да е за пролактина, а пак стигнахме до стреса…

Запомнете, че пролактинът е нещо добро, той има своята важна роля и рязката промяна в нивата му е просто аларма.

И вместо да се втурвате да сваляте нивата на пролактин с медикаменти — опитайте се първо да разберете каква е причината да се включи тази аларма.

И повярвайте, че най-вече от вас зависи да сте здрави — това е ваша отговорност.

Пийте вода!

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!

 

Споделете тук:

4 коментара

Вземи RSS
 1. Стойка

  Здравейте изключително интересна статия. От скоро чета публикациите в този сайт и смятам , че са много полезни.
  СПоред вас възможно ли е да сваля пролактина по тези начини с вода и иглотерапия , като при мен е висок защото имам микроаденом на хипофизата? И естествено го лекувам с лекарства. Но правим опити да забременея и не искам да ги пия повече.

 2. Bezlekarstva

  |Author

  Здравейте Стойка!
  Стараем се да даваме информация за алтернативите на лекарствените лечения. Винаги е най-лесно да влезете в аптеката и да се опитате да си купите здраве, но изобщо не е сигурно, че точно здраве ще получите срещу парите си. На въпроса Ви за здравословния Ви проблем — съветваме ви да си направите предварителна консултация със специалест, преди да спирате какъвто и да е медикамент. Ние няма как да знаем дали за Вас няма да е опасно да спрете медикаментите, въпреки че Ви пожелаваме от сърце да го направите без риск за здравето Ви. Сигурни сме, че и водата, и иглотерапията влияят върху нивата на пролактина. Нищо не Ви пречи да опитате, разбира се — като вземете съответните мерик това да е безопасно, консултирайки се предварително със специалист. Успех!

 3. мария

  пия достинекс за 1400пролактин нямам аденом правех ям в пирогов

 4. diana

  imam edin opit invit­ro i mi izled­vaniq­ta koito mi pravexa se otkri 4e pro­lak­ti­na mie visok piex dostineks po polovin xap4e edin pat sedmi4no zabre­men­qx no v vtoriq mesec naprav­ix spon­ta­nen abort i sled tova zabelqz­vam 4e pak kato si natis­na gardite mi te4e kato kolas­r­rta

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.