Защо консумираме ЗАХАР, а не — ПЧЕЛЕН МЕД — анатомия на модерната глупост

Храна с потекло…

Пчелата се е появила преди човека… някакви си 50–60 хиляди години преди нас!

Сигурни данни за събиране на мед от пчели, гнездящи в скални пукнатини има –  от преди 12 хиляди години – източник: скална рисунка в пещерата Паука /Испания/.

Храна на боговете…

Египтяните са отглеждали пчели…преди 6 хиляди години – източник: многобройните рисунки по пирамиди и обелиски. Употребявали са меда не само за храна, но и като  козметично, лечебно и консервиращо средство.

В глинените плочки на Месопотамия и в песните на Древна Елада е описано лечебното действие на меда. Елините са наричали меда „еликсира на младостта“ и „храна на боговете“, даряваща вечна младост и безсмъртие.

Индианците са използвали меда като храна и лекарство, а прополиса – за лекуване на рани…времето е 6 хиляди години преди Христа.

Храна, която лекува…

В Индия пчеларството е силно развито…преди 4 хиляди години. Индийците са използвали меда като противоотрова при растителни, животински и минерални отравяния.

Китайците – 2 хиляди години преди Христа – препоръчват меда като универсално лечебно средство.

Пчелните продукти са добре познати и на ислямския свят. В Корана ще прочетете съвета на Мохамед: “Яжте мед и ще оздравеете“.

Медът и пчелните продукти /восък и прополис/са използвани и за консервация и балсамиране.

Тялото на Александър Македински е било пренесено от Азия в Македония в саркофаг, напълнен с мед.

В пирамидите край Гиза е намерен — и запазен до днес – детско тяло, поставено в съд с пчелен мед.

Храна, която подмладява…

Питагор отдава доживяването си до дълбока старост на редовната консумация на мед, а Демокрит и Аристотел отделят специално внимание на вълшебните свойства на пчелните продукти.

Хипократ съобщава за обеззаразяващото, очистващо и удължаващо живота действие на меда. Той пръв започва да използва пчелната отрова като лекарство.

Историята продължава през римско време, през Средновековието та чак до прословутите ни бабини рецепти с мед, восък, пчелен прашец и пчелен клей.

Храната ни днес…

Въпрос: Защо при положение, че пчелният мед освен качествена храна е и лекарство и този факт е осъзнат, доказан, показан, записан, нарисуван и дори изпят — ние продължаваме доброволно и съзнателно да се тровим със захар?

Защо заместваме захарта … със заместители?! Подсладители, които са дори по-вредни от захарта!

Мазохизъм или непукизъм? Или липса на информация?

Защо сме заместили пчелния мед?

Защо боклуци и отрови, а не пчелен мед?!

Защо?!

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!

Споделете тук:

4 коментара

Вземи RSS
 1. Захарчо

  По какъв начин това че медът е много стар продукт го прави толкова добър и превъзходен спрямо захарта?
  Захар от захарна тръстика също се добива от 5000 години преди Христа.  

 2. Захарчо

  А Клеопатра се къпела в мляко за здрава и красива кожа. Дали е знаела истините за млякото?
  Струва ми се, че имате твърде селективен подход при подбора на фактите, които излагате и представяте повечето теми по-силно предубеден начин, което не прави добра услуга на читателите Ви. Давате много добра и ценна информация, която може би в много от случаите е неизвестна на широката публика, но най-често представяте само едната страна на нещата или определена гледна точка, която често е твърде крайна.
  Нищо много хубаво не е произлязло от големи крайности.
  Моя съвет към Вашите уважавани писатели е да представят темите и обсъжданите въпросите по-многоаспектно и без ненужно на заклеймяване на традиционни теории, терапии, схващания и тн. Те далеч не винаги са лоши, нито пък техните алтернативи са винаги добри.

  Притен ден (изпълнен със сладост) 
  Захарчо

 3. Master_joda

  Хм, аз пък се бях приготвил да прочета нещо за имитацията на мед, която се продава по магазините в момента 🙁

 4. Георги

  Аз съм дребен производител на мед (34 кошера), изкарвам около 500–550кг. Няма да спомена, нито името си, нито мястото където пасат пчелите ми, от съображение за сигурност, във връзка с това, което ще кажа. Само ще спомена, че става въпрос за югозападния регион. Колега пчелар от същия район, има 30 кошера, но краината му продукция е около 5–6 тона (5 000–6 000 кг.). Как става това ли ?!? Първо, че той не оставя нито капка мед за пчелите, за през зимата, и ги захранва със захарен разтвор. И, второ, неговата продукция е по-малко от моята, но продава около 10 пъти по-голямо количество. Това става (зная го, защото ме е викал да му помагам), като във всеки буркан от 900мл., слага само 100гр. (сто грама) мед, другото е течна глюкоза. Вие си направете сметка, колко печели. Казах му, че не е хубаво това, което прави, което беше и причината да не си говориме вече. Уведомих три инстанций за това, което прави, но резултата е никакъв. Не мога да кажа дали подкупва някого, защото не съм виждал такова нещо, но е факт, че никой не го закача.Ето от такива производители на мед, страдат честните такива, защото хората с право имат недоверие в качеството на меда. Плащат 10лв. за глюкоза. От Министерството на Земеделието, трябва да вземат мерки по този въпрос, но явно не бързат.  Това да става като всеки производител за своя сметка прави лабораторно изследване на ВСИЧКИЯ, повтарям, на ВСИЧКИЯ призведен мед от него. Всички етикети за бурканите, да се произвеждат от съответната община, а производителя, да си ги закупува от общината. Например: — производителя заявява 1 тон (около 1 000 кг.), купува си етикети за 1 тон. Производителя, задължително да слага СВОЙ ПЕЧАТ върху етикета. Ако бъде хванат да продава мед с фалшив етикет, да носи наказателна отговорност. Държавата (общината), трябва да стане гарант на качеството на меда, и да го пази с тежки наказания.
  П.П. Знаете, че пчелите страдат, заболяват и умират в световен мащаб. Наш българин, професор, създаде лекарство, което лекува , и действа и превантивно на пчелите. Направен е на базата на билките, и е абсолютно безвреден за тях и хората. В чужбина (Русия, Бразилия, сащ и Канада), вече го закупуват. Т.е., избягва се лекуването на пчелите с антибиотици, които впоследствие отиват в меда. При доказан вече лечебен ефект, което е допринесло и за патентоването на лекарството, Министерството на Земеделието трябва да задължи употрбата му, като категорично забрани използването на антибиотици с цел лечение на пчелите. Ако виждате нещо нередно в написаното от мен, споделете по-долу.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.