ДА УМРЕШ ЗДРАВ или КАК ЗДРАВОСЛОВНИЯТ ЖИВОТ ЗА МАЛКО ДА МЕ УБИЕ

Какво прави начина ни на живот здравословен?

Кой и как определя тези стандарти?

Кое е най-важното в т.нар. “здравословен живот”?

Всички говорим за здравословно и уж се стремим да го постигнем. Но е интересно да се знае, че отдавна съществуват група хора, които вече сякаш са попреминали границата на здравословното… с прекалено здравословния си начин на живот и мислене. С летящ старт са подминали  златната среда и са стигнали до крайности.

Познавате ли такива хора?

Има ли наистина опасност да се “залитне” по здравословното?

Дали наистина е възможно това?

В продължение на една година американският публицист, журналист и комик А. Дж. Джейкъбс следва всеки възможен съвет за здравословен живот — от използването на крем против слънце в количество, колкото чаша твърд алкохол, до носенето на каска по време на пазаруване… На сцената на TEDMED той споделя изненадващите прозрения, до които е достигнал благодарение на този, оказва се, нелесен експеримент — да живееш здравословно. Много хумор и неща, върху които да се замислим.

Горещо ви препоръчваме да изгледате видеото /като антидепресант/, но ако го правите през работно време и шефът ви е на една ръка разстояние — може да се насладите и на сваления по-долу текст от видеото.

“Прекарах последното десетилетие, подлагайки се на болка и унижение, с надеждата да е за добра кауза — персонално израстване. То се състоеше от три части. Започнах с ума. Реших да стана по-умен като прочета цялата Енциклопедия Британика от А до Я… Понякога беше болезнено, особено за хората около мен. Жена ми започна да ме глобява по долар за всеки неуместен факт, който вмъквах в разговорите ни, така че — цялото начинание имаше и недостатъци.

След това започнах да работя върху духа си. Както споменах миналата година, аз израснах без религия. Аз съм евреин, но дотолкова доколкото “Olive Gar­den” /верига американски ресторанти/ са италиански — не съвсем. Но все пак реших да се запозная с наследството си и с Библията, като се потопя изцяло и се опитам да изживея всяка дума. Така че реших да следвам всички библейски правила — от Десетте Божи заповеди до брадата, която според Левит не бива да се бръсне. Накрая изглеждах така… Приличах малко на Моисей или Тед Качински — и на двамата…

Ето и последната част на трилогията — исках да се фокусирам върху тялото си и да бъда възможно най-здравият човек, най-здравият човек на лицето на Земята. И точно това и правих през последните няколко години. Приключих преди няколко месеца и трябва да кажа, слава Богу, защото здравословният живот ме убиваше. Беше толкова непоносимо, защото броят на нещата, които трябва да правиш, е просто умопомрачителен. Слушах всички експерти, разговарях с нещо като комитет от медицински съветници. Те ми казваха кои са нещата, които трябва да правя. Трябваше да ям правилно, да правя упражнения, да медитирам, да галя кучета, тъй като това намалява кръвното налягане… Написах книгата си, докато бягах на пътечката и трябваше да избягам около хиляда мили докато я завърша. Трябваше да използвам крем против слънце. Това беше немалък подвиг, защото ако слушаш дерматолозите — те ще ти кажат, че трябва да използваш количество, еквивалентно на чаша за шот и че трябва да подновяваш защитата на всеки два до четири часа. Мисля, че похарчих около половината авансово плащане за книгата си, за да си набавям крем против слънце… Приличах на поничка с глазура през по-голямата част от годината. Следващото предизвикателство беше миенето на ръце. Трябваше да го правя както трябва. Имунологът ми ми каза, че трябва да забърсвам всички дистанционни и iPhone‑и в къщата си, защото те са просто оргии от микроби. Това отне доста време…

Опитах се да бъда възможно най-безопасният човек, тъй като и това е част от здравето. Бях вдъхновен от Датския Комитет по Безопасността. Те бяха започнали публична кампания под надслова “Вървящата каска е добра каска”, тъй като вярваха, че не е достатъчно човек да носи каска докато кара колело, ами трябва да го прави и докато се разхожда. Там можете да видите как хората пазаруват с каски. Тъй де — пробвах го. Това беше малко прекалено, признавам, но ако помислите за всичко това — причината е просто (както авторите на “Големите измами” пишат), че средно повече хора умират от ходене под влиянието на алкохол, отколкото от шофиране пияни. Това е нещо, над което да се замислите, ако сте на няколко питиета.

Когато приключих, това си беше един вид успех. Всички показатели бяха в правилната посока — холестеролът ми се понижи,  отслабнах, жена ми спря да ми казва, че изглеждам бременен, което беше приятно, а и погледнато отвсякъде — успешно. Обаче научих, че съм прекалено здрав и че това е нездравословно. Толкова внимавах да правя всички тези неща, че пренебрегвах приятелите и семейството си. И както Дан Бютнър би ви казал — стабилната социална среда е изключително важна за здравето ни.

Така че спрях с всичко това, дори напълно прекалих през седмицата, в която проектът приключи. Преминах на тъмната страна и дадох воля на желанията си — нещо като Калигула, но без секс, защото имам три малки деца и нямаше как да стане. Но пък преяждането и препиването — определено. Най-накрая се стабилизирах .Върнах се към много, но не всички — вече не нося каска — от множество здравословни навици, които придобих през годината. Този проект напълно промени живота ми, но нямам време да се впускам в разкази за всички промени..нека набързо ви разкажа само за две.

Първата, изненадващо за мен — съвсем не очаквах да ми се случи, е че сега живея много по-тих живот. Всъщност живеем в толкова шумен свят — влакове, самолети и коли, както и Бил О’Райли /телевизионен коментатор/ — той е много шумен. И това е една толкова подценена заплаха за здравето, която не само може да увреди слуха ни, както всички знаем, но и да причини стресова реакция. Всеки силен шум провокира такава реакция и с течение на годините това може да причини сериозно сърдечно увреждане. Световната Здравна Организация публикува тази година подробно изследване по въпроса, проведено в Европа. По техни изчисления 1,6 милиона години здравословен живот са загубени всяка година в Европа заради звуково замърсяване — те го считат за смъртоносно.

И между другото — то е ужасно и за мозъка, наистина уврежда познавателната способност. Нашите предци са го знаели, затова когато са писали Конституцията, са посипали с пръст настилката извън залата, за да могат да се концентрират. Без тази технология за намаляване на шума нашата държава не би съществувала. Така че в качеството си на патриот считам, че е важно — нося всички възможни тапи за уши и слушалки и това наистина подобри живота ми по изненадващ и неочакван начин.

Второто нещо, което искам да споделя е че — и то вече е било тема на TEDMED — е че радостта е толкова важна за здравето, че ще се придържам към много малко от тези полезни навици, ако не ми доставят поне малко удоволствие и радост. Ето и един пример за това: храната. Производителите на нездравословна храна прекрасно съумяват да натискат нашите “бутони на удоволствието” и да разбират какво ни е най-приятно. Смятам обаче, че можем да използваме тези техникии да ги приложим върху здравословната храна. Да вземем следния пример: всички обичаме хрупкави неща, определено усещане в устата. Така че аз се опитвам да направя рецептите си по-хрупкави, като включа в тях малко слънчогледови семки. Почти може да повярвате, че ядете Доритос. Това ме направи по-здрав човек.

Ами това е всичко.Книгата излиза през април и се казва “Да умреш здрав”. Надявам се да не се разболея по време на обиколката за промоцията й — това е най-голямата ми надежда.

Много ви благодаря!”

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!

Споделете тук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.