БОЧКО — право на ОТГОВОР — парабени, бронопол и 100% натурални съставки

Създадохме тази рубрика, защото сме убедени, че всеки има Право на отговор.

Изключително ценно е, че има производители, които все пак чуват гласа на потребителя.

Благодарим и за целия отзвук за статията, за всички коментари и писма, които получихме.

Явно все пак ви пука, явно не всички са забили глава в пясъка.

Ето и коментарът на Екипа на Бочко – в отговор на статията на Безлекарства – „БОЧКО – бебешка козметика – Мижи, бг мамо, да те лажем

Здравейте,

Цитираният продукт е от партида, чието производство е преустановено през май месец на 2010 година.

Продуктът е с тригодишен период на годност, което го прави годен за употреба и в настоящия момент. В малка част от аптечната мрежа явно може да бъде открит, откъдето идва и сигнала. Никъде върху опаковката не сме подвели потребителите и не сме поставяли знак без парабени!

След май месец 2010 година, рецептурата на Гел за никнещи зъбки Бочко беше актуализирана, именно беше премахнат от рецептурата methylparaben‑а. Новата рецептура, която от близо 2 години е на разположение на българския потребител има претенцията да бъде точно това, което сме описали върху опаковката, на сайта /www.bochko.bg/ и на страницата ни във Face­book.

Благодарим ви, че сте бдителни и отговорни към въпроси от подобно естество. Можем да кажем, че сме един от малкото български производители, които обявяват в сайтовете си съставите на своите продукти, именно осъзнавайки отговорността която носим към вас и децата ни.

Екипът на Бочко“

И всичко това повдига още въпроси, на които ще трябва заедно да търсим отговор…

Като например:

 • До колко съставки като Methyl­paraben и 2‑Bromo-2-Nitropropane‑1,3- Diol  — известен още като бронопол /забранени в някои страни и считани за опасни/ се връзват с надписа „100% натурални съставки“?
 • До колко е отговорност на производителя да изтегли от търговската мрежа продукт, под който вече „не се подписва“…поне в сайта си? Или поне да предупреди потребителя за съществуващата ситуация…
 • До колко „новата рецептура“ е „100% натурална“, както продължава да пише?
 • На кое да вярваме – на написаното в официалните сайтове на производителите или на това, което реално купуваме?
Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!
Споделете тук:

4 коментара

Вземи RSS
 1. Уважаеми Господа и дами от “ЛАВЕНА” АД, ние сме доста по — малки търговци и производители от Вас, но когато нещо сгафим, то тогава ни проверяват разни агенции и комисии. Ние разбирасе се ангажираме да си изтеглим продукта от търговската мреца и той да бъде унищожен и блокиран за продажби. Поради тази причина ние спим спокойно всяка вечер и сега въпроса ми е:
  — Вие спите ли спокойно;
  — Какъв е варианта да си изтеглите продукта от търговската мрежа;
  и последно:
  — Къде Ви е лоялността, към клиента — малките деца.

  Вие можете да си мислите, че просто си пиша, но понеце дъщерите са ми на възраст, която би трябвало да ползват Вашите продукти, аз се ангажирам да се обърна към “Комисия за защита на потребителите”.
  Интересното е, че Вие не отричате наличието на опасе продукт от серията “БОЧКО” на пазара, но и нищо не правите той да бъде изваден от този пазар.

  С уважение Симеон Макавеев
  Баща на Димана и Косара Макавееви.

  Това писмо е изпратено в копие на Вашия официале e‑mail: bochko@lavena.bg

 2. Гост

  Макавееви, много патетично! 🙂
  Защо не дишате дълбоко и не отпуснете малко напрежението? Че чак и “опасен продукт” 🙂 Преигравате много. Кой контролен орган определи въпросния продукт като опасен? Кой контролен орган е поискал изтеглянето му от търговската мрежа? Това, че вие сте си решили, че продуктът е опасен, не значи, че наистина е така. Щом не искате да го ползвате — недейте. Но да твърдите, че е опасен без никакви доказателства, просто ей така, заради вътрешното си убеждение е пресилено и дори отива към клевета. По същата логика аз мога да реша, че хлябът е вреден и да искам да се изтегли от търговската мрежа 🙂
  Съвземете се малко и слезте на земята.

 3. Гост

   Още нещо, Макавееви, вие боровинки ядете ли? Давате ли на децата си? Ще давате ли в бъдеще? Защото боровинките също съдържат метилпарабен — невероятно, но факт. 🙂 Пишете до КЗП да се изтеглят и всички боровинки от пазара 🙂

 4. Без много задълбочаване ще спомена само 2‑Bromo-2-Nitropropane‑1,3– Diol, съединение, което в човешкия организъм се превръща във формалин (воден разтвор на формалдехид). През 2007 г. ЕС забранява формалдехида (+ всичките му търговски разновидности) и го обявява за биоцид, т.е. вещество, несъвместимо с живота. То и досега присъства в много от продуктите с марка Билка, Бочко и др., както и в много вносни продукти.
  Доколко е оправдан “патетизмът” на Симеон Макавеев, баща на две деца, нека всеки прецени за себе си. Доколко е оправдан “патетизмът” на Лавена, които продължават да слагат формалдехид и други 100% натурални съставки в продуктите си, също си преценете.
  Всеки да решава за себе си, но информирано а не под въздействие на големите рекламни букви! Аз просто давам на детето си хомеопатия за зъбките, както и за другите проблеми (проблеми, не болести, защото той никога не е боледувал).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.