Има ли ефект зеолитът?

Наскоро получих писмо от читател с въпрос за зеолита.

Човекът беше прочел една от статиите ми за този минерал и сега искаше да знае личните ми впечатления от това дали зеолитът наистина действа.

Нещо повече – интересуваше се дали аз лично съм ползвала клиноптилолит.

Безкрайно благодарна съм за това писмо. То ми припомни за някои неизбежни проблеми, с които се сблъскват хората, когато трябва да направят избор дали да се доверят на определен продукт или метод, за който са чули, че действа, но не са го пробвали.

Читателят беше написал буквално следното: „Аз вече от месец пия вода стояла по камъни, но честно казано ефект не виждам, а обещанията на човека който ми го продаде разказваше за видима детоксикация. Въпросът ми е препоръчвате ли го, ползвате ли го и т.н.“
По-нататък човекът изразяваше естествените си притеснения – дали зеолитът може да му помогне, нещо повече — дали не би му навредил.

Ето защо се захванах да изразя и личното си мнение…

Никога не очаквайте чудеса, какъвто и продукт да купувате!

Нещо повече – колкото по-големи чудеса ви обещават – толкова по-скептични бъдете. Но не към илача, а към продавача. И то не, защото човекът, който го продава трябва да е задължително мошеник. Представете си, че на него може продуктът може наистина да му е помогнал и затова той да е обсолютно убеден в чудодейните свойства на продукта.

Читателите често се интересуват от личното ми мнение за зеолита.

Истината е, че ползвам зеолит не само аз, но и цялото ми семейство. Включително детето ми. Ползвам зеолит още от времето, когато в страната ни нямаше създадена българска добавка, а се налагаше да ползваме хърватската.

Но това, че аз съм доволна от определен продукт – никога не може да бъде гаранция, че той ще стане вашият, защото…

Няма в природата „лекарство“, което да може да те излекува, ако:

 • - Продължаваш да водиш живота, който си водил досега, а този начин на живот е бил самоубийствен – с мисли, действия, начин на хранене и т.н.;
 • - Подхождаш с подозрение или съмнение към нещото, от което се очаква, че трябва да те спаси – било то билка, лекар или метод.

Сега пиша конкретно за зеолита, но спокойно може да заместите продукта зеолит /клиноптилолит/ с всеки друг. Принципите са едни и същи. Те са прости, ясни и за съжаление непознаването им не означава, че не действат.

Затова ги обобщавам  — кратко и ясно:

 1. 1. Няма на света измислен лек, който да изпиете/изядете/намажете и който да реши всичките ви проблеми. Така е, защото се лекуват хора, а не – болести, както ни лъжат ежедневно в т.нар. медицински заведения.
 2. 2. Всеки, който със сигурност ви обещава решение на всичките ви проблеми с продукта си – е лъжец. Или лъже вас, или лъже себе си.
 3. 3. Вие и само вие – с вашето решение да промените начина си на живот, с който сте се докарали до днешното си дередже – може да усилите действието на „лекарството“, с което сте решили да се лекувате. Било то зеолит или с каквото там ви е срещнала интуицията, че е подходящо за вас.
 4. 4. Ваша и само ваша е силата – с отказа си от отговорност за собственото ви здраве и липсата на каквато и да е промяна в начина ви на мисли и действия – да блокирате или обезсилите действието на едно прекрасно природно средство — било то зеолит, пчелен мед или каквото там друго ползвате.
 5. 5. Когато избирате средството или методът, с които да се погрижите за здравето си — винаги се вслушвайте първо в себе си. Ако изпитвате недоверие, ако смятате, че „това едва ли ще помогне, ама хайде да го пробвам“ – направете си финансова и емоционална услуга и по-добре не купувайте билката, добавката, лекарството и не практикувайте метода. Защо? Защото вашата вътрешна съпротива или неверие са много по-силни от всяка билка, всеки зеолит, всеки метод на лечение. Безсмислено е да си хвърляте парите на вятъра и да се разочаровате за пореден път, че „нещо не е подействало“ или че „всички са шарлатани“.

Ако вие сте вътрешно убедени, че нещо няма да подейства – то няма да подейства.

Слава богу, обратното също е вярно!

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!
Споделете тук:

4 коментара

Вземи RSS
 1. Лили Богоева

  Статията е много вярна и истинска. Ако не вярвате в това, което правите не се получава нищо. НЕ СЕ МЪЧЕТЕ — ако не промените поне малко своето мислене в положителна насока и си останете СКЕПТИК.…

 2. Петър Наумов

  В науката и извън нея хората наблюдават света и създават теории. Някой от тях провеждат експерименти, с които евентуално ги доказват. Понякога описват резултатите, така, както им се иска, защото вярват в теорията си, защото не могат да допуснат че не са прави или защото са се отдалечили от реалността. За щастие има скептични и трезво мислещи хора, които опитват да повторят експериментите и да затвърдят или допълнят проучванията. Някой теории издържат проверката, а други, както се досещате — не. Помислете за биологията, медицината, науката за храненето. Всички знания, които ни дават са проверени, те спасяват животи и даряват здраве, независимо дали вярвате в тях или не. Те използват знания, натрупани от хиляди изследвания и теориите са проверени от учени. Да, тези науки не са всесилни, затова е позволено да подхождате с недоверие, но пък … може да пробвате все пак. Ако това не е достатъчно добро за вас, ако предпочитате да вярвате в чудеса и енергии от космоса, ако звездите и планетите ви говорят, тогава НЕ СЕ МЪЧЕТЕ да мислите!

 3. лакто-веге

  Ако трябва да резюмирам статията: “Нищо не действа по-силно от плацебо-ефекта. Ако не вярвате, че нещо действа — по-добре не опитвайте, то няма да има ефект при Вас!”. Изглежда авторката не е чувала през живота си за т.нар. “двойно сляп експеримент”, с който задължително се проверява ефекта на всеки медикамент в сравнение с плацебо-ефекта, преди едно лекарство да бъде одобрено за използване.

 4. Цеци

  Статията много ми хареса-не би могло да се каже по-ясно. Но не раздирам скептицизма в коментарите и усилията да бъдат убеди и другите да не вярват. Знаете достатъчно за плацебо-ефекта, а чували ли сте за ноцебо и колко то е по-силно, знаете ли , че буквално ноцебо означава нанасям вреда.…
  Чудя се до кога ще вярваме само в нещата, които виждаме, и какво лошо има в това да вярваме в чудеса, а красивите неща като звездите например, да не спират да ни напомнят, че това което носим в душите си-това виждаме , където и да се намираме.
  Енергийната медицина вече е факт и тя работи. Методите и на лечение са признати от СЗО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.