„Ефектът на Лазар“/The Lazarus Effect/ – хапче за живот – всеки ден и доживот!

“Ефектът на Лазар” /The Lazarus Effect/- това е името на новия документален филм за борбата със СПИН.

Лентата е половин час и  ще бъде излъчена по HBO на 24 май 2010 г.

“Ефектът на Лазар”  —  режисьорът се позовава на библейската история за Лазар и възкресението му. Терминът се използва за описване на “преобразуващото действие” на антиретровирусните лекарства за хората, живеещи с ХИВ и СПИН.  В ролята на Исус сега е фармацевтичният гений.  Болните оздравяват, сякаш чудодейно, но не благодарение на чудо, а на най-новите достижения на фармацевтиката… и на политиката разбира се, разумната политика…и на Глобалния фонд за борба със СПИН… но за това по нататък.

Според кампанията,  живеещият със СПИН  може да възвърне силата и жизнеността си за по-малко от 40 дни след получаване на достъп до антиретровирусните лекарства, струващи само 40 цента на ден — ДВЕ ХАПЧЕТА НА ДЕН.

Или поне такава е кампанията…

„Просто искаме да покажем на хората колко лесно е да се помогне на изпадналия в опасност живот, независимо дали става дума за дете, за майка или мъж, който иска да работи, но не може, защото се е стопил наполовина. Две хапчета на ден, и след 40 дни може да се върне на работа”, казва музикантът от U2 — Боно.

Не само Боно подкрепя филма и целия проект Ефектът на Лазар. В него участва цяло съзвездие, сред които Пенелопе Крус, Орландо Блум, Хавиер Бардем, Дакота Фанинг, Джулиан Мур, Гуен Стефани и още много известни екранни звезди. От видеото ще видите колко малко всъщност са 40 цента… особено за звездите…


А ето и малко от пресата…

“В основата на тази кампания, е посланието за напредъка и резултатите от разумни целенасочени помощи — казва Сюзън Смит Елис, главен изпълнителен директор на RED. Ние почувствахме, че е важно да се покаже, че животът на хората се променя всеки ден от лекарства, финансирани от организации като Глобалния фонд и PEPFAR. Тази история трябва да бъде разказана, така че хората да разберат, че парите им наистина работят, че има реален напредък и че ние трябва да продължим да правим това лечение достъпно за тези, които се нуждаят от него.”

“Днес, благодарение на засилената политическа подкрепа, помощта на глобалните здравни организации и участието на хора от частния сектор, разходите за антиретровирусни лекарства, са около 40 цента на ден”.

Всичко това звучи наистина оптимистично… с едно леко притеснение и то е написано на главния сайт на RED www.joinred.com

“Антиретровирусните медикаменти трябва да се взимат редовно и цял живот!”.

Честито!

Продължаваме да четем…

“Когато антиретровирусните медикаменти са официално пуснати на пазара през 1996 г. — лечението на един болен годишно е струвало 10 000 американски долара. Днес, благодарение на неуморната работа на политици и Глобалния фонд за борба със СПИН — годишното лечение на един болен струва само 140 долара, което прави около 40 цента на ден. Вече 3 000 000 в Африка, живеещи с ХИВ, ще имат възможността да поддържат живота си с антиретровирусните лекарства… Глобалният фонд за борба със СПИН, туберкулозата и маларията — създаден през 2002 г. —  едно уникално световно публично-частно партньорство, посветено на привличане и изплащане на допълнителни средства за профилактиката и лечението на тези заболявания. Това партньорство между правителството, гражданското общество, частния сектор и засегнатите общности представлява нов подход към международното здравно финансиране.”

3 000 000 в Африка, живеещи с ХИВ, “ще имат възможността да поддържат живота си с антиретровирусните лекарства”…

А помислете си, че само в Африка потенциалният “пазар” наброява скромната цифра от около 22 000 000 човека — всички все с ХИВ.

И това е написано черно на бяло тук www.joinred.com — на страницата на антиретровирусния препарат.

Не оставайте с впечатлението, че искаме хората с ХИВ и СПИН да умират — определено не е така!

Просто се чудим…

Дали това не е поредната кампания, която ще пълни бездънния Глобален фармацевтичен джоб?

От всеки по съвсееем малко… само две хапчета на ден… всеки ден… цял живот!

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarst­va в социалните мрежи!

 

Споделете тук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.