Царе сте на ОПРАВДАНИЯТА и ОТЛАГАНЕТО? Чудесно! Знаете ли, че това може да ви е от полза? — част 2

Имате ли вече готов списък с най-често използваните от вас оправдания?

Да? Чудесно! Значи сте абсолютен шампион. Защо? Защото, макар и надъхан, човек след подобна идея за списък с оправдания обикновено постъпва по следния начин. Въодушевено и напълно вярвайки си  — споделя с близки, колеги, приятели на какъв интересен метод е попаднал. После приготвя специален тефтер, надписва го /обикновено с някакво гръмко оптимистично заглавие/ и … го зарязва.

Имате готов попълнен списък. Поздравления!

Какво следва оттук нататък?

Помислете още малко и се опитайте много точно да проследите, дали през тази седмица не ви се случи нещо необичайно. Не изникна ли нещо спешно /в работа, вкъщи/? Минаха ли ви мисли да поотложите мааалко съставянето на списъка и каква точно беше причината за това.

Жокер! Винаги изниква нещо много важно, неотложно, все форсмажорни обстоятелства. Запишете го! В това е хватката.

Защо е важно да записваме “непредвидено” възникналите пречки?

Защото оправданията са като упорити късни неканени гости. Ако не им отвориш вратата, чукат на прозореца. И ако не си затворил грижливо всички прозорци — влизат без да питат.

Непредвидено възникналите обстоятелства, както и всички възможни пречки, са добре дегизирани оправдания.

И ако сега геройски сте се справили със задачата — очаквайте при някоя от следващите ви стъпки някой завърнал се неканен гост. Ето защо, използвайте момента и запишете всички изкусителни мисли, които ви минаха през главата. За да ги използвате като щит при следващите задачи.

Но тази статия всъщност е за вас, които сте харесали идеята, но въпреки всичко… нямате списък.

И за вас, на които „всичко е в главата“ – изброено и подготвено. Само не е на хартия – какво толкова! Е, бъдете сигурни, че това не се брои за списък.

Добрата новина е, че всички вие, които сте искали, но не сте направили списъците си с оправдания, сте истински щастливци.

Мислите, че сте се провалили? Грешите! Точно обратното. Напипали сте златна мина. Какво ще рече това? Ами просто през тази една седмица сте получили възможност да започнете списъка си „по мързеливата процедура“.

Защо не направихте списъка? Можете ли да запишете причините. Но наистина да ги запишете. Това ви е абсолютно съвършеното начало на откровен списък с оправдания, защото ще знаете, че тези оправдания са си ваши и наистина работят. И как не – та нали именно те ви отказаха да направите вашия списък с оправдания.

Може би вече поклащате глава с несъгласие. Наистина сте имали желание да напишете списъците си и причината да не го направите е била важна.

Чудесно! Нека засега да приемем това твърдение. Все пак – запишете „изключително важните причини“. Ще стигнем и дотам, когато ще разберете защо…

„Изключително важните причини“ са си просто изобретателно, дори гениално маскирани оправдания.

Е, за който има желание и ентусиазъм — приятен лов на оправдания!

Но не забравяйте – тази игра се играе задължително с лист и химикал!

Ако споделяте начина ни на мислене – присъединете се към идеята Bezlekarstva в социалните мрежи!

 

Споделете тук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.