ПРОЛЕТНАТА УМОРА — защо ние дремем, когато дори мечките се будят?

Всяка година, по едно и също време — с настъпването на пролетта — ни се случва едно и също нещо – пролетна умора.

Всяка година медии и лекари ни обясняват, че това е нормално и ни дават съвети как да се справим с пролетната умора.

Ами ако се окаже, че не е “нормално” да изпитваме пролетна умора?

В природата има хармония, ред, който следват всички живи същества.

Защо само човекът се чувства изтощен, без сили, буквално спящ точно през пролетта — времето, когато цялата природа  — всички растения и животни — са най-живи ?!?

Пролетта  —  сезонът, носещ силата на сътворението, когато всичко се ражда отново.

Често срещаното обяснение за пролетната умора.…

В резултат на нарастването на деня мелатонинът намалява, а серотонинът също се изчерпва.

Дефицитът на мелатонин /наричан още “хормон на съня”/води до безсъние, а на серотонин — до потиснатост и лошо настроение. С други думи — нищо не ти се прави, спи ти се от сутринта, а не можеш да спиш и се чувстваш така, сякаш през теб е минал товарният влак.

Това добре, но “нарастването на деня” важи както за човека, така и за останалата част от живия свят, а до сега не сме виждали друго животно, освен човекът да си оправдава липсата на енергия с нарастването на деня и то в сезона, в който би трябвало да кипи от енергия.

Какво е спасението…

По темата са изписани много неща, препоръчват се какви ли не храни, рецепти, илачи от бабите ни и какво ли още не.

Общото във всички “рецепти” е, че са малко — след дъжд качулка. Има начин да се предотврати пролетната умора, но това май е тема за зимна статия…

Сега и в bezlekarstva ще се наложи да решаваме вече възникналия проблем.

Ако вече усещате пролетната умора…

Не гледайте на пролетната умора като на нещо неприятно, което неизбежно ви връхлита всяка година по едно и също време. Пролетната умора е една прецизна и напълно безплатна природна диагноза за общото състояние на организма ви. Тя е поредният сигнал, който природата ни изпраща за качеството на живот, който водим. А той не е никак…природосъобразен, най-често е …рекламосъобразен.

Да ви се доспива точно, когато целият свят “се събужда”.  Не е нормално!  Колкото и да е доходоносно …за някои!

Решението…

И както в повечето случаи — решението често е пред очите ни — стига да имаме очи за него. Основната причина за пролетната умора е изтощаването на организма поради изчерпването на витамините в него. В туршиите, които основно се консумират през зимата, не се съдържа нищо, което в действителност да е храна за тялото ни. Цяла зима ядем като за последно, а на практика се оказва, че организмът ни гладува. Затова…

Направете си салата!

Но не салатата с ГМО краставици и домати от магазина. Салата от растенията, които се събуждат всяка пролет и които в повечето случаи може да видите по поляните.

Глухарче, коприва, киселец, спанак, детелина, живовляк, великденче, маточина… Да,  всичко това може да се яде  — на салата, сурово!

Хайде сега да пробваме една рецепта:

Глухарче

Лечебният  ефект се дължи на съдържащите се в растението горчиви вещества /листата имат леко горчив вкус, но  овкусяването им със зехтин и лимон го  омекотява/, органични киселини и гликозиди. Усилва действието на подстомашната жлеза — повишава отделянето на инсулин и намалява количеството на холестерола в  кръвта. В ранна пролет пресните листа на растението се използват за  приготвяне на богата на витамини салата.

Коприва

Една от най-добре познатите и най-използваните билки у нас. Среща се рано на пролет по слънчевите закътани и влажни места. По своя минерален състав копривата  е много близка до спанака и киселеца. Но съдържанието на желязо в нея е по-голямо, отколкото при другите листни зеленчуци. Копривата отдавна присъства в нашата национална кухня. От нея особено през пролетта често се готвят супи, каши, но ако искате да извлечете максимума от живителната сила на копривата — яжте я сурова — пригответе си салата. И не се притеснявайте, че ще се „опарите”. След като я полеете със зехтин и лимонов сок тя спира да „пари”. А това й защитно свойство се използва в природната медицина срещу ревматизъм.

Спанак

Смята се, че родината на спанака е Персия, като съществуват данни за неговото култивиране, датиращи от III-IV век. Хyбaвoтo нa cпaнaĸa e, чe дopи и cгoтвeн, тoй пaĸ щe зaпaзи цeннитe cи cвoйcтвa, знaчитeлнo oбaчe щe нaмaлитe ĸoличecтвoтo нa витaмин C и фoлиeвa ĸиceлинa. Затова го консумирайте суров. В комбинация с глухарче, коприва и маруля се получава превъзходна салата.

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!

 

Споделете тук:
Facebook
Google+
http://bezlekarstva.bg/2011/03/22/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bb%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%83%d0%bc%d0%be%d1%80%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d1%89%d0%be-%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d1%81%d0%bf%d0%b8%d0%bc-%d0%ba%d0%be%d0%b3%d0%b0%d1%82%d0%be/
Twitter
svejo.net

1 коментар

Вземи RSS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *