Защо е абсурдно да спазваме диети преди морето

Стотици жени в следващите два месеца ще започнат да се държат необичайно.

Десетки вече са започнали.

Някои рязко ще ограничат някои видове храни. Други ще ограничат всички храни. Някои ще спрат алкохола. В парковете ще се появят самотни бегачи. А фитнес залите ще започната да се пукат по шевовете.

Защо ще положат тези усилия?

За да могат, когато след месец /или седмица!/ отидат на море – да изяждат три пъти повече храна. Да пият два пъти повече алкохол. И да работят само за бицепс – с най-тежките халби.

И всичко това ще се повтори догодина по същото време. И догодина пак. И пак. До момента, когато рязко ще спрят да го правят. Защо? Защото или вече ще са болни, или ще са стари и няма да им пука как изглеждат, или няма да ги има.

Как да излезете от омагьосания кръг на вечните диети преди лятната отпуска?

Като си зададете въпроса защо го правите. Защо искате да отслабнете точно сега?

Сигурно някои вече ме мислят за слабоумна: „Защото отивам на море  — не е ли ясно!“

Не! Изобщо не е ясно. Някой някога е внушил на хората, че трябва да се стопят, точно когато отиват на море. Когато останалият свят ще ги види полуголи и те ще се червят от срам, ако не изглеждат като току-що излезли от корицата на „Плейбой“.

Някой е създал тази нужда у всички нас. Тя не е наша собствена! Тя е натрапена. Само че не го осъзнаваме.

Някой, който продава хапчета за отслабване, кремове против целулит, модни списания, дрехи и диети.

Как го е направил? С пари. Как е достигнал до нас? Чрез телевизията, чрез хилядите реклами, които ни обстрелват денонощно и навсякъде – в списания, на улицата, в интернет.

Как да се отървете от вечните диети преди лятната отпуска?

Като осъзнаете двете най-големи лъжи, с които ви държат в плен на диетите и престанете да им вярвате.

Двата най-доходоносни мита, провокиращи спазването на диети:

  1. С дрехи изглеждам по-слаб, отколкото по бански.

Не е така. Твърде малко са хората, които притежават онзи невероятен усет за подбор на правилните дрехи, които умело прикриват физическите им недостатъци. В повечето случаи хората носят нещо, което е модерно или им харесва. И в повечето случаи то безупречно разкрива цялата прелест на бричове, паласки, шкембета и прочие преливаща плът, ако такава е налична. Само си помислете колко пъти сте минавали покрай хора, за които буквално сте се чудели нямат ли огледала вкъщи и защо са облекли точно тази дреха, която ги прави още по-дебели.

  1. Трябва да съм във форма, защото плажът ще е пълен с хора – всички ще ме зяпат и не искам да се притеснявам, че ще приличам на кит.

На морето ще ви видят най-много семейството ви /освен ако не сте отишли на лов за гларуси/ и няколко приятели, ако сте с компания. Всички останали не ви познават. На всички останали не им пука за вас! И бъдете сигурни, че не се интересуват ни най-малко как изглеждате. Защо? Защото са достатъчно заети да се притесняват как изглеждат те самите.

От собствените си физически недостатъци се впечатляваме най-вече самите ние.

Но замислете се и за нещо друго…

На море отивате за 10 дни в годината и около вас има примерно 5 — 10 познати човека. През останалите 355 дни в годината сигурно общувате поне с още 200 човека. Защо тогава издевателствате над тялото и душата си заради тези 10 дни и тези 10 човека?

И още нещо, което е съвсем нелогично. 

Хората, с които сте на море – вашите познати – едва ли се виждате с тях само тези 10 дни в годината. Най-вероятно прекарвате някакво време с тях и през останалите сезони. Значи те също знаят как изглеждате. Какво излиза? Че прецаквате здравето си и се тормозите /при това със съмнителен успех!/, заради останалите — непознатите. Хора, които изобщо не се интересуват от вас. С които никога повече няма да се видите.  На които не им пука за вас. Които дори не ви забелязват!

Една приятелка компетентно ми обясни, че макар и точно преди морето – отслабвала заради себе си, не заради другите. „Хубаво, но нали цяла година си със себе си! Нали всеки ден се гледаш в огледалото. Как пък се сети за себе си точно, когато ще те гледат и другите?“

Помислете хубаво защо отслабвате, защо го правите!

И ако наистина обичате себе си – спрете с диетите и променете начина си на мислене и живот. Променете начина си на живот, но не го променяйте внезапно. И първо се постарайте да разберете къде грешите.

За тези, които си казаха, че идеята е добра, но ще се възползват от нея, след като свалят спешно няколко килограма за почивката…

Няма да се възползвате, уверявам ви!

Ако не разберете, че са безсмислени и погубвщи усилията ви точно преди морето, след почивката внезапно ще получите временна амнезия. Ще забравите, че сте си обещали да промените живота си. И ще си спомните отново – месец преди следващата отпуска.

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarst­va в социалните мрежи!

Споделете тук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.