Цигарите – защо дебелеем, след като ги спрем?

Спрели сте да пушите! Страхотна стъпка! Седмица, две, месец…

Вече започвате да дишате, но ви мъчи усещането, че “дебелеете от въздуха”! Не ядете повече от преди, но въпреки всичко кантарът сякаш ви се подиграва.

Защо започвате да пълнеете, след като спрете цигарите?

Защото, когато спрете цигарите, метаболизмът ви се забавя. Звучи много сериозно, но какво точно означава това?

До този момент защитните сили на организма са работели на пълни обороти, един вид — свръхнатоварване.

Защо? За да елиминират токсините, които всеки ден щедро получават с всяка поредна цигара. За да се справят с образуването на огромно количество свободни радикали. За да ограничат, доколкото могат, оксидационния /наричан още оксидативен/ стрес.

Как го правят?

Това е сложен процес, но едно от важните неща в него е, че за съществуването му е нужна много енергия. От къде най-лесно и бързо организмът ни се снабдява с енергия? От въглехидратите. Което значи, че един пушач изгаря много по-бързо и повече  въглехидрати от непушача.

Какво се случва, когато изведнъж спирате да подавате отрови към организма си, а армията, готова и обучена да посрещне поредната порция токсини, си е все в същия състав – стои и чака? Защото, не забравяйте, тази армия не знае дали след няколко часа или след няколко дни няма да й създадете отново огромно количество работа. Нали на армията това й е работата – да е винаги в бойна готовност!

Какво се случва, когато няма вече толкова отрови за елиминиране?

Вместо да ги изгарят /използвайки ги за енергия/ защитните механизми на „кандидат бившия пушач”започват да преработват въглехидратите.

Няма лошо! – ще си кажете…Но в какво се преработват въглехидрати, които не са употребени от организма ви за енергия?

В мазнини!

Защо тялото ви складира мазнини, вместо — точно обратното – да се пречисти?

Нали вече не му подавате отрови?!

Човешкият организъм е умна машина, чудеса може да направи, но на тази машина й трябва време.

Време за какво? За връщане към нормалния метаболизъм, който нормален метаболизъм тотално се е видоизменил, опитвайки се да се бори с никотин, катран и други токсични доставки.

Прибавете към всичко това и фактът, че много често, спирайки цигарите, вкусовите рецептори – за добро или за лошо – се възстановяват. Това ви кара да обръщате повече внимание на храната.

И за капак – навикът да имате непрекъснато нещо в ръката или в устата си. Навикът, който ви кара да пълните джобовете си с бонбони и други… малки вкусни неща-залъгалки.

Всяка рязка промяна е стрес!

Дори промяната да е за добро, а човешкото тяло винаги реагира на стреса. За съжаление — често организмът ни не се интересува от естетическата страна на въпроса. Той просто си върши работата… за да оцелеем, каквото и да си причиняваме.

И не забравяйте, колкото и странно да звучи, тялото ви винаги знае по-добре от вас самите от какво има нужда и как да се справи с проблема. Просто му дайте малко време… преди да запалите отново.

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!

Споделете тук:

1 коментар

Вземи RSS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.