КАК СЕ СЪБУЖДАТЕ СУТРИН — защо това е толкова важно и как да превърнем утрото си в празник

Как се будите сутрин?

Лесно или трудно? С оптимизъм, с напрежение и притеснение, с безразличие? Или се чудите, как сте доживели и този ден? Или изобщо не успявате да станете до обяд?

Иде ви да прегърнете или ви иде да ликвидирата човека, който ви се изпречи пред взора рано сутрин?

Какво си мислите, когато чуете будилника или алармата на телефона? Минават ли ви деструктивни мисли тип “Убий будилник-спаси човек”?

Освен ако не сте от онези късметлии, които ги будят първите петли или любящата усмихната половинка.

Петел – изчезващ вид — домашно животно в добрите стари времена, което се е разхождало гордо из двора и е имало две основни задължения – да ощастливява кокошките в кокошарника и да буди работливите стопани.

Любяща усмихната половинка – изчезващ вид, който все пак се среща и дори може да си отгледате у дома. Рецептата обаче е сложна. За нея — в друга статия.

Как възприемате всеки нов ден? Като подарък или като наказание?

Какъв човек сте сутрин — прекрасен или опасен?

Искате ли да промените начина, по който се будите сутрин? Искате ли малко бодрост, оптимизъм?

Вярвате ли, че е възможно да се будите щастливи… всяка сутрин до края на живота си?

А сега да ви предложим нещо — приемете го като експеримент.

Но ви предупреждаваме, че експериментът има една прекрасна /добра/ и една малко… неудобна /лоша/ страна.

Добрата страна: ефектът върху вас ще е поразяващ! С други думи – ще има изключителен положителен ефект! Доброто започване на деня ще направи целия ви ден добър!

Лошата страна: ефектът и за околните може да е поразяващ! С други думи – ако живеете с някого, ако имате деца или дори куче – може да се притеснят за психическото ви състояние. За „нормалното“ ви психическо състояние. Най-лошото е, че може и пред себе си да се почувствате неудобно. Хубавото е, че все пак – дори да се изложите – няма да е пред голяма аудитория. Това, в крайна сметка, са все близки хора, които най-вероятно са ви виждали в каква ли не светлина, нали?

Така че, да захвърлим стеснителността и вкратце да обясним какво ще правим:

Чрез ежедневното повтаряне на няколко прости действия ще създаваме навици.

 Така че…

 Утре сутрин, когато чуете алармата за събуждане, просто направете следното:

1. Протегнете се и веднага спрете алармата помисляйки си, че това е звънът на вашия  прекрасен нов ден.

Прогонете мислите за размазване на горкото събуждащо устройство! Никакви  ругатни и пораженческо ехо! В началото, естествено, ще псувате по навик /първо на глас, после, хитрувайки, на ум/. Но важното е да не се отказвате. Дори да изпаднете в комичната ситуация: ругатня – благословия, ругатня — благословия — пак не трябва да се отказвате.

2. Незабавно се изправете и напуснете семейното/ергенското ложе.

Веднага! Това е ключът! Преди дори да сте си помислили „Още само 5 минути!“. Дори искрено да си вярвате. Преди невероятно изобретателният ви мозък да е измислил каквото и да е оправдание, за да не напуснете леглото незабавно.

3. Следва най-трудното:

- застанете пред огледалото – веднага – още преди да сте си измили зъбите, преди да сте се гримирали, преди за сте изпили сутрешното си „спасително“ кафе, преди дори да си помислите да запалите цигара.

- усмихнете се — да, в началото няма да е истинска усмивка – по-скоро ще е гротескна гримаса – сънени, чорлави, подпухнали, за някои дами — неразгримирани, за господата – брадясали – изобщо… не сте за гледане. Но това може да ви помогне. Ако ви е трудно да се усмихнете – посмейте се на себе си, на това, че изглеждате нелепо. Запомнете! Крайната цел е усмивката – в началото неизбежно фалшива, а с времето – все по-истинска. Важното е да докарате някаква усмивка.

- изречете на глас: „Добро утро! Започва един наистина вълшебен ден за мен! Аз съм късметлия! Прекрасно е, че ще изживея и този ден!“- това е по-трудно дори и от усмивката. Ако ще ви улесни – напишете си тази абсурдна формула и просто я изчетете на глас. С времето ще си измислите собствена формула. Идеята е тя да е изпълнена с положително очакване и радост от събуждането и започването на новия ден.

Това е всичко!

Трябва ли да вярвате, че всичко това работи, за да имате успех?

Категорично не! Нужно е само да действате.

Остава ви само да повтаряте тази лудост всяка сутрин в продължение на 21 дни.

Навикът, според едни автори, се създава за 21 дни, според други – за 40 дни. Убедени сме, че издържите ли 21 дни… до 40‑я ден няма да искате да спрете.

Сигурно очаквате да получите логично, обстойно и убедително обяснение защо трябва да го направите, как точно действа този метод, на какво се гради принципът… Задължително ще го получите! След вашите лични 21 дни събуждане с усмивка! Това ще е времето, след което няма да имате нужда от теории, просто ще знаете, че действа.

И все пак – искате някакъв жокер, някакъв стимул, за да започнете. Искате логика!

В логиката обаче, няма емоция! И точно това я прави неефективна. Има изписани вече купища книги по темата – може да започнете от кучето на Павлов и смисълът за създаване на условен рефлекс и да стигнете до претъпканите щандове с литература тип „помогни си сам“. Може би вече сте си казали: „А, това го знам! Кажи нещо ново!“. Може би сте от хората, на които наистина им е ясно как и защо действа всичко това и въпреки това са си останали там… до знанието. А знание без действие си е чисто и просто дървена философия.

Ето трите неща, които ви е нужно да знаете, за да започнете:

1. Посеете ли дело – жънете навик; посеете ли навик – жънете характер, посеете ли характер – жънете съдба.

Вие ще създавате навик, като повтаряте действия. Тъпо, упорито и в началото – изглеждащо безнадеждно. Но няма да се отказвате – дори ако нямате научни доказателства и ако не сте изчели купища литература по въпроса.

2. С времето ще разберете, че не се усмихвате, когато сте щастливи, а сте щастливи, защото се усмихвате. Сега ви звучи абсурдно, но ще се уверите сами – телата и психиката ни са здраво свързани.

3. Има много хора, които са отлично информирани защо и как дадена теория действа, не се съмняват в ефективността й и въпреки това тъпчат на едно място. Това знание с нищо не им помага, защото нищо не правят по въпроса, защото не действат. А вие ще направите обратното – ще започнете от действието!

И все пак, защо е толкова важно как се събуждате?

Защото всеки ден е миниатюра на живота ни и има значение как го изживяваме. От раждането на деня до залеза му – всяка една минута ще има значение, винаги ще има причина да се събудите!

Ако направите така, че всеки ден от живота ви да е прекрасен – целият ви живот ще е прекрасен.

А как да направите всеки свой ден добър? Като начало – започвайки го добре!

И за завършек – не забравяйте, че абсолютно всичко, което правите в живота си, има значение!

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!

Споделете тук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.