Опасно чисто!

За всички уж е ясно…

По-малко химикали у дома, по-добър и качествен живот!

Всички сме наясно с вредата на химическите вещества и препарати, които обикновено държим скрити в някой тъмен и  закътан шкаф в килера. Гледаме да са етикетирани, опаковани в  няколко пликчета, далеч от очите и ръцете на децата.

“Скритата” опасносност пред очите ни…

Рядко обаче се замисляме, че препаратите, които смело и спокойно използваме в ежедневието си, са не по-малко опасни за нас и за здравето на семейството ни.

Праховете, с които перем. Красиво опакованите течности, с  които почистваме пода, банята и кухненския плот. Препаратите, с които „като с магическа пръчка“ изтъркваме съдовете, готварската печка, фаянса.

Геловете, с които ежедневно мием приборите си за хранене. Замисляли ли сте се — ако използвате една опаковка измиващ препарат за съдове месечно и само една хилядна част от него остава неизплакната от водата по чиниите — колко “веро” или “тест” ще изяде семейството ви за 20–30 години. Същото важи и за червилото, което обаче не е тема на разсъжденията ни сега.

Внимание! Опасно бяло!

Най-опасни сред всички почистващите препарати са тези, които избелват.

“Убийците” на плесента, за да блеснат стените отново бели – особено опасна отрова. В това число влизат чудодейните “мухълояди”, а също и белината, с която нерядко третираме и силно замърсените дрешки на децата.

И макар да е отдавна известно, че трябва да избягваме използването у дома и на продукти, съдържащи хлор и амоняк. Тези вещества са вредни при вдишване, особено в затворени помещения като бани и тоалетни, които често нямат проветрение и прозорци. По детски наивно е „успокоението“ на домакините, че използват ръкавици, с които да предпазят кожата на ръцете си от съприкосновение с опасните вещества. Важното е да си предпазим ръцете…а дробовете, черния дроб – те нали не се виждат – по-добре и да не се обаждат.

Ароматизаторите – всякакви видове, безброй мирзими – в офиса, в дома, в обществените сгради, в заведенията, в колите ни… навсякъде ароматизатори.

Ако и вие ползвате такива — честито! Ароматизаторите за въздух са едни от най-опасните за замърсяването у дома. Много от тях съдържат карциногенни вещества, вредни за белите дробове, черния дроб и бъбреците.

Дали това не е просто параноя?

Дано да е, но… Замислете се защо в рекламите на перилни препарати винаги има отделни прахове и сапуни, предназначени за бебета. Простичко и кратко казано – защото са отрова! Огромна част от тях, съдържат аромати, стабилизатори и оцветители, които предизвикват алергии… и не само.

Има ли алтернатива?

Заменете изкуствените аромати с лавандула, ванилия, канела или каквито етерични масла харесвате.

Не малко майки прибягват към къпане и пране на бебето и неговите дрешки с най-обикновен домашно приготвен сапун. Въпреки че не изглежда и не мирише добре, домашният сапун е много по-малко опасен за нежната кожа на бебето, отколкото скъпите и прехвалени в рекламата бебешки препарати.

Голяма част от препаратите също бихте могли да приготвите в домашни условия и с подръчни средства. Ако обаче не ви се занимава и сте на мнение, че в 21 век е абсурдно да чистите с оцет и сода за хляб, можете спокойно да потърсите екологичния еквивалент на почистващите и перилни препарати — биопрепаратите. Цените им са достъпни, а вече присъстват и на българския пазар. При всички положения ще бъдете много по-спокойни за здравето на семейството си.

И накрая  – и за почистващите препарати, които използвате, важи с пълна сила правилото, което би трябвало да прилагате и за храна та си: Четете етикетите!

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!
Споделете тук:

3 коментара

Вземи RSS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.