Защо да изберем рибата пред свинското?

Защо печено бон филе и от най-елегнтната свиня е по-вредно и от най-тлъстата  риба?

Под елегантна свиня разбирайте „малкият слон от Странджа планина“ /за  тези, които си спомнят кльощавата осанка на Пурковото прасе/.

Защо, ако желаете да се вталите — първото нещо, с което обикновено се налага да се разделите /освен ако вече сте жертви на господин Дюкан/, е свинската вратна пържола?

От друга страна – консумацията на риба се поощрява. А дори да не сте запален рибар – сигурно сте виждали /поне на снимка/ сом… с размерите на крава, порядъчно тлъст и все пак… горещо препоръчван за консумация от лекаря или диетолога.

Защо?

Всички сме чували за полезни и вредни мазнини, за наситени и ненаситени мазнини. Има изписано толкова много по темата, че би трябвало да ни е кристално ясно защо …

„Известно е, че разликата между мазнините в месото и в рибата се състои в това, че наситените мастни киселини /месото/ са лоши за тялото, докато ненаситените мастни киселини /рибата/са добри заради по-ниското ниво на холестерол“ — пише д‑р Хироми Шиния.

Известно е, но какво означава това?! Наистина ли това обяснение е достатъчно?

Ако не можеш да го обясниш на петгодишно дете, така че то да го разбере – значи и на теб не ти е ясно!

А вие можете ли?

Слава богу, д‑р Шиния в книгата си „Ензимният фактор“ си прави труда да го обясни… като на петгодишно дете:

„Съществува и един по-лесен начин да се разсъждава по въпроса, като се вземе за стандартна мярка човекът. Мазнината на едно животно, чиято телесна температура е по-висока от човешката, трябва да се смята за лоша, а мазнините от живи същества, чиято телесна температура е по-ниска от човешката, могат да се смятат за добри.

Телесната температура на кравата, прасето или птицата обикновено е с няколко градуса по-висока от човешката, която е 36,6 градуса. Температурата на едно пиле е дори още по-висока — до 41,5 градуса. Мазнината на тези животни е в стабилно състояние при тази телесна температура.

По този начин, когато такава мазнина навлезе в човешкото тяло, което е с по-ниска температурна среда, тя става по-лепкава и се втвърдява. Именно тази лепкава мазнина сгъстява кръвта. Токът на сгъстената кръв е по-бавен и тя започва да полепва по стените на кръвоносните съдове и постепенно се образуват плаки.

От друга страна, поради това, че рибите са студенокръвни, при нормални условия тяхната телесна температура е по-ниска от тази на хората. Какво става, когато рибните мазнини навлязат в човешкото тяло? Подобно на сгорещената мазнина в тигана, те се стопяват и втечняват. Течната рибна мазнина, когато навлезе в кръвния ток на човека, разрежда кръвта, като намалява нивото на лошия холестерол.“

Извод!

„Дори ако се консумира еднакво количество мазнини, рибните са далеч по-добри за човешкото тяло от тези на топлокръвните животни, защото се втечняват в кръвния ток.“

Дали това обяснение е вярно?

Вероятно ще се проведе дискусия по въпроса…

Но колко хубаво щеше да е, ако повече лекари си правеха труда да обясняват нещата… като на петгодишно дете!

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!

Споделете тук:

5 коментара

Вземи RSS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.