ЗА МЛЯКОТО В МАГАЗИНА – преди да посегнете…

Млякото на рафта в магазина…

Малко ЗДРАВЕ всеки ден или все по-МАЛКО здраве всеки ден?

Зависи от източника на информация — рекламите или етикетите.

Ако купувате кисело мляко от магазина, дори да не четете етикетите, важно е да знаете поне как достига до вас, т.е. как се консервира.

Защото, купувайки мляко, вземаме поредната консерва  — само различно изглеждаща.

Хомогенизация

Какво представлява процесът?

Използва се машина, наречена хомогенизатор, която механично разбива мастните частици на малки капчици. Млякото се центрофугира и хомогенизира. Всъщност се хомогенизират мастните капчици, които се съдържат в суровото мляко. Крайният продукт от този процес е хомогенизираното мляко.

Защо е нужна хомогенизация?

Най-вече — за визия!

Суровото мляко съдържа около 4% мазнини, но много от тях съществуват под формата на малки капки. Поради това, че мастните частици изплуват по-лесно, колкото са по-големи, ако суровото мляко се остави, мазнините ще образуват слой, който плува отгоре.

Когато като дете — пише д‑р Хироми Шиния — пиех веднъж или два пъти седмично мляко от бутилка, си спомням, че винаги забелязвах под капачката този мазен слой. Тъй като млякото не беше хомогенизирано, тези частици мазнина бяха изплували на повърхността по време на транспортирането.” Да, все още има хора с подобни спомени!

И какъв е проблемът с хомогенизацията?

Докато трае хомогенизацията, мазнините в суровото мляко се свързват с кислорода от въздуха и се превръщат в хидрогенирана /окислена/ мазнина.

Д‑р Хироми Шиния я нарича „ръждясала”. Остроумно и тъжно… за консуматорите. Както всички окислени мазнини, и тази в хомогенизираното мляко е вредна за тялото.

Иронията тук е, че млякото бива представено за изключително полезна храна. Говори се за вредата от маргарина, но за млякото — или хубаво, или нищо.

Пастьоризация

Защо е нужна?

Хомогенизираното мляко се пастьоризира на висока температура с цел да се потисне разпространението на различни микроби и бактерии.

Пастьоризацията е нужна най-вече, защото млякото:

- често пътува стотици километри до крайния потребител;

- срокът на годност на млякото по щандовете е … колкото по-дълъг, толкова по-добре… за някои;

- срокът на годност на млякото в хладилника ни е… понякога плашещ.

Имали ли сте чувството някога, че “Активиата” в хладилника ще ви надживее?

Как се пастьоризира млякото?

Има четири основни начини за пастьоризация:

1. Устойчива нискотемпературна пастьоризация. Тя се извършва при температура от 62–65 градуса С за 30 минути. Това обикновено се нарича нискотемпературен метод за пастьоризация.

2. Продължителна високотемпературна пастьоризация. Тя продължава 15 минути при температура над 75 градуса С.

3. Високотемпературен кратковременен метод — пастьоризация над 72 градуса С за малко повече от 15 секунди.

4. Свръхвисока температурна пастьоризация за кратко време. Тя се извършва за 2 секунди при температура 120–130 градуса С /или за 1 секунда при 150 градуса С/.

Най-разпространени в света са последните два от посочените методи на пастьоризация.

Иронията…

За да може да стигне до нас млякото задължително трябва да бъде… унищожено.

Унищожават се живите съставки, ензимите, които са изключително чувствителни към топлината.

Унищожава се:

Липазата – храносмилателен ензим, който разгражда мазнините.

Протеазата — ензимът, който разгражда белтъчините.

Лактоферинът – натурален глюкопротеин, за който е известно, че има антиоксидантно, противовъзпалително, антивирусно и имунорегулиращо действие.

Ензимите, разграждащи лактозата /млечната захар/.

В организма на възрастните положението се усложнява допълнително, защото рязко намалява производството на лактазата /ензимът, който разгражда лактозата, съдържаща се в млякото/.

Това на практика означава, че…

Ако сте прехвърлили детската възраст — млякото за вас е вече трудно усвояема храна, а ако сте доживели пенсия – млякото е вече неусвояема храна.

Млякото т.е.трябва да е в графата забранени храни, но това е тема за отделна статия.

Ензимите започват да се разграждат при 48 градуса С, а при 115 градуса С те напълно се разрушават.

Високата температура променя и качеството на млечните протеини. Точно както яйченият жълтък се разпада лесно след по-дълго варене, подобни промени настъпват и с млечните протеини.

И за да е пълна картинката — количеството оксидирана мазнина се увеличава още повече при извънредно високи температури.

Въпрос…

Дали симпатичната баба с дървената лъжица от рекламите само се смее, или всъщност ти се присмива, уважаеми млекопитаещ приятелю?

За повече информация: “Ензимният фактор” — д‑р Хироми Шиния /професор по хирургия в Колежа по медицина Алберт Айнщайн/.

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!

Споделете тук:

7 коментара

Вземи RSS
 1. Aldo

  Моята ИСТИНСКА баба, отглеждаше крава и 1–2 кози. Съответно винаги имаше съвсем истинско, домашно, мляко от щастливи животни. Прясно мляко, кисело мялко, масло и сирене — това произвеждаше тя, светла й памет. Какво мислите правеше с млякото преди да ми го сипе в чашата:
  1. “Хомогенизираше” го. Слагаше го във висок, тесен дървен съд подобен на бъчвичка (наричаше го “бучка”) и после интезивно го “разбиваше” за да отдели маслото.
  2. Преваряваше млякото в специален машиноподобен уред наречен… бързовар 😉 на температура близка 100градуса докато кипне. Правеше го не за да разгради ензимите в мялкото (те така или иначе се разграждат в стомаха след като мялкото бъде изпито) а за да убие бактериите, които евентуално може да има в млякото. Не, че не може да се пие и непреварено мляко: но това би увеличило много заболеваемостта и смъртността — ето един скорошен пример http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/05/26/1834359_trimesechno_bebe_pochina_na_put_za_bolnicata/  В крайна сметка стерилизираното мялко е по-полезно и гарантира по-дълъг живот на хората.
  А колкото до млякото в магазина — ако е произведено наистина както трябва и от истинско мляко — нека да е хомогенизирано и пастьоризирано.

 2. Albena

  Не можем да пренебрегнем същността на храната такава, каквато е създадена по природа.  С мляко се хранят всички бозайници в кърмаческа възраст, като процесът е сведен до пряка консумация от бозаещият индивид от млекодаващата майка от същия вид. Не е известен нито един случай при кърмещи човешки майки, в който майката да се дои, да хомогенизира млакото си, да го обработва термично и така да го поднася напълно “безвредно” на своето бебе. Защо?  Нали ако се консумира сурово може да се увеличи заболяваемостта и смъртността? Защо се твърди, че обработено термично, консервирано и хомогенизирано човешко мляко губи всички свои полезни и хранителни свойства и така става абсолютно  негодно за храна на кърмачето, а млякото от други бозайници след горните процедури, обратно — полезна и пълноценна храна? Виждате ли противоречие? А знаете ли, че кърмещите човешки майки трябва много да внимават каква храна консумират и какви медикаменти приемат, защото всичко това преминава в кърмата им? А знаете ли дали при останалите бозайници също е така? Индустриално отглежданите заради млякото им животни се поддържат в относително “здраве” чрез богата гама от антибиотици, химически препарати и същевременно биват хранени с продукти, които при нормални условия животните не биха си избрали за храна /крави, кози, овце, биволи са тревопасни,а индустриално ги хранят със зърнен фураж, костно и рибно брашно/. Дали тази Менделеева таблица и антибиотиците са преминали в млякото на кравите? И ако отговорът е “Да”, дали пастьоризацията ги елиминира по някакъв начин? Дори и да нямате биохимично образование, има логични връзки и логични отговори на въпросите които зададох. Моят извод? Млякото е за бебетата на бозайниците. Израсналите над кърмаческа възраст индивиди трябва да се хранят с храна, подходяща за възрастта им.

 3. nqkoi

  стига сте хвалили това мляко всеки един фитнес инструктор ама който иска да ви каже истината ще ви каже не яжте мляко и не искате да качите килограми.А само да вметна я поизгледайте дин филм за кравите с тези техни дебееееели вимета дето вървят като н********ни съжалявам за думата ама не могат да вървят от генно модифицираните си вимета и даващи мляко с хормони и цялата менделеева таблица. а само да кажа за какво кърми майката бебето си за да порасне а да сте видяли лъв или маймуна или друго животно да суче млякото на друг животински вид не нали ама ай стига толкова

 4. димитров

  Веднага се набива на очи, че авторът е некомпетентен и пише логични но неверни твърдения. Взел е някой лев за тези глупости. Истината е много по тревожна — от магазина купувате течност с етикет които не отговаря на истината. Този се прави на опонент и отново не е служи на истината.

 5. цецо

  Преднамерено е спестил истината а тя е че млякото след тези по горе споменати долни хватки се добавя и химия за вкус и вид+бонуси за някоя болест!За мен по правилно на етикета на млякото ако пишеше вода с добавки-млечна мечта.

 6. Bezlekarstva

  |Author

  Вода с добавки — млечна мечта” си е достойно за етикет!!!

 7. мен

  Всичко може да е вярно, но ХИОДРОГЕНИРАНЕТО НЕ Е ОКИСЛЕНИЕ на млякото, а насищане с ВОДОРОД, а не с кислород, както е написано в статията (виж “хомогенизиране”).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.